Bush själv största kalkonen?


Söndagsmorgon, Handen.

En märklig amerikansk företeelse är att presidenten varje år ska benåda en kalkon. Somliga hävdar att George W Bush själv är en kalkon, och jag påstår att Annapolis-
konferensen är den största kalkonen av dem alla.

Hur det nu än är med den saken så kan vi konstatera att han benådat en vit kalkon ute på Vita Husets gräsmatta. Den kalkonen har sedan fått resa till Disneyland och är antagligen tillbaka vid Vita Huset nu. Lägg särskilt märke till att jag inte gör några anspelningar på de senaste sju årens president. Det hade varit alltför billigt att hävda att USA styrts av en president med likartad intellektuell kapacitet som en kalkon. Det hade inte bara varit osant, det hade varit en grov förolämpning mot detta groteskt fula djur.

Annars går den amerikanska presidentvals-
kampanjen nu in på den absurda situation som råder inom Saudiarabien. Sharialagarnas tillämpning i landet skadar religionen och regionen nästan i lika hög grad som Bush gör. Det senaste fiskade jag upp på Aljazeera nu på morgonen: ””The woman in the case is married and has confessed to establishing a relationship in violation of [Islamic] sharia law,” the Saudi justice ministry said in a statement.”

Normalt uppfattar jag islam som en varm och människovänlig religion, men i de länder som tillämpar sharia, i vart fall som i Saudiarabien, så känns det som att resa tusentals år tillbaka i tiden. 200 piskrapp för otrohet, som det aktuella ärendet i SA lär handla om, känns som om någon gammal mumie från Egypten har fått liv igen och börjat spöka. Islam har många positiva sidor, men det tycks vara omöjligt att få dessa beskrivna i svenska media, bara allt som rimmar väldigt illa med vår syn på demokrati och samhälle får plats.

Men Annapolis då? Ja det verkar nästan som om ledarskribenten på DN läser bloggar: ”På tisdag inleds det länge emotsedda toppmötet om Mellanöstern i Annapolis. Det är ett möte som enligt tidigare amerikanska försäkringar endast skulle hållas ifall det gick att förvänta sig konkreta resultat, men som nu genomförs ändå och som riskerar att bli ännu ett i raden av misslyckade försök att lösa den till synes eviga konflikten mellan israeler och palestinier. Nu talas det mest om att samlingen utgör ett utmärkt fototillfälle.

Pessimism är grundregeln i Mellanöstern, och det finns egentligen ingenting som talar för att någon annan hållning vore rimligare.”

Men Dagens Nyheter vore inte den tidning de är om de inte nästa vecka hävdar att orsaken till att det inte blivit något resultat i Annapolis är

palestiniernas oenighet eller tjurskallighet. Att Israel agerat för att underblåsa konflikten mellan Hamas och Fatah kommer du inte att få läsa i DN. Du kommer inte heller att få läsa att taktiken att ställa till med så mycket besvär som möjligt för palestinierna härstammar redan från Plan Dalet. Inte heller kommer du att få läsa att israelerna sedan sextio år tillbaka har en utarbetad och väl beprövad metod för att etniskt rensa det gamla brittiska protektoratet från palestinier.

De två blå banden som omger Davidsstjärnan på den israeliska flaggan avser föreställa Eufrat och Tigris. Davidsstjärnans placering mellan dessa visar på hur sionismen själv ser på sin framtida storlek och roll. Nu finns det visserligen judiska israeler som inser det galna, människor som förstår att det enda som kan bibehålla Israel som en judisk stat är 1967 års gränser och förhandlingar. Men tyvärr är det knappast någon i ledande ställning, judar som har den åsikten är nämligen per definition – självhatande judar.

Att Annapolis och Thanksgiving sammanfaller är annars lite olustigt. Man hade lika gärna kunnat avvakta med mötet till 1 april, det hade om inte annat kunnat tas som ett utslag av humor från Bushs sida. Nu är den enda humor jag kan förmedla den här bilden som föreställer Bush och en kalkon. Den visas på nästan alla amerikanska bloggar just nu, undrar varför…

Relaterat: DN AB Aljazeera SvD DN1 DN2 SvD1 SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Annapolis, Bush, Thanksgiving, USA, Israel, Mediekritik, Davidsstjärnan, Palestina, Mellanösternkonflikten, Politik, Presidentsval[/tags]


4 svar till “Bush själv största kalkonen?”

  1. ”De två blå banden som omger Davidsstjärnan på den israeliska flaggan avser föreställa Eufrat och Tigris.” Har aldrig hört detta förut, men borde i så fall inte ena blå bandet vara den bibliska ”Egyptens bäck”? Annars har man ju flyttat hela Israel till Mesopotamien. Jag har suddiga kunskaper i ämnet, men tror det skall vara ett mindre vattendrag i östra Sinai som sedan frejdiga sionister omtolkat till Nilen. En stjärna för Stor-Israel mellan Nilen och Eufrat (+ eventuellt Tigris?) således?

  2. Jinge, jag vill starkt rekommendera dig (och alla andra) att se dokumentären ”The War on Democracy” av John Pilger. Sök på den på nätet för att se trailern.
    Handlar om USA:s otaliga interventioner i Sydamerika.

    MVH
    En av dina läsare