Brev till regering och riksdag om al Nakba


Detta brev sändes 14 maj till ”Riksdagsledamöter, regeringen och Stockholms stadsfullmäktige” av Jan-Erik Gustafsson. Han är docent i vattenhushållning vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Han är dessutom koordinator för ett Sidafinansierat lärar- och studentutbyte mellan KTH och Al Quds University, Jerusalem, 2013-2017 och vidare ledamot Folkrörelsen Nej till EU
www.psabi.nu
al-Nakba 180515
Det publiceras här med hans tillåtelse.

Sedan artikeln skrevs 14 maj har bl.a. statsminister Löfvén krävt en oberoende utredning. Sverige var ett av tio medlemmar i FN:s säkerhetsråd som krävde detta. Kravet stoppades av veto från USA, som i praktiken alltid stött eller godtagit Israels apartheidpolitik och dess oerhörda brutalitet. Även Storbritannien och Tyskland kräver en oberoende utredning.Löfven kräver oberoende utredning av våldet i Gaza

Riksdagsledamöter, regeringen och Stockholms stadsfullmäktige

I morgon 15 maj är det Al Naqbadagen då mer än 750 000 palestinier etniskt fördrevs av judiska sionister från sina hembyar i det som idag är Israel. En stor andel av dem hamnade på den överbefolkade Gazaremsan, där israeliska krypskyttar sedan en månads tid skjuter ihjäl palestinier som fredligt demonstrerar framför det israeliska avskärmningsstängslet. Fram till idag hade över 50 palestinier dödats av israeliska soldater och över 2 000 sårats.

Men denna absurda kväll 14 maj, dagen för katastrofen 1948 (Al Naqba) och samma dag som den provokativa invigningen av USAs ambassad i Jerusalem, då sionisten BenjaminNetanyahu och den oberäknelige Donald Trump försäkrar varandra om att den intima vänskapen mellan Israel och USA aldrig varit så bra som nu, meddelar Aktuellt’s 21-sänding att över 50 palestinier ytterligare skjutits ihjäl. Ma´ans nyhetsbyrå säger att 55 dödats och över 2 700 sårats och skadats. På en enda dag!
Gaza 180515Protester på Gaza. Bild från 20minutes.fr.
En sökning på nätet visar att inget av riksdagspartiernas nationella ledningar verkar ha uttryckt någon sympati och medkänsla med palestiniernas situation. 70 års fördrivning, 50 års israelisk ockupation, alltmer utökad sionistisk bosättningspolitik, den framväxande apartheidstaten verkar svenska riksdagspolitiker tycka vara Ok, och inget särskilt att offentligt diskutera.

”Genom att byta ut Palestina mot Israel och fördrivningen av större delen av den arabiska befolkningen 1948, tycktes det som den sionistiska drömmen hade förverkligats. En judisk stat föddes, och det fanns inte en palestinsk stat som kunde konkurrera; den etniska rensningen hade genererat en massiv demografisk förändring, och sionisterna kunde lägga beslag på all mark efter dessa ’frånvarande` araber. Sionisterna hoppades och förväntade sig att flyktingarna helt sonika försvann, och minnet av att landet bestått av en majoritet av araber under århundraden skulle suddas ut. Eller som Golda Meir uttryckte det ’ Det har aldrig funnits några palestinier…de existerade inte`”, skriver professorn i arabiska studier Rashid Khalidi vid Colombiauniversitet i USA.

Khalidi skriver också att trots alla umbärande, förödmjukelser och interna splittringar har det palestinska samhället och dess organisationer aldrig accepterat den sionistiska ockupations- och fördrivningspolitiken. Israel med dess sionistiska ledning har målat in sig i ett hörn. I stället för en fåfäng diplomati och avsaknad av en armé har folkliga fredliga palestinska rörelser förstärkts. Hela det palestinska civila samhället från universitet, fackliga organisationer mm förordar Bojkott, Avreglering och Sanktioner mot Israel (BDS). Denna rörelse blir allt mer framgångsrik, vilket oroar den sionistiska israeliska ledningen världen över, som bl.a. försöker avstyra BDS-aktivister utanför Palestina att besöka Palestina.

Nu senast blev Dublin den första europeiska huvudstaden som den 11 april uttalade sig för det palestinska civilsamhällets krav på BDS. Dublins stadsfullmäktige citerade ”Israels omänskliga blockad och instängning av Gaza” och stadsfullmäktige lovade att avbryta alla affärskontrakt med det BDS-fientliga (HP) Hewlett Packard och dess sidoföretag med spin-offs, inklusive DXC Technology för dess medskyldighet i Israels ”enastående” våldförande på palestinska mänskliga rättigheter. Den palestinska Nationella BDS-kommittén koordinator för Gaza Abdulrahman Abunahel sade nyligen att ”Dublin har uttryckt det starkaste svaret till dags datum mot Israels senaste massaker mot obeväpnade Palestinska protester på den ockuperade och instängslade Gazaremsan. Detta är den mest betydande vinsten hittills under 2018 för BDS-rörelsen”.

