Burmeserna lider precis som palestinierna


Nu hör vi oupphörligen mängder av nyheter som rör Burma och den militärjunta som ger sig på befolkningen och skjuter på dem som opponerar sig.


Igår fylldes tidningarna
med stillbilder föreställande en liggande journalist, mördad enligt bildtexterna. De andra bilderna föreställer flyende människor, och mängder med burmesiska soldater. Själv reagerar jag instinktivt eftersom det hävdas att Kina kan få den burmesiska juntan att upphöra med våldet mot civilbefolkningen. Samtidigt, och det går knappast att undvika, så ser jag parallellerna med palestiniernas situation.

Israel bryr sig inte om någon av FN:s resolutioner, de gör vad de kan för att hindra palestiniernas rätt till mänskliga rättigheter. Israelerna betraktar Genèvekonventionen som använt toalettpapper. Jag vet inte idag hur många palestinska fångar som sitter i palestinska fängelser utan vare sig rannsakan eller dom, den sista siffran jag hörde var över 4000. I någon tidning läste jag att det var över 10 000. Sedan förra intifadan har israelerna mördat tusentals palestinier, varav nästan hälften har varit barn.

När man kritiserar Israel för deras ständiga brott mot mänskligheten så brukar israels advokater ta till de djupaste brösttonerna och fråga varför man inte skriver om alla diktaturer i Afrika och på andra ställen, länder där civila i befolkningen skjuts ihjäl av militär. Nu tog jag upp ett sådant fall igår så det argumentet känns säkerligen inaktuellt för israellobbyn idag.

Enligt uppgifter i media så sköts trettio människor till döds i Burma igår. Hur många palestinier som skjutits ihjäl den här veckan av Israel – inne i Palestina, vet inte jag. Men ska jag utgå ifrån medias rapportering så rör det sig om minst 60-70 personer bara under denna vecka. Men trots detta pågående mördande av oskyldiga så når dessa mord mycket sällan rubrikerna i media. Filmen här bredvid visar ett av dessa mord. Vad offret kan ha gjort vet inte jag, troligen räckte det med att han var palestinier och inte ville följa med soldaterna.

För det är just så det förhåller sig. Är man medlem, eller sympatiserar, med Palestinas största parti så är man enligt den israeliska tolkningen ett godkänt villebråd. Hur många gånger heter det inte i rapporteringen att Israel skjutit raketer mot t.ex. en bil med Hamasmedlemmar? Standard är också att oskyldiga omkringstående dödas och skadas svårt. ((När jag skulle illustrera denna bloggpost fick jag fick välja bort flera videos där palestinier tvingas plocka människoslamsor ur bilar som israelerna skjutit i småbitar. Men den som vill se sådant kan gå till http://www.liveleak.com/ och söka på ”Palestine”.))


Filmen visar hur tre israeliska soldater mördar en obeväpnad palestinsk man för några dagar sedan. Det är oklart vad han gjort, kanske var han medlem i landets största politiska parti, Hamas.

Och precis som jag är för en bojkott av de olympiska spelen nästa år i Kina, precis på samma sätt är jag för en bojkott av israeliska varor. Enligt min uppfattning så är det ett mycket bra sätt att visa sin solidaritet med palestinierna. Alla varor med streckkod har också ett långt nummer under strecken. Alla sifferkombinationer som börjar på 729 sitter på varor som kommer från Israel. Det gäller också sådant som är producerat av israelerna på ockuperad mark. T.ex. kan man köpa vin som producerats på den ockuperade Golanhöjden, Syriskt område, som är märkta med 7290000…

Idag skriver SvD i en rubrik att ”Stöd utifrån enda chansen i Burma”. Det är nog sant, men det är precis lika sant när det gäller palestiniernas situation. De behöver stöd utifrån, och det minsta du kan göra är att låta bli att köpa produkter som kommer från Israel, det är inte mycket men det är alltid en början.

Själv undrar jag när media ska berätta lika mycket om situationen i Gaza och på Västbanken som de berättar om Burma? SvD SvD1 DN DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Burma, Israel, Palestina, Gaza, Västbanken, Militära mord, Mänskliga rättigheter, Genèvekonventionen, Mediekritik, Politik[/tags]


13 svar till “Burmeserna lider precis som palestinierna”

 1. En skillnad mellan motståndsrörelsen i Burma och frihetsrörelsen i Palestina är att i Burma använder motståndsrörelsen inte våld (eller ytterst lite) för att avsätta junta. Det gav sympatier i övriga världen för ”Gandhis Indien” och det ger sympatier i övriga världen för Burmas munkar nu.
  I övrigt hâller jag inte med om att för lite rapporterats av yttervärlden pm Israel/Palestina-frågan. Dock kan jag hålla med om att tryck oftare satts mot palestinierna än israelerna.

