Carl Bildt skapar – Sveriges Muhammedkris?


Kommer Carl Bildts ignorans att leda till att Sverige, och därmed Norden, dras in i ytterligare en situation där folk i mellanöstern åter börjar demonstrera och bränna ambassader?

Ovanför denna text syns Nathaniels text som den ser ut just nu på Carl Bildts blogg. Det är en ren skärmdump och den har stått kvar sedan den skrevs 20 mars. Kalles kommentar skrevs drygt en halvtimme senare samma dag och den står givetvis också kvar. Carl Bildt känner till dessa kommentarer men sade i Ekots lördagsintervju att ”de ändå är indexerade” så det är ingen idé att ta bort dem.

Nathaniel Weisel Says:
mars 20th, 2007 at 6:35 pm

Kachina

Kalles svar: (står också kvar)

Kalle Says:
mars 20th, 2007 at 7:10 pm

Nathaniel: “Ge o.

Jag har informerats om att dessa kommentarer är översatta till flera språk, bland annat arabiska, och att de är sända till människor i mellanöstern, bland annat ett antal journalister. Det är i skrivande stund oklart om det kommer att tas upp i något sammanhang, men de som minns de s.k. ”Muhammedteckningarna” kan givetvis befara det värsta.


Skärmdump från den tyskspråkiga bloggen

Att idioter skriver dumma och ogenomtänkta saker vet alla som läser och skriver på internet. Personligen raderar jag sådana kommentarer efter bästa förmåga, och jag har även i efterhand gått in och raderat efter klagomål. Det faktum att vår utrikesminister – inte – gör det trots att han uppmärksammats på att kommentarerna ovan uppmanar till folkmord på muslimer kan, i värsta fall, innebära en fara för Sverige.

Bortser vi från Jugoslaviska och Tyska terrorister så har landet varit tämligen förskonat från direkta aktioner, jag befarar att det förhållandet kan äventyras av vår utrikesministers ignorans. Det finns dessutom ett visst fog för att fråga sig
– varför han inte tar bort den sortens kom-
mentarer. Beror det på att han vill att bloggen ska uppmärksammas, eller är orsaken den att han faktiskt inte har något emot Nathaniel och Kalles uttalanden?

– Vad tycker Fredrik Reinfeldt?

Länkar: Sverige flirtar med kriget Bildt prioriterar idag Se folkmordsuppmaningarna på Bildts blogg Den tyskspråkiga bloggen

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Folkmord, Palestina, Ärekränkning, Förtal, Blogg, Bloggosfären, Utrikesministern, Högerregeringen, BBS-lagen, Förtal, , Tomas Ramberg, Politik, Nathaniel Weisel, Kalle, Muhammedteckningar, Uppmaning till folkmord[/tags]


48 svar till “Carl Bildt skapar – Sveriges Muhammedkris?”

 1. Visst kan det bli så. Men en ond liten tanke smyger sig in i hjärnan på mig. Är inte därmed även du en bidragande faktor till sammanhanget med den eventuella nya ”muhammedteckningarna” krisen?

 2. Menar du att jag ska knipa näbb trots att utrikesministern saknar omdöme? Nej, det menar du säkert inte.

 3. Nej det gör jag inte, men tanken som kom till mig var att i all välvilja och strävan att få rätsida på slagskeppet så kan det kanske få andra negativa konsekvenser för skutan.
  Fast det är ju inte du som är roten till det smärtsamma i det här fallet.

 4. Nej. Dessutom lär det vara översatt till diverse språk och redan ivägskickat. Och det helt utan min medverkan.

 5. Utrikesministern har ju förklarat att han bara tillhandahåller en anslagstavla, och att han inte kan påverka vad som anslås där. Han kanske kan förklara det bättre för UD-personalen när svenska ambassader börjar brinna i olika länder.

 6. Jisses Jinge! Vad händer om vi får en alldeles egen Muhammedkris på våra händer? Snackar vi bojkott av Sverige och sprängda ambassader? Jag har förvisso förutspått för länge sedan att alliansen skulle ställa till med något i den här stilen.

  Tänka sig att de är så förutsägbara de där.

 7. Den där nathaniel skriver på ett annat ställe att han är jude, men jag fattar inte varför han för den skull måste föreslå folkmord på palestinier?