Så nu förväntar jag mig att Stockholms stadsfullmäktige följer i Dublins spår, och utestänger svenska företag som samarbetar med ockupanten. Sverige har ju erkänt Palestina som stat, vilket förpliktigar, och borde ha ett särskilt ansvar för Palestiniernas rättfärdiga kamp mot den folkrättsvidriga israeliska ockupationen.

Och ni riksdagsledamöter, hur skall ni nu agera när lika många palestinier dödats på en enda dag som sedan utomhusprotesterna startade? Om partidisciplinen är så hård att ni inte kan uttala er på riksnivå, så påminner jag er om att ni är valda från olika delar i landet. Så åk då hem och ta initiativ till ett BDS-uttalande i er egen valkrets/stad.

Igår publicerade jag en film om al-Nakba. al-Nakba

i Andra om: , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig


9 svar till “Brev till regering och riksdag om al Nakba”

  • Även om Israel borde finnas som en religiös stat och sannolikt kommer finnas kvar inom de gränser som FN:s resolution 242 anger, så är det inte omöjligt att Israels beteende faktiskt kan leda till att Israel jämnas med marken.

   Israels extrema regim har muckat gräl med Iran, Ryssland och Syrien, men egentligen med var enda muslim, men egentligen också med var enda fredsälskande individ i hela världen, genom att invadera på ett nazistiskt kolonialt vis, i strid med krigets lagar.

   Många Israeler är idag tyvärr krigsförbrytare och jag tror att de israeler som inte blir dödade när Israel jämnas med marken, vilket jag uppfattar som lagligt enligt krigets lagar, eftersom Israel attackerat dem först, så kommer en mycket stor andel av de som begått krigsförbrytelserna och ockupationen med stor sannolikhet dömas till halalslakt, eller ev. få handen avskuren för stöld, i en arabisk, eller internationell, Nürnbergprocess.

   Hade jag som israel varit född i Israel så hade jag i dagsläget flyttat till annat land eller icke-ockuperad mark, samt fördömt regimens krigsförbrytelser öppet, som en livförsäkring. Att jag som vetenskaplig individ, likt många andra med sektbakgrund, sannolikt hade blivit ateist och förkastat sekten är också uppenbart.

   Det är i grunden denna ovetenskapliga sekterism, som lurar båda folken att de är utvalda av gud att dominera alla andra, som utgör den taggiga gloria som ligger bakom deras eget lidande.

 1. Två frågor:

  1. Demonstrerar alla palestinierna fredligt och på säkert avstånd från den gräns som Israel dragit upp?

  2. Är de bilder som visas i fulmedierna på palestinier som kastar sten med slunga och tänder på bildäck äkta eller fejkade?

  Oavsett graden av ”fredlighet” från palestiniernas sida, så är kravet på sanktioner mot Israel rimligt som ett svar på det onödiga mördandet, tills de ev. dömt krigsförbrytarna. Militären har enormt många andra alternativ än massmord mot demonstranter.

  • Jag kollade lite om det här och det styrande partiet i Gaza heter Hamas och är inte tillsatt i allmänna val utan har tillgripit sig makten ungefär som proletariatets diktatur. Hamas är alltså en diktatur. Hamas är också en motståndsrörelse till Israel och rekryterar gärna ungdomar till sin väpnade kamp. Jag vet inte om man kan kalla det för en fredlig rörelse men det har inte kommunisterna varit heller i sin kamp för maktövertagande så det är lätt att förstå att kommunisterna och vänstern solidariserar sig med den här väpnade kampen. Det har förekommit påståenden om fredliga demonstrationer från Anders sida men det tror jag lite som jag vill på. Skulle judarna skjuta på fredliga demonstranter? Det är väl ändå för makabert för att vara sant?

   • Nej. Wikipedia rapporterar ”Hamas fick 44,5 % av röstena i ett parlamentsval 2006 och har sedan ett inbördeskrig med Fatah, som i samma val fick 41,5 % av rösterna, styrt Gazaremsan utan att utlysa nya regelbundna val.”

 2. I Syrien har trosriktningarna samsats sedan urminnes tider. Det är kanske därför hela det politiska etablissemanget hatar Syrien så innerligt. Ett levande exempel på fredlig samlevnad. Sådant får inte förekomma i grannskapet till det hatets land som Israel lagt grunden till.