Carl Bildts angrepp på Ida


För oss som läser bloggar har Ida hunnit bli ett begrepp. Hon föddes i det vi kallar Serbien och växte upp i Sarajevo, huvudstaden i Bosnien.

1992 startade kriget och Ida var tvungen att fly därifrån och hamnade så småningom i Sverige. Ungefär samtidigt utsågs den då f.d. stats-
ministern Carl Bildt av EU till medlare i kriget och utsågs därefter till High Representative, högste befattningshavaren i landet. 1995 utsågs han av FN:s generalsekreterare Kofi Annan till FN-chefens specielle representant på Balkan.

Ida kommer således från det land där folkmord har varit ett återkommande inslag, och hon har åtskilliga barndomsvänner som inte längre är i livet. När hon då deltar i debatten på Carl Bildts blogg så får hon möta lika oväntade som aggressiva påhopp. Den ”Kalle” som jag skrev om igår, personen som förespråkar folkmord på palestinier, reagerade på detta sätt när Ida protesterade mot att han ville döda alla palestinier.

Kalle Says: mars 19th, 2007m.

Carl Bildt hävdade i Ekots lördagsintervju att han hade sett hur det stod till med kommentarerna, men han gjorde gällande att han lät dessa stå kvar eftersom han redan var polisanmäld – och för att sökmotorerna indexerat dem.

Han är uppenbarligen okunnig om att sök-
motorerna tar bort material som inte längre finns kvar på hemsidan, det dröjer ett tag men det försvinner.


Att Carl Bildt inte inser
att hans förtroende skadas på ett mycket allvarligt sätt, även internationellt, genom att låta kommentarer av den här sorten finnas kvar är mycket märkligt. Att han dessutom, som varande vår utrikesminister, låter kommentarer som förespråkar folkmord vara kvar – nu i över en månad, kan knappast påverka hans renommé i positiv riktning

Personligen undrar jag vad Fredrik Reinfeldt säger om detta? Kan vi ha en utrikesminister som uppenbarligen saknar omdöme? Eller ska vi tro att de attityder som uppvisas bland kommentarerna på Bildts blogg är något vi får vänja oss vid i moderaternas Sverige?

Ta i så fall kontakt med Ida och förklara den svenska politiken för henne.

Källa: Se kommentarerna på Bildts blogg & Ekots Lördagsintervju & BBS-lagen som Bildt bryter mot & Expressen om Bildt & Expressen forts & & Carl Bildt polisanmäld

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Folkmord, Palestina, Ärekränkning, Förtal, Blogg, Bloggosfären, Ekot, Lördagsintervju, Utrikesministern, Högerregeringen, BBS-lagen, Fredrik Reinfeldt, Förtal, Expressen, Tomas Ramberg, Oscar Julander, Politik[/tags]


33 svar till “Carl Bildts angrepp på Ida”

 1. Man blir ledsen när man ser sådana kommentarer. Själv skulle jag bli galen av ilska om någon kallade mig så. Hur Bildt är funtad vet jag inte.

  Han har verkat klok, men nu undrar jag.

 2. Detta är groteskt!!! Sveriges utrikesminister!!!
  Av rent vanlig mänsklig känsla och med god kunskap om vad Ida gått igenom så borde Carl Bildt omedelbart ta bort kommentarer av det här oerhört hemska slaget.
  Vad håller karl’n på med?
  Håller hela fasaden på att rasa?
  Behöver han psykiatrisk hjälp?
  Visserligen består han i stora stycken av okunskap och dum arrogans, men detta…

 3. Inte ofta jag håller med Jinge, men att Bildt inte tar bort så hejdlöst grova personangrepp som det på Ida är sällsynt omdömeslöst. En livlig debatt är alltid kul, men Kalles inlägg framstår som direkt sjukt. Allvarligt talat: är han på riktigt?
  Undrar lite över rubriken på din artikel, Jinge. Det är väl inte Bildt själv som författat attacken på Ida?

