Brittiske biståndsministern Shahid Maliks ständiga otur


Jag läste på Lasses blogg att den brittiske biståndsministern stoppats två gånger när han, i tjänsten som brittisk regeringsmedlem och minister, försökt ta sig in i USA och även ut från landet.

Lasse: ”Numera är det en sanning att muslimer, oavsett nationalitet, får finna sig i att bli betraktade som terrorister. En som fått erfara detta är den brittiske biståndsminstern Shahid Malik, som två gånger blivit stoppad på amerikanska flygplatser och fått sitt bagage genomsökt.”

Och det är just det som är problemet. Han inte bara är muslim, han ser dessutom ut som muslimer förväntas göra. Således drabbas han av en skamlig form av diskriminering som nästan bara muslimer kan drabbas av. Men de ameri-
kanska passkontrollanterna som ska hindra terrorister – misshandlade de honom också?

Det skulle man givetvis kunna tro, men bilden här visar hur det såg ut när han mötte den brittiska polisen och själv fick erfara deras metoder, BBC: ”A prominent Labour party member says he will sue police after being arrested and allegedly beaten during clashes in Burnley.”

Själv har jag svårt att ta in att man så totalt har åsidosatt mänskliga rättigheter världen runt. Att det finns skäl för vissa av de konspirations-
teorier som snurrar jorden runt är tämligen uppenbar. Mohamed ElBaradei, kritiserar USA för dess Iranpolitik utifrån det, som han menar, inte finns något som talar för att Iran har planer på att försöka skaffa sig kärnvapen. (Ekot idag) Det finns all anledning att förmoda att den här typen av händelser är förbundna med varandra. Jag kan gissa hur och i vems intresse. Kan det ha något att göra med produkter vars viskositet är något högre än vatten? Men Mohamed ElBaradei kanske är en stor pratkvarn? Se bara i SvD:


Efter Shahid Maliks möte med Londons poliskår…

SvD: ”ElBaradei sade i en intervju för CNN att varken Israel eller USA har lagt fram några som helst bevis för att den syriska anläggning som Israel bombade i förra månaden hade något med kärnteknik att göra.”

ElBaradei säger uppenbarligen fel saker, eller också har det med hans förnamn att göra, jag vet inte. Men det är nog läge för alla journalister värda namnet att börja tala ur skägget nu.

Var det verkligen någon som trodde på talet om att Nordkorea exporterat något som Syrien kunde bygga kärnvapen av?

Källor: Lasses blogg Zanas DN SvD SvD1 SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Shahid Malik, England, Iran, Islam, Israel, Mohamed ElBaradei, Muslimer, Olja, Politik, Shahid Malik, Syrien, USA, Politik[/tags]


15 svar till “Brittiske biståndsministern Shahid Maliks ständiga otur”

 1. skrev för ca ett år sedan hur en irakisk aktivist som besökte usa blev stoppad av säkerhetspersonal på en flygplats därför att han hade en t-shirt med arabisk text på sig vilket de påstod gjorde medresenärerna ”nervösa”. de krävde att han skulle byta t-shirt för att få fortsätta sin resa. världen är i sanning galen.

 2. Världen är välförberedd för det här. I decennier har varenda skurk och mördare i amerikanska filmer varit arab och muslim. Nu är skördetiden inne!

  Precis som i en film står amerikanerna för bekämpningen av alla skurkar. Alla som är mörkhyade, som har arabiska eller muslimska namn. Kulturimperialismen och rasismen i kulturen har haft stor framgång.

 3. Samma sak hände också Azouz Begag när han var fransk minister. Trots diplomatvisum och diplomatpass blev han mot alla regler förhörd i en kvart av amerikansk polis på en flygplats. Enda förklaringen är att han ser arabisk ut.

  Hans arabiska utseende gjorde också att personalen på fransk bank låste in honom mellan två dörrar och tryckte på larmet när han var på väg in. Han såg misstänkt ut tyckte de. Det är kallt ute, förklarade han för polisen när de undrade varför han hade en mössa nerdragen till ögonbrynen.

  Azouz Begag är har skrivit ett tjugotal böcker och är en av Frankrikes mest kända debattörer, men hade det taskiga ömdömet att ha algeriska föräldrar.

 4. Det stod en liten rolig grej i GP förra veckan på kultursidorna… En liten notis/kommentar.
  Den löd: Hur hade det sett ut om det enda mellanöstern hade bidragit med var raggsockor? Hade USA varit lika engagerad att ”demokratisera” området då också?

