Dagens Twingly – flugan som krossas?


Jag har tittat runt bland bloggarna nu på morgonen och konstaterat att de som tidigare helt ägnat sig åt att ragga sidvisningar från morgontidningarna – gör det idag också.

Man kan givetvis tycka både det ena och det tredje om den företeelsen men jag blir alltmer övertygad om att Twingly blir – en flopp. Missbruket av länktjänsten är alldeles för omfattande för att tidningarna ska kunna ha den kvar. Nu läste jag i några kommentarer att tidningarna själva kommer att sanera bland länkarna, men det är nog angeläget att de sätter igång med den verksamheten – igår.

Jag har tidigare rapporterat om Kajsa Kavat och Kalle Kuling och hur de nyttjar denna facilitet. Idag har jag studerat Jan Kallberg, kallberg.blogs.com, och det var – intressant. Igår, den 11 februari, skrev han tjugofyra (!) bloggposter och länkade till de stora morgontidningarna elva gånger. Antalet nedslag var 26 755 vilket innebär tretton A4 fyllda med text. (!)

Visserligen länkade han till ett antal videos också men oavsett detta så måste det vara svenskt bloggrekord. Själv tycker jag att jag är flitig med mina genomsnittliga tre-fyra dagliga bloggposter. Hur en människa kan sitta och blogga tjugofyra bloggposter och tretton A4 övergår mitt förstånd. Det finns vissa droger som leder till hyperaktivitet, men i normala fall ser vi mest exempel på bloggare som INTE tagit sina, av läkare föreskrivna medikamenter, ingen nämnd och ingen klämd.

Jan Kallberg, som jag faktiskt inte vet vem det är, har i alla fall tagit förstaplatsen på Bloggtoppens politiklista idag. Den är honom väl unnat. Har man en sådan feber i fingrarna så borde man få en permanent placering där och ett särskilt kapitel i Guinness rekordbok.

Själv har jag också länkat till SvD idag men då till Berglin, deras eminente tecknare. Där får man inte in en länk men det kan nog bli en länk till DN senare under dagen.

Men detta pekar med hela handen på det problem jag tycker mig se i fjärran. Om Kajsa Kavat, Kalle Kuling och Jan Kallberg kommer att

fortsätta att enbart skriva om sådant som tas upp i morgontidningarna så kommer bloggarnas unikum att urvattnas på ett dramatiskt sätt. Twingly har redan flaggat för att tidningarna kommer att redigera inlänkarna och några har skrivit att de redan har börjat med det. Men en sådan åtgärd kostar pengar eftersom man då tvingas att avsätta speciell personal för detta.

Motmedlet bör givetvis vara försiktighet. Det är självklart att de flesta vill testa och få så många läsare som möjligt, det är inget fel i det. Men det förefaller som om antalet sidvisningar är betydligt viktigare än att man – faktiskt har något att säga i sina kommentarer till morgontidningarnas artiklar.

Och det innebär att Twingly verkligen är ett tveeggat svärd, ett svärd som nu kan bli ett bloggosfärens Excalibur som aldrig går att få loss från stenen.

Vad tycker ni andra bloggare om detta?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Twingly, Besöksfiske, Bloggtoppen, Länkhysteri, Debatt, Diskussion, Utslätning, Mediekritik, Politik, Sandlådan, Jan Kallberg, Kajsa Kavat, Kalle Kuling[/tags]Nyligen.se


12 svar till “Dagens Twingly – flugan som krossas?”

 1. Struken kommentar!

  Jag rekommenderar dig att läsa igenom kommentarsreglerna. Sedan kan du studera det som kallas netikett, om du förstår vad det är för något… (Skrivet av Jinge)

 2. Twingly kommer säkerligen att missbrukas, och många bloggare kommer säkert att i rena glädjen över att få se sin blogg länkad hos de stora drakarna att skriva dit en extra länk. Jag tror att det kommer att sanera sig själv. Annars ser jag Twingly som ett otroligt bra verktyg för alla bloggare som skriver om samtida händelser. Technorati har ju sedan länge varit kopplade till Washington Post m.fl. amerikanska tidningar på samma sätt som twingly och det verkar ju fungera utmärkt.