  Har vi inte redan haft folkmord så att vi klarar oss i världen? Och har fan kommer det sig att judar förespråkar sådant?

 8. Fan också, och jag som skall till Egypten på semestern med ugnar och allt! Carl fixa detta nu, för H-vete!

 9. Jonatan says:
  April 25th, 2007 at 9:21 am
  Fan vad vidrigt. Bildt måste sparkas!

  Nu gillar jag iofs inte Calle B men jag skrev inte detta inlägg.

 10. Så är det Jonatan. Ni har vare sig samma mailadress eller IP-nummer. Men värre är det med ”Mats” ”Anders” och liknande namn..

 11. Roligt att se en skärmdump på egna bloggen. Hur hänger det ihop med det du skriver?

  Jag håller med att Bildt borde radera sådana kommentarer efter han har blivit uppmärksam på dem.

  Men jag tycker att det är bra på sätt och vis att inte någon annan person (t.ex. från UD) är inblandat och hjälper honom med kommentarerna. Då skulle bloggandet inte längre vara hans privata nöje och bli officiell. Som ett privat projekt är det helt förståbart att han inte hinner läsa alla kommentarer.

  Detta är som sagt ingen ursäkt till att han inte tar bort sådant som ovan efter han har fått veta.

  mvh
  Thomas

 12. Att Israelmupparna skitar ner Carl Bildts blogg kommer aldrig att generera någon nämnvärd kris i den muslimska världen, som publicerandet av Muhammedbilderna.

  Den enkla skillnaden är att profeten Muhammed är helig för muslimer, vilket knappast hatiska israel”vänners” kommentarer är…
  Dessutom säger ju som bekant en bild mer än tusen ord, och när orden dessutom är skrivna med ett annat alfabet, så kommer knappast någon större mängd personer i den muslimska världen kunna ta del av ”Kalles” eller ” Nathaniel” spyor…

  Dock kan man ju konstatera att dessa kommentarer utan tvekan skadar Israel och säkerligen ökar antisemitismen i Europa.

 13. Det sprider sig Thomas. Tyska är ett mycket större språk än svenska, dessutom finns det tecken som tyder på att det kommer bli ännu fler språk.

 14. Kommentare in Bildts Blog – Skandal?…

  Etwas seltsam ist es schon, ein Bildschirmfoto des eigenen Blogs woanders als Beleg für etwas zu sehen. Der Mensch, der wie beschrieben die Kommentare im Blog des schwedischen Außenministers Carl Bildt anprangert, die zum Völkermord an …

 15. Vad ar det som inte sager att bada kommentarerna kommer fran en och samma person? Det finns manga som tjanar pa krig sa vad ar det som sager att denne ”Nathaniel” och ”Kalle” inte ar en och samme krigsmanglare? Jag haller med Marcin i hans kommentar om att vi gar krigsmanglarnas arenden nar vi ger kommentarer som dessa uppmarksamhet.

  Adin
  Direkt fran Egypten

 16. Otäck läsning, de där insändarna på Carls blogg! Vad märkligt tyst det blev bland Jinges annars så högljudda Israelskramare! Kan det bero på att de delar insändarnas rasistiska grundsyn? Alltså iden att åtskilja raser och religioner från varandra med hot, trakasserier och våld? Legitimerar inte detta idén att skapa en nation för varje religion med våld? Alla är kanske inte religiösa; varför inte då tillgodose även deras krav på en egen stat, för alla som tror vi på något, vad det än vara månde? Eller?

 17. Till Tysken Tohmas

  ”Då skulle bloggandet inte längre vara hans privata nöje och bli officiell. Som ett privat projekt är det helt förståbart att han inte hinner läsa alla kommentarer.”

  Carl bildt har med egna ord sagt att han skriver i egenskap av utrikesminister på bloggen, men även i egenskap av privat person.

  Och det är i egenskap av utrikesminister han blir kritiserad, privatpersonen är enbart patetisk och inte värd att nämnas överhuvudtaget.

  Bloggaren KAS

 18. Muhammedkrisen uppstod ju för att någon publicerade något som någon annat hade tecknat. Är det nödvändigt att fortsätta att publicera Bildts blogg på denna sida om och om igen? Och ger man då inte ljusskygga individer ytterligare ett uppslag att dra igång något som kommer att drabba oskyldiga?