 5. Säkert inte Daniel, det är avgjort OLJAN, inget annat. som drar till sig imperialiststaten USA med ohelig allians som flugor till en sockerbit. Raggsockorna hade säkerligen fått användas till tätning av hus, om inte annat.
  Patriot Act är en rasistisk paragraf som hotar världsfreden. Den pekar, precis som Hitler pekade ut judarna, muslimerna som ansvariga för allt ont.
  Det är inte vanliga muslimer, som bara vill leva i lugn och ro med sina familjer, utan GEORGE BUSH som skapar ofred och hot mot demokratin världen över.
  Bara för att han är så nödig efter oljan så här i slutsskedet av den ändliga naturtillgången…
  År 2040 har det mesta av oljan tagit slut säger experterna.
  I varje fall kommer den att ransoneras ordentligt då.
  Kanske den gamla förhatliga planekonomin får en renässans, vem vet…

 6. Tja…jag ger Rawia och Z båda rätt men ändå fel. Rawia har rätt i att muslimer porträtteras som fienden i filmer idag men hon har faktiskt också rätt i att muslimer kunde vara fienden innan 1990-talet också. Man har framställt muslimer som en slags bakåtsträvare och råkonservativa pajasar som antingen är förmögna schejker som är korkade eller också primitiva bönder som är korkade. Kanske inte den skurkroll som de nu har i nutida filmer men det var en annan slags skurkroll.
  Z har rätt i att det blev en hauss i muslimsvartmålning från 1989 och framåt men glöm som sagt inte att muslimer har varit skurkar på ett annat sätt.

 7. Varför skulle 1989 vara ett årtal att minnas som den viktigaste tidpunkten då starka världsomfattande muslimhatet startade?
  Berlinmuren revs visserligen då och det uppstod visserligen en lucka, för främst USA, att fylla ut, men det var först efter 9/11 som muslimerna på allvar efterträdde kommunisterna som ”the bad guys.”

 8. Nä Sara.G, det började före 9/11. Till exempel Mogadishu 93, Libanon 84, Iran 87, Libyen 86.
  Men när sovjetunionen rasade samman behövde us en ny yttre fiende och islam fick alltmer ta över den rollen. (det finns en psykologisk term som jag inte kommer ihåg just nu och går ut på, för att dölja sina egna problem fokusera på någon annan och rikta uppmärksamheten dit)
  Det är vad us i praktiken gör nu, samtidigt som de stjäl olja och andra resurser så skriker de och pekar pekar med hela handen på ta fast boven, islam.
  Därför var 11 september en lyckträff för dem, bin laden och grabbarna kunde inte fixa bättre propaganda mot muslimer än vad de gjorde.

 9. Som frekvent flyresenär på ganska många flygplatser i USA kan jag inte bekräfta att musilmer eller personer med mörka utseenden blir mer kontrollerade än andra. Dels verkar ett slumpmässigt antal väljas ut, dels om dom hittar något odefinerbart i bagaget.
  De gånger jag själv blivit ordentligt undersökt har passkontrollören gjort en slags markering på mitt boardingkort och denna ledde mig till typ kroppsvisitering. De jag har sett blivit utvalda för extre kontroller har varit en allsköns blandning av folk.

  Det hindrar ju inte att någon känner sig utpekad, jag hade själv en sådan fundering efter att ha blivit grundligt kollad två gånger i rad. Innan vätskor blev förbjudna blev jag vid några tillfällen ombedd att dricka ur vissa öppnande flaskor.

  Kuriosa från några siffror jag fick i en komersiell diskussion. 100 miljoner i USA använder huvudsakligen ett annatspråk än engelska hemma. Drygt 7% av dessa talar arabiska och 4% farsi. Skandinaver finns inte ens med på den kommersiella kartan

 10. Christer W, den psykologiska termen heter projektion. det är en av fem, tror jag, av Freuds s.k försvarsmekanismer, säger jag på mitt vanliga besserwisser sätt. Hahaa!

  Du har förmodligen rätt, det är väl jag som är saktfärdig och inte uppmärksammade att muslimernas blivit de nya syndabockarna efter kommunisterna redan tidigare än 9/11.
  Nu har i alla fall samtliga rasister, ledare som småfolk
  formerat sig och gått
  till massivt attack mot ALLA muslimer, oavsett vilket land de kommer ifrån.
  Man kan bli mörkrädd för mindre.

 11. För att tillföra(?) filmskurksdiskussionen något får vi inte glömma sydafrikanerna som var skurkar ett par år efter kommunisterna blev snälla 1989. Allra helst albinos. Som exempel kan ju Dödligt Vapen (2?) nämnas.

 12. Jag påminns om en tragikomisk incident där sångaren i Metallica stoppades och visiterades som misstänkt terrorist. Orsaken visade sig vara hans långa skägg, något som då verkar finnas på någon sorts checklista över saker säkerhetsvakterna på flygplatsen går efter (alla muslimska terrorister har ju långt skägg, eller?). Man känner sig (inte) säker från terrorism efter detta om man säger så..