Moskébygge och islamofobi på ledarsidorna?


Igår skrev Dagens Nyheter om de högerpolitiker i Skärholmen som inte vill låta den muslimska församlingen bygga en moské i förorten.


DN:
”Stadsdelsnämnden backar upp föreningen, men först sedan ordföranden röstat med oppositionen. Moderaterna, kristdemokraterna och en av de två folkpartisterna anser att moskén försvårar integrationen i stadsdelen.

– Det var den mest hätska och häpnadsväckande diskussion vi någonsin haft. Folk får säga vad de vill men man behöver väl inte kasta ur sig sina värsta fördomar, säger nämndens ordförande Jan Jönsson (fp)”

Något överraskande var det en folkpartist som gick emot resten av högerpartierna och förordade ett moskébygge. DN konstaterar att, när det gällde moskén på söder i Stockholm så anfördes mot denna att ”det fanns för lite muslimer” för en sådan, medan man i Skärholmen uppenbarligen anser sig ha för många för att de ska få bygga en moské.

Men lika väl som de 25 000 judar vi har i landet får bygga sig synagogor så ska givetvis den snart nära halva miljoner muslimer få bygga sina lokaler för religionsutövande. I praktiken så har vi alldeles för många kyrkor, rimligen skulle vissa av dessa erbjudas muslimska församlingar om inte församlingarna anser sig ha råd med dessa. Undantaget givetvis kyrkor som i sig själva kan betraktas som sevärdheter eller byggnads-
minnen. Torn och klockstaplar kan man givetvis riva, duger ändå inte lokalerna så bör de få bygga nytt på den marken.

Givetvis så klarar inte
Dagens Nyheters ledarredaktion att skriva om detta utan att ta till fula efterslängar, långt ner i artikeln så lägger man till:

DN: ”Givetvis bör man inte blunda för risken för extremism. Religionsfriheten får aldrig gå ut över grundläggande demokratiska rättigheter. Berättigad kritik mot de muslimska församlingarna i Sverige kan ibland tonas ned i ett slags missriktad välvilja: som härom året, när justitiekanslern beslutade att lägga ned en förundersökning mot Stockholms moské, trots att moskén sålde kassetter där judar kallades för ”bröder till apor och grisar”. Det gagnar varken moskén eller samhället runtomkring.”

Bortsett från att DN direkt anklagar Justitiekanslern från att vara ”politiskt korrekt”, dvs. att han ljög om att det inte gick att bevisa att kassetterna var tillverkade i Sverige, så är inte det intressanta givetvis inte huruvida judar har ett större släktskap med apor och grisar än vi som inte har den religionen.

– Det intressanta blir istället vad det är för mekanik som gör att ledarskribenten måste skriva på det sättet. Är det inte tillåtet att skriva om Islam på Dagens Nyheters ledarsida utan att samtidigt ge religionen ifråga en bredsida och en misstroendeförklaring?

”Risken för extremism” är givetvis inte större bland muslimer än bland kristna. Ta bara Knutbysekten, Livets Ord, Opus Dei och stora delar av frikyrkorörelsen som exempel. Många av dess medlemmar är t.o.m. tungomålstalande.

Att man från tidningens sida tar avstånd från islamism är väl gott och väl, men när tar man på ledarsidan upp de brott mot mänskligheten som dagligen begås av just judar mot muslimer? Brotten mot samtliga FN:s resolutioner sedan 1948? Brotten mot de av FN fastställda mänskliga rättigheterna?

Detta projicerande av bara en religion tycker jag är väldigt nära hets mot folkgrupp.

Andelen sinnesrubbade idioter är bevisligen jämt fördelade bland alla religioner, dess utövare och alla hudfärger. Slutklämmen i DN:s artikel jämnar inte ut den obalansen som det var tänkt, utan visar istället på att det kan finnas små slängar av samma problem även på ledarredaktionerna.

DN: ”Oron för islamismen får inte slå över i överdriven misstänksamhet mot islam. Precis som kristna samfund har fått uppföra kyrkor och judiska församlingar fått bygga synagogor har muslimerna i Sverige en självklar rätt att uppföra moskéer.” Källor: DN DN2 SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Islamofobi, Dagens Nyheter, Ledarredaktionen, Islam, Moskébygge, Skärholmen, Högerpolitiker, Fördomar, Politik[/tags]


40 svar till “Moskébygge och islamofobi på ledarsidorna?”

