Carl Bildt inger hopp anser Per Gahrton


När Carl Bildt utsågs till utrikesminister så väcktes mitt hopp om en bättre utrikespolitik en aning, inte mycket men i alla fall lite.

Orsaken är givetvis att Carl Bildt i ett antal sammanhang uttalat sig om palestiniernas situation, om mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen. Idag skriver Palestinagruppernas ordförande, Per Gahrton en debattartikel på SvD Brännpunkt, en artikel som jag givetvis uppmanar alla att läsa.

Gahrton: ”Ett sorts lågintensitetskrig tycks ha dragits igång mot utrikesminister Carl Bildt. En ohelig allians, som sträcker sig från Per Ahlmarks försök till karaktärsmord på utrikesministern (DN 24/10) till anklagelser om att han blivit rik på ”exploateringen av naturtillgångar i konfliktområden” (Thomas Petersson på SvD Brännpunkt 13/11), söker snärja honom.”

Carl Bildt (har) förstått ett antal grundbultar i Palestinakonflikten:

• Att palestinier de senaste åren med stort allvar försökt införa ett demokratiskt styrelseskick trots en orimlig situation.

• Att Israel har saboterat palestiniernas demokratiseringsförsök.

• Att ockupationspolitikens metoder strider mot folkrätten.

• Att ockupationen skapar absurda förhållanden, till exempel med åtskilda vägar för palestinier respektive israeler, som aldrig kan fungera i längden.

• Att judiska bosättare har en generellt fientlig syn på palestinier.

• Att de flesta palestinier för mindre än två år sedan drömde om fred med Israel.

• Att separationsmuren är en groteskt konstruktion som är värre än Berlinmuren.

• Att separationsmuren strider mot internationell rätt och syftar till att omöjliggöra den lösning såväl FN som PLO står bakom, nämligen två suveräna stater inom 1967 års gränser.

• Att ”västvärldens” syfte bakom det palestinska parlamentsvalet i januari 2006 var att skapa genuin demokrati med full medverkan av Hamas.

Sådana insikter hos en svensk utrikesminister måste givetvis hälsas välkomna av alla anhängare till en rättvis FN-fred i Palestina.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Palestinagrupperna, Per Gahrton, Carl Bildt, Högerregeringen, Utrikespolitik, Mellanösternkonflikten, Politik[/tags]


5 svar till “Carl Bildt inger hopp anser Per Gahrton”

  1. Att Carl Bild äntligen har förstått det alla andra förstått i åratal säger inget om att han kommer att agera på ett vettigt sätt eller att han kommer att verka för att det internationella samfundet sätter press på Israel.

    Kom ihåg att när alla andra tänkande människor förstod att det inte förkom ryska ubåtar på 30 centimeters djup i Stockholms skärgård ansåg Carl Bildt att militären var tvungna att slänga sjukbomber omkring sig. Den mannen har inte mycket i huvudet. Snarare kan man se honom som en rikslikare för ett dumhuvud!

  2. Jag tror på Carl Bildt.
    Eftersom Per Ahlmark redan sett sig nödgat att slänga skit på Bildt, så måste det väl ändå tyda på något.

  3. Det heter Horsfjärden.
    Noterat: Mitt ibland alla mord på politiker i mellanöstern händer det sig att just ETT mord blir speciellt intressant. Ett mord i Libanon. Nu är det så att varenda trafikförseelse som sker i Beirut beror på Syriens inflytande.såklart. Vi har här på ALLA världen förstasidor sålunda klart för oss att Syrien (EVENTUELLT) sysslar med statssubventionerade mord, eventuellt alltså!(Bredvid ISRAEL som öppet sysslar med riktade mord)Vi vet också att Syrien ÄR en av ondskans axelmakter, det trots att man i typ 25 år vägrat att befatta sig med den av USA totalsubventionerade SADDAM-regimen? Assad sade till Blair 2002 att väpnad intervention i Irak INTE är att rekommendera utan att det skulle leda till kaos..men vad? Ja ni ser ju..

  4. Calle har väl haft samma åsikt om Palestina under lång tid. Och att kalla honom dumhuvud säger nog mer om den personen som kallar honom det.