CIA-plan mellanlandar i Örebro, i två dygn?


Att flygplan som tillhör CIA landar i Sverige är förstås överraskande, men inte behöver det vara något skumt på gång för det..

Landar de på Arlanda eller Sturup så kan det vara av naturliga skäl, snöstorm på Kastrup t.ex. Alla större flygplatser i Norden kan antagligen få sådana besök, Gardemoen, Sturup, Landvetter, Kastrup och Arlanda för att nämna några.

CIA-planet med beteckningen N50BH – landade i juni 2002 på Arlanda, ”mellanlandade” därefter på Örebros flygplats för att sedan – efter två dygn – fortsätta till Keflavik på Island med 13 passagerare. Observera termen mellanlanda som medierna använder..

Arlanda, två dagar i Örebro, och sedan Keflavik.

Dagens Nyheter: Svenska regeringen bör utreda varför plan, som man vet har fraktat fångar åt CIA, har landat i Sverige och vad de gjorde här, tycker den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch. – Allmänheten i varje land där CIA-plan landar borde fråga sig vad som pågår, säger Marc Garlasco, militäranalytiker på den USA-baserade MR-organisationen till TT. – Och jag är säker på att den svenska allmänheten undrar vad planen gör i deras land.

Att ett plan tillhörigt CIA ”mellanlandar” två dagar i Örebro när det inte är mer än 30 mil till Gardemoen är förstås ingen tillfällighet. De hade ett ärende och oavsett hur mycket regeringen än utreder så kommer vi aldrig att få besked om vad de gjort sig för ärende dit.

Hämtade de fångar som förvarades på Kumla? Eller överlämnade de fångar för att Sverige också deltar i brott mot de mänskliga rättigheterna?

Gjorde de ”hembesök” hos den svensk som varit fånge i koncentrationslägret på Guantanamo? De kanske passade på att montera diverse fiffiga avlyssningsutrustningar?

Sverige har, och bör givetvis ha, vänskapliga förbindelser med USA. Men i all den stund USA befinner sig i krig bör vi givetvis neka dem att flyga över landet annat än med civila transport- och passagerarplan.


3 svar till “CIA-plan mellanlandar i Örebro, i två dygn?”

  1. ”Gjorde de ”hembesök” hos den svensk som varit fånge i koncentrationslägret på Guantanamo?”

    Det är en mycket bra fråga, med tanke på att ”vår” guantanamofånge bor i Örebro.

    Jag håller för övrigt med dig om att vi aldrig kommer att få något besked om vad de gjorde där. Åtminstone inte av regeringen.