Dags för konsumentmakt- Bojkotta ICA!


Man kan undra hur mycket ICA-handlarna tror att konsumenterna tål? Den nya skandalen inträffar efter det att handlarna haft sin koncernkonferens om hur kött ska hanteras.

DN: ”Det var vid en oanmäld inspektion i måndags i butiken Ica Samköp i Uppsala som en inspektör från Uppsala kommuns miljökontor hittade tomma förpackningstråg i butiken.

– Ica-handlaren har inte kunnat förklara vart köttet i förpackningarna tagit vägen. Vi vet helt enkelt inte var det finns, säger Helena Lindblad, miljödirektör vid miljökontoret.

De öppnade och tömda förpackningarna har inte bara innehållit köttfärs utan även kyckling, sidfläsk och innanlår.

Bland förpackningarna fanns även tråg som innehållit köttfärs förpackad av Ica centralt. Det betyder att man kan misstänka att Ica:s centralförpackade köttfärs, som med en särskild luftblandning redan har lång hållbarhet, packats om för att säljas som butiksförpackad färs när sista hållbarhetsdag passerats.”

En extra dimension införs dessutom, centralt förpackade livsmedel förpackas om med ett nytt bästföredatum då det gamla gått ut.

Uppenbarligen struntar de lokala handlarna i de direktiv som koncernen gett dem. Givetvis bör fuskande handlare fråntas rätten att sälja livsmedel som ICA-handlare. Det bör ske omedelbart då de ertappas med fusk. Något annat är inte möjligt om ICA-koncernen ska överleva. Det går inte att ha en massa fuskare som medlemmar.

Den andra åtgärden
måste ligga på oss som konsumenter. Vi måste helt enkelt välja bort ICA-handlare helt under en period. Vi ska helt enkelt avstå från att handla i ICA-butiker under minst en månad även om det blir besvärligt att uppsöka Coop, Vivobutiker, eller andra handlare. Det bästa vore om alla valde bort ICA-butikerna under januari månad så att budskapet från oss som köper livsmedel blir tydligt. De tycks hela tiden tro att stormen ska blåsa över när tidningarna väl slutar skriva om saken.

Det vore dessutom önskvärt att fler kommuner än Uppsala utsätter handlarna för oanmälda

inspektioner. Upptäcks då oegentligheter så bör handlarna föreläggas att upphöra med försäljning av färskvaror under några veckor så problemen kan rättas till. Det måste vara klart hur livsmedel ska behandlas och det måste givetvis gälla samtliga anställda i butiken. Sådana butiker ska givetvis stängas under det att personalen vidareutbildas. Sedan spelar det ingen roll om det är en stor ICA-Maxi eller en liten kvartersbutik.

Det är hög tid att börja använda konsumentmakt!

SvD DN AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

[tags]ICA, Konsumentmakt, Bojkott, Köttfusk, Livsmedel, Datummärkning, Ommärkning, Bedrägeri, Bluff, Politik[/tags]


33 svar till “Dags för konsumentmakt- Bojkotta ICA!”

 1. Det är bra. Jag har redan börjat min bojkott, men det vore kanon om den blev rikstäckande!

 2. Jag och min sambo slutade köpa köttfärs på ICA Samköp här i Uppsala för nästan ett år sedan och vi varnade alla bekanta om att låta bli köttdisken med. Känns skönt att få upprättelse nu för alla gånger man stått och lagat mat och haft i färsen för att se att den är alldeles brun inuti och luktar illa.

 3. Jag kan dessvärre inte bojkotta ICA eftersom det är enda affären jag kan handla i utan att behöva åka 5 mil med buss och där är det Lidl eller Willys som är alternativen och jag vägrar handla hos Lidl. Jag tror inte Willys är så mycket bättre.
  I min lokala ICA-butik är det ingen kötthantering alls, de har bara färdigpackat från Västerås.
  Den där idioten i Uppsala har ju inte förstått någonting. Han borde få näringsförbud.