 3. Den där Kallberg kommer antagligen att sabotera för sig själv länge och väl. Ingen orkar läsa igenom så mycket skräp på en och samma dag.

 4. Hur funkar det då? Det räcker väl inte med att skriva på engelska, det ska väl taggas på något speciellt sätt?

 5. Har, för första gången sen twingly, just länkat en SvD-artikel (delvis för att testa trafiken, och — …gurgel…da-da… — OJ!!! ;-)

  Please, don’t kill me, Jinge! ;-)

 6. Du har naturligtvis helt rätt i sak Jinge, och f.ö. en utmärkt kommentar. Man ser skillnaden mellan SvD (som har kört det längre) och DN som börjat helt nyligen. SvD artiklarna är fullständigt nerlusade. Delvis kanske också för att det finns många borgerliga bloggare, men säkert också som ett symptom på att en god idé missbrukas som du antyder. Men jag kastar naturligtvis sten i glashus. Som nybliven bloggare har jag sett till att länka DN i hopp om att lura in någon oskyldig stackare med tid över… Man är jublande tacksam för de kommentarer som skrivits, herre gud, jag hade nästan välkomnat spam ;-)

 7. Ha-ha-ha-ha-ha. Mer medikamenter åt bloggfolket! Jag tänker då på de som INTE tagit, inte de som tagit, de har alldeles uppenbart tagit (i) för mycket.

 8. Du undrade vem Jan Kallberg är, Jinge. Då ska vi se vem denne figur är.

  Jan Kallberg är främst känd för att ha skrivit kolumner i gratistidningen Metro. Han är starkt högervriden och har gjort sig känd för att förespråka tesen om att alla människor kan – om de bara vill och att man måste ta hand om sitt eget liv och inte förvänta sig eller kräva att andra ska göra det åt en.

  Emellertid finns det också annat man kan säga om den här mannen. I hans kolumner i Metro har man bland annat kunna läsa dessa åsikter.

  * Invandrare som vill ha jobb ska 1) Lära sig språket, 2) Läsa till en utbildning som motsvarar svensk standard och 3) Hålla käften.

  * Fri bostadsmarknad är bra. På något sätt.

  * FN-uppdrag sköts bäst av privata initiativ.

  * Kärnkraft är också bra. Kanske det bästa sedan elden.

  * Palestinierna är otacksamma eftersom de bara spränger sig själva och mördar judar.

  * Det är bra med enmansvalkretsar.

 9. Jinge, jag antar att din fråga, kommentar nr4 var till mig? hursomhelst. för att få en technorati-länk till en washpost-artikel räcker det med att vara vara reggad på technorati och länka till en artikel. resten görs automatiskt. inga pingar eller taggar.

 10. […] “Man kan givetvis tycka bÃ¥de det ena och det tredje om den företeelsen men jag blir alltmer övertygad om att Twingly blir – en flopp. Missbruket av länktjänsten är alldeles för omfattande för att tidningarna ska kunna ha den kvar.” (Jinge: Dagens Twingly – flugan som krossas?) […]

 11. Om det missbrukas för mycket lär tidningarna snart filtrera bort de värsta syndarna. Jag ser Twingly som en kul grej. Men det är inget som kommer att påverka vad jag skriver om eller vem jag länkar till. Inte ett enda dugg.

 12. @8
  Första gången jag reagerade på Kallberg var när han skrivit kolumnen i Metro efter att Reagan dött. Han fullständigt höjde honom till skyarna och pladdrade på om att Reagan ensam hade stoppat kalla kriget osv.
  Första och enda gången jag blivit tillräckligt irriterad för att faktiskt skriva insändare om kolumnen… med lite små påpekanden att det var under Reagans tid som USA faktiskt blev dömd för statsterrorism och sånt…
  Han svarade aldrig på min kommentar :-)