Bra Syrienmanifestation i Stockholm störs av fundamentalister


Jag har tidigare informerat om manifestationen idag mot kriget mot Syrien. Här kommer en något redigerad rapport från Syrien-solidaritets hemsida. Jag kunde själv ej delta då jag är i södra Frankrike. Fler bilder finns på Björnbrums hemsida (se nedan).

Mötet samlade ungefär 300 deltagare, trots ganska kraftigt regn. Majoriteten var syrier. Många fina fanor och banderoller hade tillverkats till dagens demonstration.

Mötet fick tyvärr störande inslag från början.
”Väl på plats såg vi en grupp män i 20 års-åldern som spanade ut över torget. Det visade sig vara en grupp om 30 salafister (riktning inom islam) som hade kommit för att störa redan innan vi hade börjat demonstrationen. De ropade ”Khaybar, khaybar, ya yahud. Jaysh Muhammad sawfa yaud!”, (Oh, judar från Khaybar, Muhammeds armé kommer tillbaka och slår er!).

Efter en stund slängde de upp sin flagga på räcket till Sergels Torg. Den är som den syriska fast den har tre stjärnor, istället för två. Deras flagga är den franska kolonialmaktens flagga och de tre stjärnorna syftar på den sekteristiska indelning som kolonialherrarna gjorde av Syrien (i typisk ”söndra och härska”-stil). Kolonialherrarna delade Syrien i ett sunnitiskt område, ett drusiskt och ett alawitiskt.


Salafisterna vill gärna se ett fullskaligt sekteristiskt krig i Syrien så att deras ”sanna lära” kan predikas över allt och alla andra folkgrupper än sunniterna kan utrotas eller förslavas. Syriens nuvarande fana med två stjärnor syftar på unionen mellan Egypten och Syrien som varade fram 1961 då USA genom sin halv-koloni Saudiarabien betalade några syriska officerare för att genomföra kupp och bryta upp unionen.

Mötet
När vi väl hade fått vår musikanläggning på plats och det började komma folk blev det genast god stämning och man började dansa och vifta med syriska fanor och över 300 personer kom för att delta. Föreningen Syriensolidaritet fick bra reklam på torget genom en 5 meter lång banderoll med adressen till hemsidan på. Stefan Lindgren inledde talen med ett hyfsat kort tal med titeln ”Man har ljugit för oss” och fick kraftigt bifall. (Talet återges på denna blogg senare i veckan).

Efter varje tal ropade vi slagord:

NEJ TILL KRIGET MOT SYRIEN!
-STOPPA BLOCKADEN MOT SYRIEN!
-CARL BILDT, USA-LAKEJ! URBAN AHLIN, USA-LAKEJ!
-INTE EN KRONA TILL KRIGET MOT SYRIEN.

Slagorden mot Bildt och Ahlin syftar på att Bildt redan 2003 bokstavligen arbetade åt USA för skapa opinion för kriget mot Irak. Nu har han tillsammans med Socialdemokraternas Urban Ahlin bildat vad de kallar Strategiska Rådet där planerar hur de skall mobilisera för kriget mot Syrien. Carl Bildt har ju dessutom lovat materiellt stöd till USAs marionetter som angriper Syrien från turkiskt territorium.

Den svenska regeringens deltagande i sanktionerna mot Syrien är också mycket allvarligt. Det är väl känt att över en miljon dog som en konsekvens av sanktionerna mot Irak, av dem hundratusentals barn. De som verkar för allt hårdare sanktioner måste hållas ansvariga för dess konsekvenser.

Efter Stefan Lindgren höll journalisten Erik Andersson ett tal med rubriken ”Hyckleriet om Syrien”. Juristen Erik Göthe talade om ”Syrienkriget och folkrätten” och George Bittar höll därefter ett tal om läget i Syrien på arabiska. Mohammed Omar höll ett kort tal på svenska med udden riktad mot salafisterna. Till sist höll Ali Malla från Syriens stödkommitté för demokrati ett tal på arabiska med rubriken ”Terror & läget i Syrien”. Under talen delade vi 2-300 flygblad med information om läget i Syrien delades ut.

Mot slutet av demonstrationen som varade i en och en halv timme blev det mera dans och musik och det hela avslutades med att en kista med FN-flaggor, Nato-flaggor och USA-flaggor m.fl. brändes. Någon hade också fått tag i en av salafisternas flaggor med tre stjärnor som också brändes.

