Dagstidningarna backar, kvällspressen mest


Någon egentlig nyhet presenterar inte tidningen Journalisten idag, de flesta känner mycket väl till att kvällstidningarna backar upplagemässigt.

Journalisten: ”Fyra av Sveriges fem största dagstidningar tappade i upplaga under året. Aftonbladet minskade med 13 100 ex, Dagens Nyheter med 15 500 ex, Expressen/GT/-
Kvällsposten med 14 700 ex och Sydsvenskan med 6 100 ex. Svenska Dagbladet är den enda av de största tidningarna som ökade sin upplaga. Tidningen gick upp med 6 600 ex.”

Det som gör det extra intressant är att företrädare för branschen hävdar att läsarna vill ha reportage om kändisar, dokusåpor och artiklar om hur man bantar eller snabbast uppnår orgasm. Och bland annat den grupp branschfolk som än så länge går under beteckningen journalister. Nu var jag faktiskt bara lite elak.

Eftersom kvällspressens kunder får just detta, reportage om kändisar, dokusåpor, bantning och sex, undrar inte personalen vad det är som gör att kunderna blir färre och färre?

Svaret är inte svårare än att kvällspressen har redan gått över den gräns som nu Sveriges Radio gör med att såpafiera radions program ett. Betraktar man sina kunder som idioter så skapar man en produkt för idioter. Kruxet är bara att det inte finns tillräckligt många idioter för att få det antal lyssnare som krävs för att motivera en radiokanal, eller för att hålla en kvällstidning vid liv någon längre tid.


Tidningen Journalistens artikel

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Kvällspress, Sveriges Radio, P1, Utslätning, Publikfrieri, Journalism, Politik[/tags]


3 svar till “Dagstidningarna backar, kvällspressen mest”

 1. Inte så konstigt att de tappar läsare. Det tycks ju vara en ansenlig andel av journalisterna som nyttjar kokain (enl. Aftonbladet :-)). Måhända har deras omdöme grumlats av denna anledning, vilket syns i tidningarna, på alla tänkbara sätt.

  Vad jag läst och hört så ska kokain liksom trigga sexlusten. Därmed förklaras förstås det faktum att vi får mer och mer av sex och naket i tidningarna.

 2. Kerstin:

  Jag är så luttrad så jag tror nog att du har rätt. Vad jag tror är den stora orsaken dessvärre är att unga kvinnor gjorde revolution på tidningsredaktionerna för 5-7 år sedan.

  Med kvinnorna kom sexfixeringen, skvallret och intrigerna…

 3. Christer:
  Med den typen av kvinnor kom sexfixeringen… Objektifierade kvinnor för med sig sånt, oavsett om degör de för att behaga eller för att visa att de minsann också… Förväxla inte detta med revolution!