Börjar jag verkligen bli gammal?


Som ung förundrades jag ofta över gam-
lingarnas tal om ”hur det var förr” med både det ena och det andra. Idag åkte jag taxi hem efter shoppingturen beroende på två tunga kassar.


Det kostar 39 kronor
att slå på taxametern, och trots att jag har mycket kort resa så blev det en resa som totalt kostade åttio kronor. Inte mycket att bråka om givetvis, men det som kom för mig var hur mycket Taxi kostade när jag började betala själv för mina resor. Påslaget kostade då två kronor och varje markering kostade tio öre. Samma resa hade kostat cirka tre kronor 1960 skulle jag tro.

När jag tog körkort i början av 60-talet så kunde jag tanka min Volvo PV 444 för tjugo kronor och åka fram och tillbaka till Gävle på den bensinen från Stockholm. Eftersom jag kom att tänka på detta i taxin så plågade jag givetvis min libanesiske taxichaufför med uppgifterna, jodå jag frågade varifrån han kom.

När jag var en liten knodd så kördes Kol och Koks ut med häst och vagn i Stockholm och det fanns fortfarande transporter från bryggerierna som fungerade på samma sätt, med havre som drivmedel. På den tiden var en trettioåring fruktansvärt gammal, och snart ska jag själv bli sextioett. När jag är ute och rör på mig på isiga gångvägar idag så funderar jag på broddar, förr undrade jag hur långt man kunde glida och fort-
farande stå på fötterna om man tog en jädrans fart…

Är det så det är att bli en seniormedborgare?

Aftonbladet om gamling som glömde sin fru

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Gammal, Äldre, Pensionär, Historia, Minnen, Nostalgi[/tags]


26 svar till “Börjar jag verkligen bli gammal?”

 1. Jag skrattade när jag läste dina ord om hur det känns att bli gamal
  Jag är nämligen lika gamal som du och jag fyller 61 den 18 december
  Men still going strong , jag känner inte som du utan tvärtom . Jag gör samma saker som jag gjorde när jag var 20 . åldern är bara siffror och har ingen betydelse
  Jag känner mig stolt över min ålder och ännu stoltare när jag möter mina barbarn
  OLD IS GOLD

 2. å inte gör du änglar i snön heller. Sist jag gjorde änglar i nysnön var mitt på katarinavägen en natt tillsammans med några vänner. Inte ett bilspår, bara våra fotspår och änglarna. Förresten man behöver inte vara så gammal för att glömma sin fru, för det flesta räcker det med ett par glas och skum belysning.

 3. Jinge, äsch, du koketterar!
  Så där kan du snacka när du kommit upp i min ålder.
  Men nog tycker jag att Jinge-gubben fortfarande har rätt så bra fart i tankeverksamheten, och det är väl det som räknas…
  Stelhet i ben och rygg är bara petitesser…

 4. Jag har nyligen fyllt 46 och jag kan redan känna ostmackan kladda fast i lösgomen liksom. Livet har blivit drastiskt förändrat på sista åren.

 5. Sara G,

  Jag tror att Jinge går med håv. Vi kan väl slå till vi tjejer och utnämna honom till Sveriges sexigaste bloggare!

 6. Sara G,

  Vad bra! Då så:

  Jinge: Jag dubbar dig till Sveriges sexigaste bloggargubbe!

 7. Så klart att du måste! Nu när Sara och jag ansträngt oss så.

  Vet du var man kan köpa broddar nånstans? :)

 8. Inte en susning Rawia, jag har funderat på det. Coop Forum kanske? Man kanske kan ringa hemtjänsten eller pensionärsföreningen och fråga… :)

 9. jag nöjer mig med att vara född på ett av 1900 talets bästa vinår.
  Vällagrad med fyllig bouquet, välformad butelj är några av kännetecknen för årgången.
  Bör avnjutas i trivsamt sällskap.