 4. Det första jag läste då jag skaffade mig en egen domän och blogg 2002 var att man ansvarar själv för innehållet i kommentarerna och att man kan bli avstängd. Då visste jag inte att man kan bli polisanmäld. Man ansvarar för att ta reda på vilka regler som gäller, så det går inte att komma förbi detta genom att säga – Nää, det kände jag inte till. Men även om man inte känner till bestämmelserna är det märkligt att man vill ha den typen av kommentarer kvar i sin blogg.
  Jag läste dessa kommentarer på CBs blogg då de lades och reagerade på dem liksom många andra av oss. Att de fortfarande är kvar gör mig stum. De skulle ha tagits bort direkt…. Yttrandefriheten slutar gälla när kränkningslagen tar vid. Det här är en ren kränkning av Ida. Förfärligt!

 5. ”Kalles” inlägg är inte så lite obehagliga. Denne man måste vara mycket illa däran. Det har sannerligen skapats en sandlåda av sällan skådat slag på självaste utrikesministerns sida… något som bara tycks få fortsätta pågå in absurdum.

  Tack för dina mycket skarpa och viktiga inlägg!

 6. Det är bara Jinge att du öppnar våra ögon angående Karl. Nu vet vi vem Fredrik har valt till utrikesminister och varför; och vi skäms återigen, så blågula svenskar vi är!

 7. Jinge
  Nu är det nog läge att börja undra vad Carl har för hållhake på landets statsminister.

  Detta börjar ju att likna den största inrikespolitiska skandal vi har haft i riket och uppenbart är att mycket starka krafter nu håller varandra om ryggen.

  KAS

 8. Det går väl an att bli angripen av folk som Kalle. Han är så uppenbart knäpp att man inte behöver ta det på allvar. Det är när till synes förnuftiga människor hoppar på en som man kan bli illa berörd.

 9. Tack för ömtanke och stöd Jinge och alla mina blogg-vänner här..!
  I visa fall är det totalt oviktigt VAD man säger utan VEM säger… ”Kalle” saknar stil & innehåll för att knäcka mig med sina vidriga, obehagliga, bedrövliga och vulgära kommentarer. Jag fattade då att det är inte människa som kan diskutera på samma nivå så svarade jag aldrig till honom…
  MEN jag känner smärta i själen för att allt detta FORTFARANDE STÅR PÅ UTRIKESMINISTERS BLOGG. Det känns precis som att Carl Bildt STÖDJER ”Kalle” genom att ha hans kommentarer där…kommentarer som går över hela världen!
  Sarajevo, där kastade man 300 granater per dag under 4 år, lämnade jag bakom mig.
  Jag var kort tid i kriget och upplevde inte kriget så hårt som dom andra. Men på väg till Sverige gick jag genom 5 serbiska barrikader, soldater som var redo att ta ut mig ur bussen och avrätta mig bara för att mitt namn eller efternamn passar inte… Den rädsla kommer jag aldrig glömma bort. Jag dog 5 gånger…och 5 gånger fick jag leva igen.
  Eftersom jag är född i Serbien, kunde jag väl serbisk dialekt och därför ville dom inte titta på min ID. Tre bussar efter mig stoppades och dom människor avrättades. Det fick jag veta i Sverige.
  Människa som inte kan dömma etnisk rensning, folkmord och massaker, är inte mänsklig. Oavsett om det handlar om palestinier, kineser eller eskimåer, det måste dömmas…annars dör allt den männskliga inom oss..! Då förlorar vi rätt att kalla oss som människor i överhuvudtaget..!
  Mest smärtsamt är att jag känner Carl Bildts STÖD till folkmord så fort han vägrade ignorera och ta bort kommentarerna..! Det är smärtsamt att fatta att den person jobbade på fredsprocess i mitt tidigare hemland. Skrämmande.
  Jag ska gå över ”Kalles” grova ord så smånningom. Men det att Carl Bildt fick aldrig radera bort hans kommentarer… det kommer jag aldrig förlåta. Tror inte…

 10. År 2003, veckorna innan Bush invaderade Irak, hamnade jag av en ren slump på ett amerikanskt diskussionsforum, ägt av s.k neo-cons.