 19. Att Bildt inte tar bort kommentarerna är otroligt pinsamt. Han borde lägga ner sin blogg eller åtminstone stänga av kommentarer om han inte tar ansvar för vad som står i den.

 20. nature, räknas jag till ”Israelkramarna”?? (Antar det, trots att jag även definierar mig som ”palestinakramare”.) I så fall vill jag påpeka att jag upprepade gånger sagt på den här bloggen att 1) ”Kalle” har jag stött på själv och i samband med detta ströks hans kommentarer omgående, 2) kommentarerna är vidrig dynga som aldrig borde kommit upp på något forum alls och utrikesministern borde ha mer vett än att låta dem stå kvar, 3) att publicera de här kommentarerna bidrar framför allt till att sprida uppfattningen att alla israeler är rasistiska, fascistiska nazister (vilket ju stämmer förträffligt med den inställning en del svenskar redan har till Israel och dess befolkning).

  Men – Jinge har publicerat ett antal poster i den här frågan, och du har säkert lagt märke till att det är samma kommentarer som han citerar i olika poster. Jag uttryckte min åsikt i en av de första posterna och jag tycker inte att jag nödvändigtvis måste gå in i varje post för att skriva en disclaimer.

  Förresten betonade Ida och andra som deltagit i diskussionen på Bildts blogg redan i ett tidigt stadium att kommentatorer som beskrev sig som israeler eller judar skarpt tog avstånd från de här rasistiska kommentarerna – på Bildts blogg. Kanske det vore på tiden att Jinge publicerade några av dessa kommentarer också?

 21. Jinge says:
  March 31st, 2007 at 7:40 pm

  Anna! Jag hoppas att du lade märke till att två av israelerna i diskussionen reagerade tämligen häftigt på honom. Jag har oxo “förärats” besök av vederbörande och tror mig oxo veta vem han är. Mycket heter han men inte “Kalle”.

  Ida D. says:
  April 1st, 2007 at 12:53 am
  Anna, varje folkgrupp har sina extremister som “kalle” är… Tyvärr. Men jag är glad att två personer, israeler hoppade in och dem verkligen visade mycket av moral, humanitet och etik inom sina inlägg. Annars skulle man tro att alla israeler diskuterar på den här låga nivån som “kalle-anka” och Nathanien Weisel.

 22. Jag vet att dessa två är extremister, eventuellt oxo berusade extremister. Det skulle kännas lättare att accepterade idiotin om de när de nyktrat till tänkte ”-Oh shit! jag måste sluta med dessa drycker…”

  Nu är väl det inte fallet, vi får trösta oss med att de är just – extremister. Det var mycket bra att de andra hoppade in och markerade.

  Men skiten ska givetvis bort DIREKT utan att passera gå. Skandalöst att CB inte tagit bort det trots att han bevisligen känner till saken.

 23. Guardian: ”Den enkla skillnaden är att profeten Muhammed är helig för muslimer, vilket knappast hatiska israel”vänners” kommentarer är…”

  Profeten är helig för muslimer, visst. Men det finns mängder av bilder som föreställer Muhammed. Jag har sett ett flertal, bland annat i böcker om islam.

  Men när man avbildar profeten med en bomb i turbanen i en tidning, med motivet att öka på rasism, ja då är det inte underligt att människor som är troende reagerar.

  Antisemitismen ökar nog inte. Alla förstår att dessa skribenter saknar både två och 52 skruvar.

  Det handlar mer om att det är en politisk skandal, en nonchalans som inte är utav denna världen.

  Den som förlorar i anseende är Carl Bildt.

 24. ”Men skiten ska givetvis bort DIREKT utan att passera gå. Skandalöst att CB inte tagit bort det trots att han bevisligen känner till saken.”

  Det här skriver jag under på till 100%.

 25. Well Jinge, du får nog bestämma dig för vilken fot du tänker stå på.
  Antingen så ”förstår alla att dessa skribenter saknar både två och 52 skruvar” och då kan man väl knappast klandra Bildts omdöme…

  Alternativt så spelar dessa grova kommentarer en stor roll, och då får man väl anta att de även slår tillbaka mot dom som uttalade dem i första läget, samt det dom avsåg försvara, nämligen Israel.

