Bra i DN om nöjesindustrin!


Nu ger sig Jim Murray och Jan Bertoft in i debatten om piratkopiering och spridande av musik och filmer på nätet.

Det gör de i en debattartikel i Dagens Nyheter. De skriver: Sluta kalla användarna för tjuvar och pirater. Vi ser med stor oro på hur de stora musik- och filmbolagen med överdrifter och ensidig propaganda försöker framställa vanliga konsumenter som pirater. Samtidigt försöker myndigheter skrämma konsumenterna med rättsprocesser. Vi måste värna våra digitala rättigheter och startar därför en bred kampanj för att ny teknik inte inskränker frihet och integritet, skriver den europeiska konsumentorganisationen BEUC:s chef Jim Murray och Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges konsumentråd…

…Uttryck som ”stöld” utropas hela tiden, utan att någon som helst distinktion mellan

olika typer av kopierande görs. Privata konsumenter är vare sig ”pirater” eller ”tjuvar” och industrin måste sluta kalla dem detta.

Att organisationer som Antipiratbyrån ägnar sig åt privatspaning och lobbyverksamhet för at gynna industrin har vi så sakteliga börjat vänja oss vid.

Industrin har inte en tanke på att sänka sina marginaler. Vill verkligen företagen göra något åt den utbredda piratkopieringen av filmer, spel, musik och dataprogram så måste man börja i sin egen ända av verksamheten i stället för att ge sig på konsumenterna.


3 svar till “Bra i DN om nöjesindustrin!”

  1. Stå upp mot regionindelningen

    Dvd:n är ett på många sätt ett fantastiskt medium. Dock har industrin delat in världen i olika regioner, vilket gör att en dvd-skiva inköpt i USA inte går att spela på en spelare inköpt i Europa. Det finns ingen som

  2. Jag blev uppriktigt sagt förvånad över hur väl debattartikeln sammanfattar läget som det ser ut just nu. Inget fjäsk för skivbolag och upphovsrättsfascister – bara ärlig, ren kritik. Me like!