Börs-VD:s stjäl hundratals miljoner


Vi har de sista tio åren sett åtskilliga exempel på hur enskilda personer inom olika företagsledningar stjäl delar av de företag som anställt dem.

Det värsta exemplet hittills var väl när Percy Barnevik försökte plocka ut en miljard kronor ur ABB, men nu ser vi ringarna sprida sig på vattnet runt den affären.

DN: ”ABB pumpade in flera hundra miljoner kronor i ett hemligt bonusprogram för toppcheferna. Genom ett avancerat upplägg skulle koncernledningen i smyg få dela på värdeökningen på fastigheter som köptes in – och bygga egna sommarhus i Portugal. Ännu ett bonusprogram avslöjas nu inom kraft- och verkstadskoncernen ABB. Den nu åtalade förre vice ABB-vd:n Peter Fallenius var den drivande bakom programmet, som sattes upp kring 1990, avslutades omkring 1999 och omfattade hela den dåvarande svenska ledningen på elva personer.”

Att börsbolagen skapar olika hemliga bonusprogram för sin högsta ledning är nog mer regel än undantag. De stora aktieägarna sitter ofta still i båten eftersom det handlar om att på konstlad väg driva upp aktiekurserna och därmed aktieägarnas förmögenhet.

IT-boomen var det senaste skräckexemplet som visar hur cyniska och giriga människor kan mångfaldiga ett företags fiktiva värde bara för att själva lyckas kapa åt sig en del av dessa pengar.

Sharetracker och Wealthbuilder är namn som nu för evigt är förknippade med Skandiachefernas gigantiska bedrägeri mot företagets små aktieägare.

Thomas Idergard skrev nyligen i en


Varför ser han så glad ut..?

ledare i SvD att han tyckte att det var fel att sätta ekonomiska brottslingar i fängelse i samband med att han resonerade om rattfylleristers straff.

Uppenbart är att många av de s.k. ”nyliberala” samhällsdebattörerna anser att denna och liknande verksamheter är helt i sin ordning. Det är klart att de sjuka och arbetslösa ska sättas åt. Det är också klart att börsdirektörerna ska ha bonusar och hemliga ”sommarstugor” i Portugal..

Varför bråka? Varför förvånas? Detta är precis vad Svenskt Näringsliv, Timbro och de borgerliga tycker är rätt och rimligt..

Peter Fallenius förresten..

Idag sitter han i Vattenfalls styrelse..


6 svar till “Börs-VD:s stjäl hundratals miljoner”

 1. Varför bråka?
  ja varför det, det är väl bara dumt!

  Dessa samhällsnyttiga chefer som driver upp aktiekurserna när svenska folket numera måste spara i aktier och inte får lägga alla pensionspengar på värdesäkra fastigheter.

  Dumt att bråka om småsaker när så stora värden står på spel och tänk om dom tröttnar och bjuder ut alla sina privata bonusaktier till försäljning då rasar ju värdet enormt och hur går det do med pensionerna ?

  KAS ;)

 2. Det är bättre skapa en socialistisk konstitution där ”var och en efter förmåga och behov” införs. Kanske med tydlig skrivning om humanism o forskningens utveckling. Pensionerna som kas tar upp finns det gigantiska resurser till. Fö S förslaget om plusjobb, kunde ju oxå bli en arbetsöverföringsreform. Dvs implementera praxis för äldres kunskap, både yrkes o annan, förs över till nya generationer. Till glädje o solidaritet för många.
  Sverige har ALDRIG varit så rikt, har aldrig producerats så mkt o tidspilen går ju mot gratis artificiell framställning av materia till följd av förståelse av kvant – och nanovärlden. Det är detta direktörerna delvis vill sabotera med osäkerhet o bristande samordning, så vi snart får terror o sammanbrott i samhällets infrastruktur. Men dom vinner nog INTE. Snart kan kvantdatorn ta deras jobb, en överlägsen beslutsfattare.

 3. Rättsskipning och bestraffning i (tänkta) nyliberala samhällen är faktiskt något vi nyliberaler diskuterar ibland.

  Att stoppa in någon i fängelse är dels så jävelusiskt ineffektivt (räknat utifrån brottslingar som helt upphör begå brott pga. fängelsevistelsen), dels jävelusiskt dyrt. Därför bör bara svåra brottslingar som är en fara för andra sättas i fängelse.

  Ekonomiska brottslingar straffas långt bättre genom böter. 25% av inkomsten i skadestånd till brottsoffret resten av livet torde vara långt mer avskräckande än risken att få sitta inne fyra år, samt bättre för såväl brottsoffret som skatebetalarna (i denna beräkning utgår man också från att många ”brott” avskaffas och att det knappt finns några incitament att idka ekonomisk brottslighet, eftersom skatten är jättelåg och inkomstneutral).

  Att svenska företag pga. två generationer socialistisk politik inte längre har några starka ägare utan ansiktslösa fonder innebär naturligtvis långt större risk för att någon försöker smussla åt sig företagets resurser – men vems fel är det att svenska företag väldigt sällan har en stark ägare?

 4. Socialistisk? :-)

  Blir förstås svårt att indriva 25% från västindien oxo när gubben själv sitter i ”sommarhuset” i Portugal.. :)