  Slutligen tycker jag att denna historia saknar alla proportioner, tydligen finns det mer förståelse för folkmordsförespråkare, än att ha en blogg där man inte hinner moderera kommentarerna…

 26. Bildt skulle naturligtvis raderat kommentarerna direkt efter påpekandet och före polisanmälan. Nu har han inte gjort det, kanske efter råd från sin advokat, så att tingsrätten kan själva bedömma texterna…

  Slutligen vill jag ta avstånd till kommentarerna på Bildts blogg som detta handlar om.

 27. Anna, Det hedrar dej att du uttryckligen tar avstånd i från dylika påståenden, inte desto mindre så illustrerar dessa uttalanden en inriktning som den israelisk inrikespolitiken går mot allt mer; där Israeliska palestinier lever som andra klassens medborgare, där landet saknar en författning om människors lika värde oberoende ras, religion samt hudfärg. En religiös/politisk syn på människor som präglar uppfattningen om att palestinierna (i de av Israel ockuperade områden) mycket väl kunde hitta ett hem någon annanstans i övriga Arabvärlden – dock ej i Israel. Sionismens grundidé är väl knappats antirasistisk här, eller har jag fel? Jag vet strängt taget inte på vad vi ska hoppas på, mer än att USA ekonomiskt tvingar Israel tillbaka till 1967-års gränser? Det ser onekligen dystert ut! För det kommer nog inte att ske!

  Men det jag drar absolut inte alla ”bosättare”, Israeler, judar eller araber för den delen över en kam – det vore att vara rasistisk det! Men jag har inte mycket till övers för Israelkramare vars största drivkraft är förnekelsen inför den strukturella rasismen och dess följder som sionismen står för. Bemöt gärna detta!
  Och Anna, är det verkligen så väldigt förvånande att inte alla här i Sverige delar den politiska synen som CNN, Vitahuset samt FOX-news står för? Att faktiskt många har en delvis annan syn på Israel-Palestina konflikten, är det så konstigt det? Der beror nog på att Sverige under nästan 70 års tid styrdes av ett socialistiskt massparti, med mycket klara sympatier åt vänster i denna konflikt, vilket betyder det åt det palestinska hållet, per definition – då USA stöder Israel!

 28. Nature, tack själv. Jag tror inte heller att blank förnekelse leder till någonting alls utom fullständigt låsta positioner. Det finns strukturell rasism i Israel, definitivt. Men det här bunta ihop dom och slå ihjäl dom är gudskelov inte på något sätt accepterat av någon grupp i Israel förutom möjligen kahanisterna och de är olagliga sedan länge.

  Läs gärna artikeln i SvD om Ilan Pappe och israelisk historieskrivning, apropå ingenting. Jag länkade till den på min blogg. Väldigt läsvärt.

  Och nej, jag är inte förvånad över vad en del i den svenska vänstern tycker. Jag bara tycker att de gör livet väldigt enkelt för sig ibland och ”glömmer” en del rätt väsentliga fakta. Det här ”good guy, bad guy”-syndromet är inte bara någonting som amerikaner drabbats av.

 29. Kärlek och makt! Anna!

  Övergrepp sker på grund av att många människor inte klarar av att inneha, förvalta och bruka makten. Botemedlet heter empati. Varför är inte empatiövningar lika vanliga som brandövningar?

  Finns de något på denna jord som kan illustrera ”fullständigt låsta positioner” så till den grad som just Palestina/Israel konflikten kan? Varför? När alla vet att just judarna oftast fick utöva sin religion, historiskt sätt, betydligt friare i muslimska länder än i det kristna Europas? Prognosernas näring springer ju alltid från det faktum att judarna inte erkänner Jesus som guds utvalda son, vilket muslimerna skiter totat i!

 30. Är det meningen att vi ska vara nöjda för att ”dessa kommentarer är översatta till flera språk” och att de är sända till mellanöstern? Jag förstår inte vari glädjen över detta spekulerande ligger! Jag tycker det är obehagligt och har alls ingen önskan att Sveriges namn trampas i smutsen och att det ska brännas flaggor. Har ni? Och vem/vilka tror ni drabbas?