 1. Oväntat att det var M, Kd och en Fp:are. Suck.

 2. Du ser Jinge, ibland kan även hederliga liberaler rösta rätt, :-)

  Frihet från religion och frihet till religion är medborgerliga rättigheter i Sverige och det är jag glad för. Några vackra moskeer har jag inget emot att se i Sverige. Fast jag är orolig att några hatimamer skall predika \

 3. Jinge, du har någon bugg som klipper texten, första lösenordet fungerar sällan och andra verkar klippa texten, trist att bli av med halva jobbet varje gång. Använder Opera.

 4. Jag vet Johnny. Jag ska växla till det andra spamfiltret och testa om det funkar bättre. Annars brukar det fungera om man undviker citattecken ”” ´´ typ…

 5. Jinge,
  De som slår sig för bröstet glömmer att hatiska imamer, propaganda kasetter och andra avslöjanden görs av muslimer själva. INGEN har så öppna ögon mot muslimska avarter som en del muslimer har. Är det någon som kommer att se till att Islam inte urartar i Sverige så är det muslimerna. Men då ska Islam först och främst behandlas som vilken religion som helst, så att vi som är kritiska inte framstår som spioner eller samarbetsmän med islamhatare!

 6. Om man nu väljer att tro Levande Historia så är landets 25 000 personer med judisk trostillhörighet rätt svårt drabbade av antisemitism…

  Om nu så är fallet,en stillsam fråga: Kan det ha med att göra med att finns alltför många synagogor i vårt land?

 7. Alla religioner bör marginaliseras, dessa hör till en gången tid. Människor fördummas av religioner, gör oss farliga och oansvarliga. Vi i sverige måste vara på vår vakt och försvara detta viktiga evolutionära steg vi redan har tagit, att inse det sjuka i vår egen religion. Det minsta vi behöver då är att ersätta kristendomen med främmande sjuka religioner. Sverige förtjänar bättre än att glida tillbaks till ett samhälle med medborgare som lever i illusioner.

 8. Sara Sara…

  Nu fick den där hel- eller halvfascistiska Hebreiskstuderande och bloggande norrbaggen fnatt. Du vet, han som bodde i en illegal bosättning när han studerade?

  Han FATTADE inte att du läste inte bara det jag skrev, utan även vad DN skrev.

  Ironi är svårt det :-) :-)

 9. Hur gör en borgerlig ledarsida för att skriva acceptabelt? Det går antagligen inte. Jinge skulle antagligen hitta islamofobi, fascism eller något annat hemskt även om ledartexten skulle vara stulen från Jinge själv.

 10. Du borde läsa min blogg oftare Anders! Jag har berömt både DN och SvD åtskilliga gånger.

  Men – det visste inte du…

 11. All religion är samhällsfarlig och används ytterst som politiskt verktyg för krigföring, förtryck och desinformation.
  Förbjud genast alla slags religiösa byggnader och samlingsplatser och riv ned de som redan finns. Även kyrkorna och vi kan börja hoppas på en bättre värld.

 12. Eftersom det tidigare har varit probelm med moskéer i Sverige, främst den vid medborgarplatsen, så är det givietvis relevant att ta upp detta i samband med ett nybygge av en moské. Det hoppas jag alla vill att man inte i nya moskéer sprider terroristpropagande.

  Inga kristna grupper i Sverige har försvarat terrorism, så risken för att stöd ska finnas för terrorism är större i en moské (där det bevisligen har inträffat) än i en kyrka.

 13. Ang. kommentar 7&11, så bör arbetet därefter fortsätta med alla politiska organisationer, som hänsynlöst utnyttjas till att bedriva förtryck, fördumma medborgarna, och lura folket att en enskild röst gör vare sig till eller ifrån.

  När vi sålunda rensat samhället från sådana skadliga ting återstår endast att fördriva allting annat som har med övertygelser att göra: filosofi, fotboll, undervisning…

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=531981