Carl Bildt skyddad av mordanklagade Blackwater?


Är en ny skandal inom högerregeringen under uppsegling nu kan man fråga sig nu när Expressen berättar att det verkar troligt att Bildt och Billström skyddades av legosoldater från Blackwater vid sitt besök i Irak.

Expressen: ”Den svenska säkerhetspolisen förnekar att man utnyttjat Blackwaters tjänster för skyddet av Carl Bildt i Irak. Men frågan hamnar nu på riksdagens bord.
Det var den 2 september som Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström dök upp i Bagdad. På grund av attentatsrisken var planeringen av besöket omgärdat av sträng sekretess. Under timmarna i Bagdad träffade den svenska minidelegationen både premiärminister Nuri al-Maliki och utrikesminister Hoshiyar Zebari.
Det som satt fart på ryktena om skyddet av Carl Bildt är att delegationen sa nej till det officiella livvaktsskydd som den irakiska regeringen erbjöd.”

Om säkerhetspolisens uppgifter stämmer så måste det vara Säpo själva som skyddade ministrarna i Irak, men hur troligt är det? Att Säpo följer med på utlandsresor är naturligt, men jag tvivlar starkt på att Säpo har den erfarenhet och beväpning som krävs för att skydda svenska ministrar i Bagdad.

Carl Bildt har tidigare varit betald lobbyist och förespråkat USA:s angrepp på Irak. Av någon anledning så har detta inte slagits upp stort i media här hemma. Har han nu dessutom låtit sig och Billström försvaras av amerikanska legosoldater, tillika från samma grupp som


Legosoldaterna in action i Bagdad

nyligen mördade 17 irakiska civila utan minsta motiv, ja då är det troligen regeringens svåraste motgång fram till idag.

Källor: Hampus Motbilder Expressen Blackwater I Blackwater II

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Irak, Kriget mot Terrorismen, Blackwater, USA, Carl Bildt, Tobias Billström, Politik, Högerregeringen, Val 2010 [/tags]


3 svar till “Carl Bildt skyddad av mordanklagade Blackwater?”

  1. Från Bagdads flygplats måste man köra i konvoj med bepansarde fordon (det har ju knappast säpo tillgång till), och man måste vara tungt beväpnad. Besökande journalister får betala ca 20000$ för den resan!

  2. Förstår inte uppståndelsen? Kanske många har sett till att Bildt och Billström inte har fått något skydd alls? Iraq är inte Sverige, det pågår krig och väpnat moststånd, attentat med mera, där dignitärer kan anfallas…Blackwater’s, (vad man än anser om dem), uppgift är polisiärt skydd, då varken Army eller Marine kan erhålla trupper som skydd för dignitärer, journalister etc. som besöker Iraq…

    Indignationen är barnslig…

  3. Sandbuzz, du har uppenbarligen missat att Bildt tackade nej till det skydd han gratis erbjöds, utan istället valde att hyra in Blackwater Psyychokillers.

    Varför denna märkliga lilla kommentar om ”vad man än anser om dem”? Om det inte går att ta sig runt utan att använda sig av en organisation som är känd för dödande av civilister ska man överhuvudtaget inte ta sig runt.