 31. Nej, de flesta israeler tycker inte att man ska bunta ihop palestinier och slå ihjäl dem.

  Däremot tycker 40% av israeliska judar att israeliska palestinier inte ska få rösta i val. 55% vill att israeliska palestinier ska separeras från judar vid underhållningsanläggningar. 60% skulle vägra att släppa in en palestinier i sitt hus. Detta enligt en opinionsundersökning från mars.

  Signuturerna Kalle och Nathaniel Weisel må vara extremare än de flesta, men det är dags att erkänna den apartheidmentalitet som uppenbarligen råder i Israel och framförallt erkänna dess grund i den sionistiska ideologin. För mig är det självklart att ingen varaktig fred kommer vara möjlig utan sionismens avskaffande och ett avståndtagande från alla former av rasism.

 32. Galaxa jag förstår vad du säger men jag bara måste få säga vad som slår mig när jag läser ditt inlägg.

  Vi i Sverige har sålt enorma mängder vapen till USAs militär i Irak och dessa vapen har dödat många Irakier och gör det fortfarande. Vi har själva valt att smuttsa ner vårt eget land genom denna vapen försäljning och även andra.

  Jag tycker det skulle ha varit mycket bättre om vi i Sverige valt att bränna flaggor av andras länder än att sälja vapen som dödar folk.

  Gå till CB hemsida och förklara för honom att som alla andra bloggare borde han ta bort kommentarer som talar för folkmord.

 33. jinge:
  Nadia – ja, precis samma sak är jag mycket medveten om. Vår vapenexport är något som engagerat mig och min omgivning och det finns en hel del annat som Sverige bör skämmas över, och en lista över allt detta vore på sin plats i folks medvetande ibland.
  Vi enskilda svenska medborgare exporterar ju f.ö. inte vapen för att vi tycker illa om andra länders politik etc. Jag har inte valt att exportera vapen – tvärtom skulle jag svara nej om någon frågade mig om export eller ej.

  Att familjeförsörjare tar sig tid att måla t.ex. danska flaggor för att sedan inför TV-kameror bränna dessa är visserligen ganska harmlöst, men vad hjälper det i längden förutom att de förlöjligar sig själva? Och gör några vanliga danska medborgare ledsna och förödmjukade?

  Jag försvarar inte Sverige vapenexport eller flathet under andra världskriget eller kolonisation av Norrland, men jag ber Jinge o Co att gå varsamt fram med vad de föreslår. Vill de verkligen att extremister ska sätta igång en ny Muhammed-kris riktad mot Sverige? Jag menar, om de inte själva har kommit på det har de ju fått ett uppslag nu. Att hämnas mot en enskild person genom att riskera andras säkerhet är inte bara dumt, det tyder på en brist på medkänsla. Och vi är väl medmänniskor i Sverige, eller hur? För medmänsklighet gäller väl inte enbart människor med samma politiska uppfattning?

 34. nature- Din mening om att vänster blivit pro-Palestina mycket p.g.a. anti-USA, stämmer rätt bra. OCh -det är ju liksom ingen bra anledning, när det finns bättre.

  Och empati-övningar vore bra. Kanske kunde man lägga in en kvart där som gör att när man får mothugg t.ex. i Palestina-Israelfrågan, låter man bli absurdargument av typen \

 35. …absurdargument av typen ”jaha, så du tycker att alla israeler är idioter då eftersom du inte gillar muren”, eller ”jaha, så palestinierna har inte lidit något genom tiderna eftersom du tycker att det var hemst med den senaste bilbomben” eller ”jaså, men du tycker allstå att israelerna är befriade från ”good guy bad guy”-syndromet eftersom du inte explicit listar alla folkgrupper i världen som ev. lider av detta syndrom”

 36. Galaxa
  En allmän värnplikt på ett år, där du lär dig döda anses helt naturligt i vårt samhälle!

  Regelbundna empatiövningar, anses som mycket märkliga!

  Varför då?

 37. Galaxa, empatiövningar är en jättebra ide i alla möjliga konfliktsituationer.

  Det du kallar ”absurdargument” kalllar jag ologisk slutledning. I de få lektioner som vi hade på gymnasiet om logik (på filosofilektionerna) så tror jag att alla lärde sig att satsen ”alla norrmän har blont hår” inte är samma sak som att ”alla människor med blont hår är norrmän”. Likaså går det inte att slutleda av meningen ”inte bara x kör för fort” att den som yttrade den avsåg att säga ”y kör aldrig för fort”.

