Bye Bye Hillary!

Frågan är om det nu är det sista varvet för primärvalen i USA. Skulle Obama vinna valet i Pennsylvania så är loppet kört för Hillary Clinton, även en måttlig seger för henne och hon är borta ur bilden.

AB: ”På tisdag i nästa vecka är det dags för Pennsylvania att rösta i demokraternas primärval. I vanliga fall brukar valen i delstaten vara av liten betydelse, eftersom en presidentkandidat i praktiken brukar vara utsedd vid den här tiden i nomineringsprocessen. Men för första gången sedan 1976 kan nu ”The State of Independence” komma att spela en avgörande roll. För Hillary Clinton kan Pennsylvania till och med bli hennes ödesstat.”

Det amerikanska systemet är märkligt sett ur mina ögon. Samtidigt så kan jag inte förneka att det skulle ha ett visst underhållningsvärde om våra lokala politiker fick ge sig ut på riksomfattande kampanjresor för att väljas. Nu när Sahlin skulle väljas så fick hon bege sig till Skåne där medlemmarna var emot henne, men om samtliga distrikt skulle nominera en kandidat och dessa sedan fick ge sig ut på turné så skulle det vara roligt. Men det skulle knappast bli mer demokrati.

En lustig komplikation i USA är den religiositet som råder i landet. Redan i den första amerikanska konstitutionen skildes kyrkan från staten, men likafullt är landet ett av de mest religiösa bland världens länder. Troligen är det islamistiska Iran mer sekulariserat än USA. Nåväl, kan skeptiker invända, Iran är en stat som bygger på islamism och där finns ingen större religiös frihet.

Det är möjligt, men i USA kan inte en blivande president ens andas om att hon/han inte tror på gud, då blir vederbörande inte vald. Dessutom betraktas ateister med stor misstänksamhet i landet. Ska du söka jobb så är det en fördel om du under intervjun kan berätta att du är aktiv i din lokala lilla baptistförsamling. Och hyckleriet har inga gränser nu när påven är på besök i landet.

DN: ”USA må hålla på en strikt gräns mellan stat och kyrka men religionen är ändå ständigt

närvarande i de politiska valkampanjerna. President George W Bush är starkt präglad av sin tro och republikanernas presidentkandidat John McCain har försäkrat att det första han tänker göra om han vinner Vita huset är att gå in i Ovala rummet och be en bön. Men även demokraterna Barack Obama och Hillary Clinton gör nu sitt bästa för att framhålla att de är goda kristna.”

Påven beklagar under sitt besök att så många katolska präster gjort sig kända som pedofiler. Det må sägas, men om man tillät prästerna att gifta sig skulle möjligen deras sexuella aptit kunna tillgodoses inom äktenskapet, eller i vart fall inte drabba småpojkar. Eller hur påven?

Jinge

Politiken AB Dagbladet DN SvD

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Clinton, Obama, Primärvalen, Påven, USA, Pedofiler, Katoliker, Präster, Äktenskap, Religiositet, Gud, Kyrkan, Presidentval, Hyckleri, Politik[/tags]

  11 comments for “Bye Bye Hillary!

 1. 16 april, 2008 at 08:41

  En kamrat till mig från HRF var på besök i USA när deras systerförbund UNITE skulle gå ihop med ett annat förbund, HERE. På den efterföljande kongressen inledde man med att en tomte bad Gud välsigna kongressen och särpå följde psalmsång! Tänk dig en svensk fackförbundskongress börja med något liknande! Jösses!

 2. ianto
  16 april, 2008 at 09:05

  Demokraterna har verkligen ställt till det för sig med sina invecklade primärvalsregler. Florida och Michigan räknas inte med. Användandet av superdelegater och ett proportionellt valsystem borgar inte för ett snabbt avgörande.

 3. Micke
  16 april, 2008 at 09:13

  Jinge skriver: ”Troligen är det islamistiska Iran mer sekulariserat än USA. Nåväl, kan skeptiker invända, Iran är en stat som bygger på islamism och där finns ingen större religiös frihet. Det är möjligt, men i USA kan inte en blivande president ens andas om att hon/han inte tror på gud, då blir vederbörande inte vald. Dessutom betraktas ateister med stor misstänksamhet i landet.”

  Oj, vad lever du i för bubbla? Tror du att en blivande president i iran kan komma ut som ateist då? Då är nog risken för att inte bli vald det minsta den personen har att oroa sig för. I USA är religionen de facto skiljd från staten. Det finns ingen statskyrka som har ett konstitutionellt inflytande över staten. Det finns ingen statskyrka över huvud taget. Att folk sedan är kristna är väl inte så jätteudda. Det är majoriteten i Italien, Brasilien och Armenien också, bara för att nämna ett par exempel. I själva verket genomsyras de flesta länderna i världen av någon religion som omfattar majoriteten av befolkningen. Det är praktiskt taget bara svenskar som tycker att det är konstigt.

 4. 16 april, 2008 at 09:17

  @Micke: Tror du att en blivande president i iran kan komma ut som ateist då?

  Men DET har jag väl aldrig påstått? Men Iran HAR haft sekulariserade ledare, det har väl knappast USA?

 5. Micke
  16 april, 2008 at 09:27

  Jinge,

  Vadå shahen eller? Så nu glömmer vi bara bort revolutionen 1979. Jisses. Du skrev att Iran var ett mer sekulariserat land än USA, då trodde jag att du menade idag och inte för trettio år sedan. För övrigt är väl inte sekulariserad ledare synonymt med ateist.

 6. Jonas
  16 april, 2008 at 09:48

  Går ju att se på två sätt.

  Å enda sidan är amerikaner i hög grad kristna och gillar att andra är det (märk väl att de är mindre intresserad av att de ska ha rätt kristen inriktning). Därför är det i praktiken omöjligt att bli president i USA utan att vara öppet kristen, och dessutom bör man antagligen hänvisa till gud och sin tro ibland för att accepteras.

  Å andra sidan är USA ett sekulärt samhälle. De har inte lagar som bygger på bibeln och det råder religionsfrihet.

 7. Sanna
  16 april, 2008 at 11:13

  Ännu en sekulariserad iransk ledare var Mohammed Mossadeq (googla gärna), folkvald premiärminister som störtades i en kupp 1953 finansierad av Storbritannien och USA.

 8. Johan
  16 april, 2008 at 11:32

  En liten kommentar.

  Det finns absolut inga bevis för att människor som lever i celibat är mer benägna till sexualbrott. Tvärtom tyder statistik på motsatsen, präster, ordensfolk är flera procentenheter mindre benägna en folk i allmänhet (som inte lever i celibat) till dylika brott.

 9. 16 april, 2008 at 15:30

  Ja det är ju inte med nån sorg som jag vinkar adjö till den här mufflan. En bedragen kvinna bär nog på mycket hämndkänslor och kan bli direkt farlig på en sådan position.

  Kvinnor skall ta hand om barnen och baka bullar…

 10. el persson
  16 april, 2008 at 22:02

  Det räcker nog inte med att tillåta äktenskap, utan det gäller nog dessutom samkönade äktenskap eftersom dessa pedopräster verkar föredra korgossar (och vad jag vet tillåter inte påven kvinnliga präster).

 11. Marcus R
  17 april, 2008 at 08:50

  #9 Christer – Ugh, jag byta din kvinna mot pinne och slät sten.

  Kom ut ur grottan för helsike.

Comments are closed.