Bra artikel av Jonas Gardell i DN


Diskussionerna omkring Åke Greens predikan har som bekant gått ända upp i Högsta Domstolen nu.

Ibland folket på gatan, liksom ibland bloggarna, har diskussionen gått till och från, argumenten haglar från olika kanter. Människor byter ståndpunkt i en takt som flugviktsboxare avundas dem.

Ett av de mer vettiga debattinläggen har jag just läst på DN Debatt där Jonas Gardell skriver:

”Att likna bögar vid cancer är uppmaning

till hatmord”. Hetsen och hatbrotten mot homosexuella har ökat lavinartat. Så ser Sverige ut 2005. Det är en milsvid skillnad mellan att hävda att homosexualitat är en synd och att skriva ”Ju förr bögen möter bödeln desto bättre!” eller att som pastor Åke Green likna homosexualitet med en cancersvulst. Den liknelsen kommer inte från Jesus. Den kommer från Hitler, skriver Jonas Gardell.

Artikeln är mycket tänkvärd..


7 svar till “Bra artikel av Jonas Gardell i DN”

 1. ”Artikeln är mycket tänkvärd..”

  Kan bara hålla med. Det är något av det bästa jag läst på länge. Den mannen har fart på hjärnkontoret till skillnad från pastor Åke Green!

  Alla bör läsa den artikeln!

 2. Det här är ett mål som Green lätt kommer att vinna. Rätten verkar nämligen acceptera Greens egen förklaring att det här är ett mål om religionsfrihet och inte om hatbrott. Hur kan man sätta en ärlig om än virrig pastor i fängelse? Den amerikanska Kristna Högern skulle explodera.

  Men om Green hade ändrat ett enda ord i sin ”predikan”, nämligen ”homosexuell” till ”jude”, är det svårt att se hur DN skulle ha sagt: ”Dumheter av det slag pastor Green kläckt ur sig bekämpas bäst i en offentlig debatt. Inte i domstolarna. ”.

  Så är de homosexuella som folkgrupp mindre värda att försvaras mot hat än andra? Det verkar så i dagens Sverige. Jag håller med dig, Gardells artikel är mycket bra.

 3. Ursäkta, men har någon bemödat sig om att läsa pastor Greens predikan? Gör det annars gärna, t ex på den här länken http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,726777,00.html och jämför sedan vad Jonas Gardell påstår att pastorn yttrat med vad han verkligen sagt. Jag lyckas i varje fall inte utläsa att pastorn vill överlämna några bögar till bödeln, eller att de homosexuella är en cancersvulst. Däremot liknar han homosexualiteten vid en sjukdom, men då kan det vara värt att påminna om att det bara är ett fåtal decennier sedan homosexualitet togs bort bland de officiella medicinska diagnoskoderna för sexuella avvikelser. Att diagnosen togs bort hade kanske delvis med ”den sexuella revolutionen” att göra, det moraliska förfallet skulle väl pastor Green ha sagt, men det berodde också på att det faktiskt inte fanns någon effektiv behandling för homosexualitet och inga eller få patienter som ville bli botade. Hur som helst tycker jag att Gardells inlägg är lika demagogiskt och överspänt som pastor Greens, även om jag kan medge att Gardell har större anledning att reagera på det sättet, dessutom tycks det ju vara hans självpåtagna uppgift att ständigt provocera och påminna om sin sexuella läggning.

 4. Ja, man måste komma ihåg att Jesus sa att det största budet är att älska varandra. ”Det finns inget större bud än det”. Och den kontextuella kritiken, han utgick ju från judarnas patriarkala kultur. Att ge Green, en hatpredikant, utrymme samtidigt som man ska bekämpa onda kapitalister enligt samma lära, går INTE ihop. Dvs man och kvinna kan inte gud skilja åt, gäller då även samma kön. Märk i joh evangeliets dödsscen att Jesus sa till sin mor att vara hos lärljungen som Jesus älskade (han pekade ju ut lärljungar enligt kvalitet förmodligen). Hursomhelst kärleksbudet som Johanna Hildebrandt i Aftonblandet skrev, måste ju vara överordnat. Dvs sanna kristna får ännu en kamp att föra, mot homosexuella hatpredikanter. Det gäller bara att förstå och fatta detta avgörande beslut, mot en av de sista diskriminerade grupperna i västerlandets idédiskussion (även om det finns fler o viktigare, mätt i antal tex svarta, invandrare etc).

 5. Hmmmmmm, värdelöse idioter som Åke Green måste ochså få säga vad de vill.
  Personligen hoppas jag att få leva så länga att jag får möjlighet för att pissa på hans grav.
  Men begränsa hans rätt till att tycke och tänka samt uttrycka detta i ord eller skrift, NEJ absolut NEJ!

 6. Alioth: Green säger: ”Sexuella abnormiteter är en djup cansersvulst på hela samhällskroppen. Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer att våldta djuren.”