  Jag protesterade mot invasionen och tro mig, kränkningarna bara öste över mig från alla håll och kanter, omedelbart! ”Cunt”, ”mother fucker”, naive and stupid Swede”, ”silly slut”, ”stupid liberal”…(ha ha…vad vet dom om ideologier?), ”nuke the Middle-East” etc.etc.etc.

  Jag mådde ytterst dåligt av detta och föstår så väl att Ida känner sig kränkt idag! År 2003 fann jag i alla fall en tröst i att detta inte kunde hända i Sverige…men nu är vi där! På den tiden visste jag däremot inte vad jag skulle göra, vart jag skulle vända mig med en anmälan…

  Det får absolut inte vara tillåtet att bli så kränkande behandlad! Och en sittande minister får självfallet inte stödja detta genom att tillåta personangrepp på sin blogg! ”Hit the message, not the messanger!”

  Jag är glad att se att din blogg ger Ida sitt stöd, Jinge!

 11. Sinda, precis som du säger..det känns mer smärtsamt för mig att Carl Bildt håller dom kommentarerna kvar i över en månad…
  Kommentarer som läser miljontals människor världen över…
  ”Kalle” är inte så mycket viktigt..liknande galningar finns över hela världen… Men tänk att finnas på UTRIKES MINISTERS BLOGG … på så grovt o bedrövligt sätt, precis som på affischerna på stan… tänk bara…

 12. En klar fördel med den här bloggen är att jag slipper se de flesta skräpkommentarerna. De släpps aldrig fram, så borde fler göra. Det är inte speciellt svårt att förstå reglerna heller även om jag tycker att de kan göras lättare.

  Men den sortens idiotkommentarer som förekommer på Bildts blogg har jag aldrig sett här.

 13. Det känns smärtsamt att ha en svensk utrikesminister som inte bryr sig om hur de otroligt hätska uttalandena påverkar människors innersta…

 14. Tack Jinge för att du bevakar detta; jag följer dramat med mycket spänning.

  Carl Bildt visar efter alla dessa år äntligen sitt allra rättaste ansikte. Att inte ta bort Kalles inlägg visar på enorm arrogans.

  Till Ida; fortsätt att stå på dig! :)

 15. Idas vänner demonstrerar?
  Är det inte dags att vi som reagerar med avsky på både bildts arrogans inför kritiken och hans ansvar som bbs:ansvarig för sin blogg och mot angreppen på Ida placerar oss utanför ud ett tag och talar om vad vi tycker om inte åklagarväsende och polis raskt gör sitt jobb? Jag kan försöka att glädja och värma dig med Ida att jag bedömer att vi är många!

 16. Vore iofs intressant att se om något har skrivits för att diskreditera Bildt. Såna inlägg ser jag i stort sett ingenannanstans, så Bildt kan ju låta dem stå kvar tills DET utretts…

 17. Magnus! Det kommer säkerligen att ske oxo. Kör man WordPress så sparas IP-nummer och tid i databasen, lätt som en plätt för Rikskrims IT-rotel att ta fram.

  Och visst vore det extra kuligt om dessa åtalades. Då skulle jag garanterat gå på rättegången och kolla in dem.

 18. Det verkar som att utrikesministern tillåter vad som helst som kommentar. Idioten Kalles första kommentar på den aktuella sidan är:
  ”Jihad-Bildt är överlycklig för att palestinierna har fått ihop en samlingsregering och för att Sverige fortsätter att ösa skattemedel över mördarband. Kan det vara så enkelt som att Sveriges utrikesminister har en liten Hitler i sig? Hamas vill utradera Israel och slakta alla judar. Och det tycks Jihad-Bildt inte ha några problem med. Det stinker gammelsvensk nazist lång väg.”
  Om sådana inlägg lämnas kvar, är det ju inte konstigt att kommentaren mot Ida står kvar (hon hade skrivit något om ’Kalle’ och psyk-akuten). Men jag fattar inte varför Bildt inte är lite selektiv.

