Bush och Ahmadinejad lika sjuka båda två?


Det är med viss förfäran jag läser om Irans nya president. Jag skrev förut att han har samma politiska fingertoppskänsla som Folkpartister.

Mahmoud Ahmadinejad:

”Förintelsen av judar är en myt. Det var den hårdföre iranske presidentens besked inför tusentals människor på onsdagen.”

Förintelsen som sådan är väl en av de mest väldokumenterade tragedierna i mänsklighetens historia. Men vad som är historia i Västeuropa kanske inte sprider sig till Iran på något självklart sätt.

Ahmadinejad:

”- De har hittat på en myt att judar massakrerades och sätter detta ovan Gud, religioner och profeterna, sade presidenten.”

Enligt SvD var det i ett tal till folket i den Iranska televisionen.

Är dessa uppgifter riktiga, och det verkar sannolikt, så är det ett klart kontraproduktivt agerande. Palestinierna hjälps inte en enda millimeter närmare sin egen stat om Ahmadinejad fortsätter att uttala sig på det sätt han tycks göra.

Sedan är frågan om dessa uttalanden är någon sorts retorik för inrikespolitiskt bruk tämligen underordnad.

I EU så är en absolut majoritet av befolkningen mycket kritiska till Israels agerande mot palestinierna.

Men fortsätter Ahmadinejad att stå oemotsagd så försenar det palestiniernas möjligheter och legitima rätt till en egen stat.

[i] SvD


6 svar till “Bush och Ahmadinejad lika sjuka båda två?”

 1. Får man fråga vad Bush har med uttalandet att göra?
  Förnekar han också förintelsen månne…?

 2. ”Får man fråga vad Bush har med uttalandet att göra?”

  Han är en i raden av statschefer med betydande begränsningar på sin kognitiva förmåga. Han förnekar inte förintelsen men han tror sig ha ett uppdrag av gud direkt.

  M.a.o. uppfyller han kriterierna som socialstyrelsen fastlagt från Knutbyrättegången, – sinnessjuk.

  Om Ahmadinejad tror på vad han säger (vilket jag inte vet) så är de två nuvarande statschefer som uppfyller kriteriet.

  Att det finns Israeliska politiker som oxo verkar passa in har jag inte gjort något nummer av denna gång..

 3. Man kan ju undra vilken sandlåda Ahmadinejad lärde sig takt och diplomati i :)

  I samma veva som Israel hotar med kärnvapenkrig så slänger han ur sig sådan här gammal nynazistisk retorik. Han ber om att bli ”befriad”.

 4. Ahmadinejad var tills helt nyligen borgmästare i Teheran och har inte gjort sig känd för vare sig takt eller kunskap om omvärlden, i det avseenedet är han en bra parallell till Bush. Det kan dessutom rentav vara så att han vill ha en konflikt för att få en ursäkt att rensa bort moraliskt korrumperande västinfluenser, och vad skulle då vara bättre än ett litet israeliskt flyganfall. (Inte skulle Israel ta till kärnvapen som yabosid antyder).

  Dessutom känns reaktionerna lite hysteriska. Vad är det som är så magiskt med just förintelsen som gör att man inte ens långt borta i Iran får ifrågasätta om tyskarna hade ihjäl en massa judar? Kom igen när en tysk högerpolitiker börjar ifrågasätta den, då finns det skäl att börja protestera! För Iran är europeisk historia under andra världskriget ungefär lika viktigt som vi ser på deras politik under samma tid. Det är bara vi som är så arroganta att vi tror att hela världen skall vara så påläst om vår lokala historia.

  Jämför med hur Japan under långt tid förnekat i stort sett alla av *sina egna* övergrepp under andra världskrigen utan att det här i Sverige lett till mer än ett och annat höjt ögonbryn. Eller skulle någon hota med krig bara för att en politiker i något afrikanska land ifrågasatte om Stalin haft ihjäl en massa miljoner?

  Ett tecken på om Ahmadinejad verkligen ägnar sig åt antisemitism snarare än en kampanj, om än osaklig, mot Israel är om han skulle få sig för att börja stänga synagogorna i Teheran och förfölja de judar som finns kvar där, men mig veterligt har något sådant inte skett. Själv tycker jag det är bättre att bedöma politiker efter vad de gör än vad de säger. De ljuger så ofta, och det är inte ens lätt att veta åt vilket håll.

 5. Ja Du Jinge, kan det vara så att dåren vill ha krig för att förmå de sina att gå mot USA i Irak och mot Israel. Vad den skojaren absolut inte fattar är att det finns väldigt kraftfulla vapen.

  KAS

 6. Kraftfulla vapen ja, kärnvapen är ju rena sandlådespadarna jämfört med de kemiska massförstörelsevapen som USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland sitter på…. Fy faen, de äcklar mig faktiskt på riktigt. =|
  Varför har det aldrig funnits några folkrörelser mot dem?