Demonstrationen avslutades med ett tack till alla deltagare i demonstrationen som arrangerades av Syriens stödkommitté för demokrati och Föreningen Syriensolidaritet och en uppmaning till alla att organisera sig i syriengrupper.

”Vi krigsmotståndare vet att vi har den svenska eliten och deras mediabolag mot oss i vårt arbete men vi vet också att det finns en växande opinion som inte vill se fler imperialistiska anfallskrig och inte accepterar att Sverige deltar i sådana krig. Det enda sättet vi kan sätta verklig press på Sveriges regering och på den svenska eliten är om vi ser till att vara ute på gatorna och sprida en annan bild av läget i Syrien. Det finns inget annat sätt än att vi organiserar oss och bildar grupper till stöd för Syrien över hela landet och ser till att varenda person i Sverige får tillgång till saklig information. Var och en av oss som har kunskap om läget i Syrien har skyldighet att organisera sig och berätta om vad som sker i landet!”

De har medierna men gatorna är våra!
Bilda en syriengrupp i ditt område!
Inget svensk deltagande i kriget mot Syrien!”


i Andra om: , , ,, , , , , , , , Kina ,

Stefan Lindgrens blogg Björnbrum med bilder New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör
FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  7 comments for “Bra Syrienmanifestation i Stockholm störs av fundamentalister

 1. 5 november, 2012 at 10:01

  Jag har letat på Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet (alla på nätet), sökt även på SVT.se, men kan inte finna minsta notis om demonstrationen. Kanske kan någon annan av bloggens läsare tipsa om någon av tidningarna eller SVT tagit upp demonstrationen? Om det är helt tyst är detta anmärkningsvärt. En liten demonstration men dock mitt i centrala Stockholm och med en från mainstream-media avvikande syn kring anfallet på Syrien. – Som ju borde noterats.
  Ulla Johansson

  • Martin Kullberg
   5 november, 2012 at 12:14

   En korrekt iaktagelse, det är mycket svårt att hitta någon etablerad tidning som skrivit om det hela. Men jag är inte förvånad har varit på demonstrationer med 800 pers som aldrig existerat enligt tidningarna. Inte konstigt i detta fallet alls, ett event som riskerar att dra ned brallorna på tidningarna är kansk inget de vill sätta strålkastaren på. En handfull personer kring ett gammalt träd kan man göra hur stora och många rubriker om som helst.

   Det man bör tänka på här är att det inte bara är detta som de aldrig berättar för dig, det är omöjligt att bedöma för det som inte sägs är precis som med ett isberg.

   Nästa demonstration för syrien bör kanske utannonseras som varande för ett träd, eller en noshörningsunge eller något.

 2. Johan
  5 november, 2012 at 21:37

  Detta är SR:s enda rapportering, som jag kunnat hitta.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5334697

  • 6 november, 2012 at 11:48

   Sverige Radio borde få glädjen av en rapport från demonstrationen.

 3. Hossam
  5 november, 2012 at 23:14

  ”Khaybar, khaybar….” citatet är lite fel översatt. Lite av en FOX NEWS eller MEMRI variant på översättningen. (Jag ber om ursäkt för jämförelsen. Det kanske var ett misstag).
  Hur som helst är det faktiskt oppositionen i Syrien som har ett stöd av Israel och dess vänner. Vad säger detta om ”salafisterna” som enligt ovan, har ropat dessa slagord åt krigsmotståndarna?

  • 6 november, 2012 at 19:14

   Översättningen har utförts av en historiskt kunnig person som har arabiska som modersmål och som kan svenska mycket bra.Vänligen precisera vad du tycker var fel.

   Salafisterna som stöds och utbildas runtom i världen med pengar från reaktionära USA-beroende Saudiarabien är i praktiken redskap åt USA-imperialismen, och dör för USA:s intressen i Syrien. Det är ett spel som kan te sig komplicerat då Israel är USA:s främsta stöttepelare i området, följt av Saudiarabien.

 4. 6 november, 2012 at 11:48

  Beklagar eventuell felöversättning, får kolla det. Salafisterna lierar sig med USA-Israel som det verkar, eller..?

Comments are closed.