 4. Entrepenörens egna personliga girighet som drivkraft och morot för ”allas” lycka enligt nyliberal teoribildning visar sig i praktiken och gång på gång inte fungera.. Alliansen bygger hela sin politik på detta ”ekonomiska och värderingsmässiga katastrof”
  Den blandekonomiska modellen där den privata entrepenören får stark konkurrens av olika ägarformer som staligt ägande, personalkooperativ, kundkooperativ, intresseföreningar osv. är helt bevisat överlägset.. och vad gör alliansen då? säljer ut och privatiserar för fulla muggar med en absolut obevisad ”tro” på att det privata entrepenörsägda alltid är bättre och att den privata ägaren alltid är god och alltid har goda syften.. Bl.a ICA skandalen visar annat. Girighet och maximering av egen personlig berikning är ensamt ingen god kraft.. Skandiaaffären är ett annat bland många exempel på sista tiden..

  Återstår kundens enda verkningsfulla vapen. Bojkotta ”dom falska vännerna” inom entrepenörsbranschen och sluta köp skiten.
  Bojkotta ICA, det finns fullgoda kooperativa alternativ där chefer och anställda inte belönas direkt via vinst utan via lön och därmed inte är benägna att i första hand lura på dig en massa smörja för att maximera personlig vinst”

 5. Vadå, om köttfärsen är brun inuti (när man processar den) har den då blivit omförpackad? I så fall ha all köttfärs blivit ompackad som jag har inhandlad, oberoende butik! Jo föresten, gamla Nettos köttfärs var centralt förpackad och den var också mycket riktigt inte billig, med tanke på hur billigt allt annat var, utan den låg som billigaste 59 kr/kg och detta för mer än ett år sedan. Vad hände då? Jo, ICA köpte upp hela skiten och höjde priserna samt införde omförpackad köttfärs i samma butik!
  Blä!

  Men hur är det då med Willys? Har en otäck känsla att det är ännu värre där?

 6. Haha, ursäkta? Som om inte Coop och alla andra jävla livsmedelsaffärer fuskar de också? Och jag menar inte bara köttfärsen nu…

  En bojkott hjälper dig inte som privatperson.

 7. En bojkott kan åstadkomma en annan intressant effekt, sänkta priser. Ica kommer bli tvungna till att sänka priserna om de ska överleva och följden blir att de andra med tiden tvingas till det också.
  Jag kan till och med tänka mig att handla på lidl en månad för att pressa ICA, Coop med mera.
  För har den lokale handlaren råd med dyra bostäder, flotta bilar, då tjänar han för mycket på er, mig och alla andra.
  Coop drar jag mig sedan länge för att handla på, de har en stor och dyr overheadorganisation som är delar av en partiapparat, en egen nomenklatura.

 8. till olle #6

  Det spelar ingen roll om alla andra också fuskar eller inte fuskar, det är inte det som är poängen med en bojkott. Vad en bojkott av ICA resulterar i är att alla, inte bara ICA, kommer att få reda på att konsumenterna inte accepterar att handlarna fuskar med märkningen.

  Tillfället är ypperligt att bojkotta ICA just nu eftersom alla vet anledningen till bojkotten, vilket är en förutsättning för att en bojkott ska ha avsedd effekt.

 9. Hela livsmedelsindustrin bör nogsamt kollas.
  I går skulle jag handla grönsaker på Coop i Simrishamn.
  Och vad fann jag – om inte skrynkliga, vattniga och mjuka grönsaker. Inte en krispig morot eller annan rotsak så långt ögat nådde. Grönkålen slokade surt.

 10. Bojkott är helt rätt – det är ju det vapnet man har.

  Uppenbarligen så har livsmedelsverket inte upptäckt fusket – varken på Ica eller, vilket jag är övertygad om förekommer, på andra ställen. Med andra ord så funkar inte en ”icke-marknadsekonomisk” strategi heller – och det som funkar är konsumentmakt – oavsett politisk strategi. Jag tror ju inte för ett ögonblick att en staligt eller kooperativt ägd affär skulle ha så mycket mer moral per automatik, då handlar det istället om korruption och förmåner under bordet istället för öppet tjänande av pengar, men medlen brukar vara desamma…

  Att bojkotta köttdiskarna tror jag dock är mer realistiskt än bara en viss kedja, även om en totalbojkott av Ica troligen funkar det med.

