Bush & Gud vs. Charles Darwin


Den pågående dockusåpan om Intelligent Design rasar vidare i USA. Idag berättar SvD på sidan 18 (ännu ej på nätet) om de senaste turerna.

I korthet går det ut på att somliga anser att t.ex. ett mänskligt öga är alltför komplicerat för att det ska vara utvecklat på det sätt som Darwin påstår, en lång följd av årtusenden med det naturliga urvalet.

Kokar man ner denna soppa till ren buljong så handlar det om att de som tror på

någon form av biblisk skapelseberättelse inte gillar att bli motsagda av rena vetenskapliga fakta. För det Darwin bevisar är ju faktiskt att det inte gick till på det sättet som påstås i bibeln.

Att ett religiöst fundamentalistiskt land som USA då uppvisar ett flertal olika rörelser som förnekar Darwin är således inte så konstigt. Att skolväsendet får svårigheter att stå emot trycket från de religiösa fanatikerna är inte så svårt att begripa när man ser att deras främste företrädare är George W Bush.

En president som i olika sammanhang har uttalat att han agerar på uppdrag av Gud, och ofta beskylls för att han själv ska anse att han är utsänd av Gud moder själv.

Personligen har jag tagit del av den bibliska skapelseberättelsen förstås. Om jag påstod att jag läst bibeln så for jag med osanning, men jag var tvungen att delta i skolundervisningen och jag är t.o.m. konfirmerad. Men vilken grabb nobbar att konfirmera sig om man får en ny moped i konfirmationspresent..?

Men det är saker med Intelligent Design som jag inte begriper. Om Gud skapade Adam & Eva, vem var det då som skapade Gud?

Dockusåpan går vidare, nästa veckas avsnitt, – så mötte jag Jesus med George W Bush som gästskådespelare..


6 svar till “Bush & Gud vs. Charles Darwin”

  1. Mmm kreationism, det är så vackert att man vill gråta. Läser själv på lärarprogrammet och har haft kursare som på allvar tror på skiten. Har två gånger hittills försökt förklara för dem hur ett öga utvecklas från enskilda stavar som kan känna av ljusförändring och utifrån behov utvecklas vidare. Har lustigt nog båda gångerna fått svaret att det där verkade alldeles för komplicerat för att kunna vara sant…

    Den amerikanska utvecklingen oroar, lika mycket som att vi får ha religiösa friskolor i det här landet. Vart är vi på väg egentligen?

  2. Ja visst är det sorgligt. Visst finns det mycket man kan förundras över i vår tillvaro, men det blir än mer förvånande när man hör sådana historier. Hur sjutton kan folk utvecklas så illa? :)

  3. Vadå den amerikanska utvecklingen oroar? Kreationismen har tappat mark i USA i hundra år nu.

  4. Vi kan vara gudar själva (panteism)- alltså i så sträng relation att det är omöjligt att skilja. Hur vi gör o handlar är a o o. Varje handling definierar gudens status. Att vi har denna bibliska metahistoria har vi alltså själva skapat. Vad ska hända? Ny religion med Darwin= skaffa så mkt avkomma som möjligt? Ja, det är ju upp till oss i så fall.

    Personligen – som jag skrivit på mymarkup.net så tror jag inte det går. Bibeln kommer spela upp sitt väldiga spel – tyvärr är falska profeter o ulvar i fårakläder (Bush, Berlusconi, Villepinne, Blair mfl) överallt å väntar att uppfylla sin roll i dramat. Vad ska man göra annat än motstånd? Det gör ju jinge.se oxå så det är ju inga problem – handlingar definierar ju vår gudom.