Bush blir alltmer lik Saddam Hussein


Och det är inte bara sättet att behandla egna och andras medborgare, titta på fotografiet för ni se.

Bilden till höger klippt ur dagens SvD. Och nej, jag har inte behandlat den och förstärkt dragen. Kolla själv i SvD, länken finns längst ner.

SvD: Med vilka medel ska USA föra kampen mot terrorismen? Och vilka befogenheter har presidenten att besluta om extraordinära åtgärder utan att höra domstolarna eller kongressen? Det är de principfrågor som står i fokus för en debatt i Washington som i helgen nådde rena stormstyrkan och där flera av Bushs republikanska partikamrater öppet gått emot presidenten.

Det började i tisdags med att tv-kanalen NBC uppgav att den kommit över uppgifter om en hemlig databas inom Pentagon som kan ha använts för att spionera på krigskritiska amerikanska medborgare.

I onsdags tvingades administrationen göra en helomvändning och släppa sitt motstånd mot den republikanske senatorn John McCain förslag om ett lagtillägg som förbjuder försvarsmakten och CIA att använda ”grym, omänsklig och förnedrande behandling eller bestraffning” av krigsfångar och terrormisstänkta.

Dagen därpå avslöjade tidningen New York Times i en stort uppslagen artikel att en av landets mer okända underrättelsetjänster, National Security Agency (NSA), i hemlighet avlyssnat telefonsamtal och e-post från USA till utlandet i hundratals – kanske tusentals – fall. Avlyssningen har pågått


Har jag rätt eller har jag rätt?

ända sedan 11-septemberattentaten 2001. Och den har godkänts personligen av Bush, utan att frågan tagit den sedvanliga vägen via en domstol.

Att George W Bush nu blivit lenare i talet, som igår när han talade direkt från ovala rummet är inte så märkligt. Han är nu nära ett erkännande att hela Irakockupationen var ett stort misslyckande. Troligen kommer vi att få höra det direkt från hans mun.

Men att erkänna att han och Blair var medvetna om att de förde folk bakom ljuset kommer vi knappast att få höra. Inte från deras munnar i alla fall. Men att vara len i mun räcker knappast för de snart 2500 egna soldater som dött för sina ledares lögner.

För att inte tala om de 100 000 irakier som omkommit.

[i] En MÅSTE-artikel i SvD


2 svar till “Bush blir alltmer lik Saddam Hussein”

  1. Jag såg bilden BBC:s hemsida och tänkte precis samma sak. Undrar om det finns någon gen som styr utseendet efter ett visst antal avrättningar…