  Jag våndas lite dock – för man kan ju tänka sig att för det mesta (utom i vissa fall som med idioten i uppsala) så torde köerna vara minimala och köttet hålla fin-fin kvalitet såhär direkt i skandalens spår ?!

  /K

 11. Jag tycker att man ska införa kompetenskrav på både handlareoch personal. Rent och snyggt och prydligt ska det vara i en livsmedelsbutik och så ska man ha rena disktrasor – även hemma… Matsnusk är äckligt överallt. I butiken, hemma och på restaurang…

  ICA är inte unikt, tyvärr får man väl lov att säga.

 12. Tja … Det är ju till syvende och sist vi konsumenter som driver på/har makten i våra plånböcker. Vill vi ha svinbiligt köttfärs (syftningsfel – jag vet) utan fusk, hur skulle de gå till? Ska butikerna skära ner på personalen eller; för ni som är litterärt bevandrade vet ju vad ”Ett anspråkslöst förslag” innebär? Sensmoralen är att: Det finns inte något som heter billigt – det är alltid någon som betalar priset!

 13. Är det någon som tror att de andra affärerna skulle vara bättre?… Själv hatar jag granskningar där bara en aktör granskas… Tror fusket är ännu värre i lågpriskedjor som willys, Lidl mm, då vinstmarginalerna för dem är lägre än Icas…

 14. Man ska givetvis bojkotta ICA. Det drabbar dem kortsiktigt men på längre sikt är det en fördel för konsumenterna. Alla kommer att bli jätteförsiktiga.

 15. Jag tror det fuskas mer på ICA.
  På ICA har du en ägare, en privatsnål ägare.
  Alla andra är ju ett enda företag med anställda.
  Anställda tjallar, dom är ju inte lika nära företaget som ägaren.
  Så fusket bör bli lägre då risken för upptäkt är större.

  Skulle inte förväna om den dumma snåla f-a-e-n t.o.m. diskade dom beggnade formarna och använde dessa en gång till!!
  Han tänkte väl inte på att anställda skulle se dessa formar som nåt mysko ;o)

 16. Nils: Hur menar du nu ?
  Om affärschefen på Coop eller Willys visar ett bättre resultat så spelar det inte ngn roll och därför fuskar han inte ? Det lär nog visa sig på hans lönscheck i slutändan också om affären går bra resp. dålig skall du se – även om det kanske inte är direkta pengar rakt ned i fickan på samma sätt kanske…

  Risken är möjligen mindre att just affärens chef drar i det – men om det förekommer fusk så är det istället med koncernes goda minne i de fallen då…

  Sen är det ju så att anställda vid Ica har ”tjallat” förut. Och det var väl tom så som Janne & co fick upp ögonen för fusket – en f.d. anställd som berättade om det.

  Nej, jag litar inte på de andra kedjorna heller !
  Särskilt inte Lidl, Willys mfl lågrprisare som rimligtvis måste vrida ur vinstmarginaler på alla sätt möjliga…

  Jag måste dock åter fråga: Vad gör livsmedelsverket ? Har inte dom ansvar för tillsyn och kontroller av livsmedelshantering ? Om uppdrag granskning upptäckte detta- varför gjorde in dom det ? Hur skall man kunna lita på någon mat nu – om inte vårt statligt finaniserade kontrollorgan kan upptäcka fusk ?

  /K

 17. Att handla på Lidl är väl inte ett alternativ? Att kommanditbolag ens får existera nuförtiden är bara konstigt…

 18. Jag har inte medvetet bojkottat ICA, men jag märker att trots att de två närmaste butikerna här hemma är ICA-butiker så går jag just nu hellre en omväg för att handla någon annanstans.
  Det här med dåligt skötta charkdiskar är dock tyvärr inte något nytt. Under min studietid för 20 år sedan sommarjobbade jag i sex år en oerhört välskött charkdisk i min hemstad, inget snusk alls. Utmärkt chef och bra kollegor gjorde att tanken inte ens hade föresvävat mig att det kunde vara på något annat sätt. Den sjunde sommaren valde jag att stanna kvar på min studieort för att sommarjobba inom samma kedja, i den charkdisken. Jag slutade efter två veckor, det var fullkomligt vidrigt. Jag anmälde också det hela till varuhuschefen, förhoppningsvis gjorde det någon nytta. Och detta var gamla Domus, så jag är inte säker på att det är någon skillnad mellan ICA och Coop. Det har nog mer med ledarskap och yrkesstolthet att göra – eller bristen på dessa.