 19. Carl Bildt är oerhört selektiv, det är en del av hans personlighet. Han ser bara till makt och pengar. Människor som inte bidrar till att öka hans så åtråvärda
  maktposition ser han inte.
  Möjligen om någon väcker hans löje och ge honom möjlighet att formulera något, i sitt eget tycke, humoristiskt uttalande. Sarkasmer och ironi är hans livsluft.

 20. Om nu Bildt inte har vett att städa sin blogg så kan vi kanske på sikt få den översatt, inkl kommentarerna, till de Arabiska och Hebreiska språken.
  Förr eller senare sker ändå detta och vi får väl se hur kaxig han är då.

  PS. Han hade enl sin egen blogg semester 5-15/4 och kan knappast skylla på tidsbrist.

 21. Ja, Ida, sprid ut över världen vad som finns på Carl Bildts blogg.
  Jag gör mitt bästa – och jag har haft kontakt med en journalist på en stor tidning, jag säger inte vilken, som är i färd med att skriva en artikel om ämnet. Det har jag svart på vitt på. Jag fick ett mejl häromdagen.

 22. Kloka Ida D!
  Du har som alltid så rätt! Låt Bildt själv ta ansvar för de brända svenska flaggorna -han sköter ju det här själv!!

 23. Ida, vänd dig till den inhemska pressen, ta kontakt och berätta hur du upplever Bildts övergrepp, för det är vad det är, ett övergrepp mot dig. Utländska journalister följer med vad som händer i Sverige.

 24. Det låter som en bra idé, Ida. Men det där med att översätta och sprida info som kan hamna hos ljusskygga individer är bara bra om man är intresserad av hämnd. Vårt liv blir bättre av att Bildt tar siit ansvar och att kommentarerna försvinner, men att skapa en konflikt med arabvärlden genom att översätta och sprida, kommer att drabba helt oskyldiga människor.

  Nu är du redan drabbad – vilket är för j-igt, men inte vill du väl att andra ska drabbas? Det verkar bra att ringa UD – gör det! Men det är, som du säkert menar, klokt att lägga hämnden på hyllan – hämnd förminskar den som utför den och du är värd mer!

 25. Ida D.
  Jag tycker att du gjort det bästa av saken. Att du fått UD (enl Martina Renk) att radera i Bildts blogg är ju ett erkännande av Bildts försumlighet från högsta ort och du kan vara lugn för att de nu har iskalla fötter och bara kan hoppas på att allt glömms bort.
  Men där har de fel! Inte en enda av Bildts dumheter ska glömmas bort någonsin, och han kommer att gå till historien som den skitstövel han är.
  Med dårens envishet och enfald gräver han sin egen politiska grav och detta visste Gud när han placerade våra öron där de sitter -annars hade ju skadeglädjens leende gått runt hela huvudet.. ;o)

 26. Jättebra, Ida!!!
  Du har utfört ett storverk!
  Själv har jag skrivit till Reinfeldt och uttryck mina farhågor och mitt missnöje över att vi har en utrikesminister som sprider förtal och hets mot folkgrupp..
  Jag bifogade även några exempel på vad som stod i bloggen.
  Men han svarar inte.
  Till skillnad mot Göran Persson som alltid besvarade brev.

 27. Jag trodde inte personer som ”Kalle” fanns i Sverige. Sådan enögdhet och sådant hat trodde jag var från vårt land skonat beträffande Israel-frågan.
  Verkar som att ”Kalle” själv behöver en historielektion – en opartisk sådan. Visst, Judendomen är 5000 år – men är inte Jorden som sådan ungefär 5 MILJARDER år gammal? Det torde ha funnits andra folkslag och religioner i området före israeliter och judendomen… Inget område i världen tillhör per definition ett enda folkslag. (Att det finns suveräna stater är en annan sak)
  Att ”Kalle” ser kommunister vartåt han än tittar… det är bara sorgligt för honom själv, måste vara jobbigt att ha fiender överallt.

  Love and Peace :-D