 10. Åldern spelar ingen roll för att inse att det är utsugningen som ökar och driver upp inflationen.
  Företagen nöjer sig inte med avkastning motsvarande bankränta eller att få igen sina investeringar på 10 år. De har skruvat upp sin förväntningar till en nivå som kommer att leda till ett elände för fattigare konsumenter.

  Jag har dasspappersrullar så är lindade så löst att jag inte fattar hur de lyckas få dem att hålla ihop. När jag skiter går det åt 1/4-dels rulle.
  Skor som säljs idag har sula av plast som ska slitas ner betydligt fortare än vad man kan förvänta sig om man ser till priset.
  Idag hämtade jag ut smärtstillande medicin till min hund som behöver smärtstillande resten av livet p.g.a. altros. Medicinen räcker i 2 månader sedan ska veterinären ha 120 spänn för att skriva ett nytt recept. TV-kändisen, veterinär Håkan Onsjö, är värre ändå och skriver recept som bara räcker en månad.
  Arla gav bönderna en spottstyver i ökad inkomst men i butikerna stiger priserna på ost med 20 procent.
  Innehållet i de förpackningar med varor som vi köper är snart så litet att en tom förpackningen snart är det ända vi får för våra pengar.
  Glöm sedan inte alla miljöskatter som i första hand drabbar fattiga. De med pengar kan fortstätta som förut och köpa sig till rätten att förstöra miljön. Inför kvoter och ransonering i stället.

  KPI är beräknas på ett sätt som missgynnar fattiga. Men det orkar jag inte utveckla här. Kolla med SCB om du är intresserad… jag börjar bli full nu.

 11. Inte mig emot! Nu börjar jag förstå vad det är för gubbar man har med att göra!

 12. Haha, visst ändrar man sig en del när man kommer upp lite i åren (men gammal Jinge, jag tycker du är rena barnungen :-)).

  Jag förfaller emellertid inte till det där om att allting var billigare förr, för det var det inte – tvärtom. Vi arbetade mycket mer för att kunna åka taxi eller köpa en liter bensin för 40 år sedan än vi gör idag. Det mesta är alltså billigare idag. Däremot är jag mycket mer handikappad när jag försöker ta mig fram i skogen numer. Vristerna vill liksom inte lyda mig på samma sätt som förr. De bara viker sig titt som tätt.

  Om du nu bara slutar kokettera med hur kul det är med busväder ska jag också rösta på dig som Sveriges sexigasta bloggargubbe, även om jag riskerar att bli anklagad för övergrepp mot småpojkar :-).

 13. #20 Rawia Morra – ”Grumpy old men” med Jack Lemon och Walter Matthau? ;)

  Alla som har en comb-over räcker upp en hand!

 14. Jag är själv 50+ och arbetar nu i ett annat land där åldern inger respekt. Kanske därför trivs jag, och inte tänker på hut gammal jag är.
  Att sedan världen har ändrats är både intressant och till vissa delar bekymrande.

 15. Marcus R,

  Måste du avslöja allt? :)

  Fast de här två är lite mer bortskämda tror jag.

 16. PS, Angående änglar går det lika bra att göra dom i sanden på stranden för oss här i Skåne som inte fått snö än :) Gjorde jag igår :) Jag å några vänner hade också tänkt ta oss ett nakendopp i Öresund men det blev la lite för galet :P

 17. Infokrigaren # 9,

  Jag tror jag håller med dig, men Guld är inte det enda som behåller sitt värde utan även växer; ligger nu på $850 och väntas öka till $1,200 nästa år. (en del experter spekulerar Guld kan vara värt $2,200 inom några år)…
  En annan bra investering är Silver som är värd $15/oz och kommer att dubblas nästa år och nära sig $100 i värde inom 2 år….Ta inte mitt ord om dollarvärde som absolut sanning, men eftersom pengar förlorar sitt värde så växer värdet på exotiska metaller…Så om ni har pengar investera i Guld och Silver…