 19. Och varför ska jag bojkotta mina lokala ICA-butiker, dom ska väl inte lida för vad andra gör ?
  I den ena har jag handlat sen jag flyttade till orten 1991, och kompletteringshandlar där forfarande, den andra ligger sedan 2 år närmare min nuvarande bostad och jag har under denna tid alldrig råkat ut för dålig mat.
  Dom som ska bojkottas är naturligtvis dom som blir upptäckta som fusklare, men jag tror inte att det behövs någon uppmaning till det. Däremot tycker jag synd om den som eventuellt kommer att överta butiken (om det överhuvudtaget finns ngn som vill), för han/hon kommer att få ett hästjobb med att tvätta bort fuskstämpeln.

 20. Livsmedelsverket är så otroligt korkat att de normalt förvarnar butiken att de skall komma, därför upptäcks inte sådant fusk i vanliga fall, enbart om någon skvallrar.

 21. jahaja då avgick nyss nästa ica handlare..
  uppsala..
  jinge måste vara synsk.. eller nåt.. dags att bojkotta är högaktuellt.. såå mycket var löftet från ica-ledningen värt!

  Och nu är ica alingsås på gång…

  snart byter ica namn..

  handla hos dig själv-handla på konsum är åter ”hett”…

 22. Visst är det illa, men jag säger som NATURE, #16, vi får precis vad vi betalar för.

  Kompetenskrav samt höga krav på renhållning? Absolut, men frågan är om samma människor som skriker skandal! också kommer att betala vad ordentligt hanterad köttfärs egentligen kostar? Handlar ni KRAV-köttfärs? Inte, för dyrt va? Som sagt, alltid någon som får betala och denna någon är ALLTID konsumenten. Om vi inte kan finna oss i att köpa köttfärs för mer än 50 kr/kg och går någonstans där den kostar mindre, vad kan vi då egentligen förvänta oss av kvalitet?

 23. Halvan, oavsett om det är krav eller inte så ska matvarorna hanteras schyst. För övrigt så är inte he4ller krav-varorna alltid så välskötta som lagen föreskriver. Lite för ofta ser de som köper ekologiskt mellan fingrarna med motiveringen; det är ekologiskt.

 24. Re: Ida D.. jag är i stort sett vegeterian!
  Riktigt tungt att äta annat än fisk och vegetariska produkter blev det efter att jag läst boken ”Snabbmatslandet”.. men julskinka äter jag liksom flera av mina muslimska vänner.. vi kallar det för jultillbehör..

 25. Sen kan man också fråga sig hur många svenskar som de senaste 20-30 åren blivit matförgiftade av köttfärs? Knappast mer än en handfull, eller? Så för den delen skiter jag fullständigt i om de fuskar eller inte. Men sen just det att de fuskar, det stör mig. If you get my drift…

 26. Bojkott är ju en av huvudpoängerna med en marknadsekonomi tillskillnad från monopol och planekonomi där producenten har oinskränkt makt. Jag bojkottar många varor och producenter, tex. Folksam för de vill hindra barnarbete.

  Själv har jag aldrig haft problem med köttfärsen i de ICA butiker där jag handlar, så jag kommer inte bojkotta dem men jag har full förståelse för andra som vill bojkotta sina ICA butiker.

 27. Re: Neoliberal Agenda.. vadå inga problem med Ica-köttfärsen?? du verkar ju ha fått omfattande hjärnskador av den och det är ju mycket allvarligt..

 28. Christer, jag är helt med dig, jag tog bara KRAV som ett klockrent exempel på folks ovilja att se bortom plånboken när de handlar mat. Står man med ett paket mindre dyr och ett paket lite mer dyr köttfärs, kommer 99 av 100 att välja den lite billigare färsen och sedan förfasas över att den billigare färsen har det sparats in på i andra avseenden såsom hantering, kvalitet, miljöaspekter osv.