 2. Och vips försvann respekten när du så att säga använder Burma för att huvudsakligen återigen kasta skit på Israel. :-) Borde jag väl ha förutsett.

 3. Ja för I S R A E L får man inte kritisera va?

  Huuu sikket tilltag…

  Du Uncle Sammy! Jag överlever nog utan att du respekterar mina åsikter…

 4. Bra Jinge! Varför skriver tidningarna spaltmil om Burma men knappt något om Palestiniernas situation. Tusentals palestinier dödade, mängder i fängelse, och ett par miljoner i olika flyktingläger :-(

 5. Israels statsterrorism ska alltid kunna jämföras med andra länders brott mot mänskligheten. Det sker mord på de instängda palestinier på Gazaremsan varje dag.
  Jag tycker det är alldeles utmärkt att omvärlden nu reagerar så starkt mot militärjuntan i Burma. Det är på tiden. Men Israel ska inte kunna gömma sig bakom det faktum att andra terroriststater begår samma brott som de gör och och därmed slå sig för bröstet och låta omvärlden tro att de i jämförelse är demokrater.
  Burma och Israel är två verkligt otäcka stater som begår oerhörda brott mot mänskligheten, oavbrutet!

 6. Jodå, klart man får och ska kritisera Israel för de övergrepp de begår. Du däremot bygger ju mycket av ditt bloggande på att kritisera Israel. Just därför tyckte jag det var synd att du inte kunde låta Burmakritiken stå på egna ben mer än ett antal timmar.
  Ungefär: hmmm…. Går inte helt smidigt att lasta USA/Israel för militärjuntan i Burma. Ajaj, men då kanske man kan göra jämförelser så att man på något sätt kan få kritisera Israel ÄNDÅ.

 7. Själv undrar jag när media ska berätta lika mycket om situationen i Gaza och på Västbanken som de berättar om Burma?

 8. Du har rätt Jinge att alla nyheter från Gaza plötsligt försvann. Men vet du varför? Sionisterna vill dölja att äntligen är det lugnt i Gaza och att Hamas inte bara är laglig utan också duglig.

 9. Ahmed:
  Du har rätt Jinge att alla nyheter från Gaza plötsligt försvann. Men vet du varför? Sionisterna vill dölja att äntligen är det lugnt i Gaza och att Hamas inte bara är laglig utan också duglig.

  Dessa sionister!! Deras makt är verkligen imponerande.

 10. Ja, Jonathan, sionisternas makt backas upp av USA, både militärt och moraliskt, det vet både du och jag med säkerhet. Det är därför den makten blir så slagkraftig och förödande. Utan USA:s tiotals miljarder dollar om året skulle statsterroriststaten Israel vara vilket skitland som helst. Nu är det ett riktigt rikt skitland som begår oerhört brutala övergrepp mot sina grannar och fostrar sina barn till rasister redan i förskoleåldern.
  Ingen kan påstå att det är lugnt i Gaza och på Västbanken. Det är bara det att inga västerländska tidningar bryr sig längre. Det är inte populärt att skriva om riktade mord på palestinska barn i en alltmer facsistoid världsordning. För övrigt är Gaza avstängt, det är ytterst lite av isralernas övervåld som sipprar ut. Men det mördas, stjäls mark, rivs hus och de mer eller mindre galna ockupanterna fortsätter sina grova attacker i vanlig ordning.
  Jag får rapporter varje vecka – och läget är förödande för Gazas befolkning, det kan man säga utan överdrift.
  Man kan verkligen undra vilken ruskig människotyp utan ett uns av empati sionismen skapar…

 11. En skillnad ar problemet i Burma ar inte sa komplext. Det ar i princip bara att avlagsna en liten grupp med personer sa ar problemet lost. Jag tror inte att problemet med Israel/Palestina kan losas lika enkelt.

 12. Portugal gjorde detsamma i nejlikornas revolutionen, efter femtio år av diktatur.

  Jag anser inte att situationen i Palestina i jämförelse med Burma är särskilt komplex. Det är samma våldsälskande politiker som tar strypgrepp på befolkningen. Det som försvårar är USA:s enorma stöd till Israel. I fallet Burma är det kineserna.