  Det här hör SÄKERT inte till tråden. Men nu har jag skrivit det så det får stå kvar.

 38. Jag fick 15 träffar på ”Empatiövning” via Google! Säger väl en del!

  Vi som har småbarn har ett oerhört viktigt uppdrag att just förmedla empati. Ju mer empatiskt vi bemöter våra barn i konfliktsituationer, ju mer empatiska kommer de att bli. Och ju mindre kommer det att rösta fram empatilösa maktmänniskor till maktpositioner! Empatiövningar borde naturligtvis vara lika vanligt förekommande som kärnämnena i grundskolan!

 39. Det som är som finurligt med empati är att man dessutom kan försöka förstå folk som inte är av samma uppfattning! Jag har ingen aning om Bildts empatiförmåga, möjligen är den lite svag, min empatiförmåga däremot ser jag till att stärka genom att t.o.m. (!) försöka förstå Bildt och hans till synes märkliga frånvaro i denna debatt. Det ni! Jag skulle verkligen vilja veta vad det finns för anledning till att kommentaren står kvar. Att skicka in texter för översättning och distribution hos sådana som ev ställer till bråk, är mig fullkomligt främmande. Så pass lojal är jag med mitt land! Och en italienare eller engelman eller norrman skulle ha full förståelse för det jag säger. Vad blir nästa steg ? Bildt ska avgå för detta, eller? Inte mig emot att han avgår, men vill vi ha ett land med idel instabilitet och nyval? Det lutar ju år det efter alla ministeravgångar p.g.a. Toblerone, TV-avgifter etc.

  Och det innebär Inte med automatik (Det vore en ologisk slutledning!) att jag därmed tycker att Bildt gör rätt som inte fixar bort kommentaren på sin blogg. Eller att jag tycker det är rätt att låta bli att betala TV-avgift.

 40. carl blidt är oansvarig som inte modererar sin blogg – en person i hans ställning måste göra det och kan inte reagera med en acmätt axelryckning som denna! hoppas han tänker om efter att ha fått veta vad som är ”på gång”!

  men: de personer som sprider detta för att hetsa mot sverige i mellanöstern är dock lika oansvariga – precis som de danska imamerna som spred falska teckningar av mohammed för att skapa upploppen mot Danmark.

 41. Ida: Har man har empati på schemat i sydeuropa? Vilka länder? Räknas Balkan dit?

  Jag har aldrig dödat en fjäril och drar inte ens bark av träden, men jag är säker på att jag inte är ensam om det. Det finns säkert flera, både palestinier och israeler och andra som lärt sig om detta av sin mamma. Tyvärr verkar det inte alltid hjälpa, som det hjälpte dig.

  Jag tror nog att funderaren menar det som flera andra reagerar på. Det finns ingen anledning att göra situationen ännu värre genom att skapa konflikt hos dem som inte ens kände till det från början! Att bära fram ett budskap är en sak – att implicit uppmana till kris och kaos är en annan. Funderaren håller ju också med om det du Ida säger – ser du inte det? Jag tycker du ska läsa han inlägg igen. Och – vad vet vi? – funderaren kanske har både ringt och skrivit till UD redan!

  Jag vet personer som kontaktat UD och vill sätta press på Carl Bildt. Men för den skull vill de definitivt inte att andra länders människor ska bränna Sveriges flagga eller starta en bojkott av svenska varor. Man måste ju inte köpa hela paketet för att hålla med eller hur? Jag känner personligen en stark motvilja mot hämnd och hot om hämnd.

 42. Inget fel alls, Ida. Det är bara det att på vissa barn verkar det inte ha fastnat även om de fick en sådan uppfostran.

  Den typen av empatiundervisning finns ju även i våra svenska förskolor. Jag trodde du menade att det var ett särskilt ämne. På vårt dagis är det ett mycket viktigt inslag. Och i grundskolan har mina barn alltid haft ”läx-kompisar” med uppgift att ta speciellt hand om någon som är sjuk t.ex.

  Tillbaka till diskussionen: Nej, inga normala människor vill det, men när man börjar spekulera alltför kraftigt om vad som skulle kunna hända, finns det risk för att onormala hänger på.