Borgerlig valseger på gång


Nu börjar det faktiskt luta åt att högeralliansen kommer att vinna valet den 17 september.

Att folks minne är så oerhört kort förvånar mig storligen. De tre senaste försöken av borgarna att regera har inte slutat speciellt lyckosamt. Den längsta sammanhängande perioden var väl den där två på varandra följande regeringar tvingades kasta in handduken och avgå. I alla fall minns jag det så.

Sedan hade vi en regering som ställde till en så våldsam obalans i statsfinanserna så att vi än idag betalar miljonbelopp varje dag, i bara ränta.

Men ska man leta efter en enskild orsak till att folk i allmänhet är trötta på (s) så heter svaret med 100 % säkerhet – Göran Persson. Vår statsminister är uppenbarligen trött på politik och vill övergå till att vara skogsbonde. Det märks väldigt tydligt. Sedan har han ett ”hemligt” program för framträdanden inför valet sägs det. Skälet anges vara att valrörelsen kan innebära utspel från konkurrenterna som han kan behöva bemöta snabbt läste jag i någon tidning.

Jag tror inte för ett ögonblick på detta. Det handlar mer om rädsla för att någon ska befria oss från honom mer bokstavligt. Han har själv sagt i pressen att han är rädd för att bli mördad och minnet av Anna Lindh spelar sannolikt en avgörande roll eftersom attentatet mot henne begicks under en valrörelse. Det påverkar honom och kan också vara en bidragande orsak till att han tröttnat på politiken.

Finns det ytterligare skäl till socialdemokraternas tapp? Ja säkerligen, tänk bara på Bodström-
samhället och kryperiet inför George W Bush. Hade (s) lyckats övertala Margot Wallström eller Vanja Lundby Wedin så hade valet blivit en framgång.

Trösten i bedrövelsen är att den kvartett som nu kommer till makten inte är regeringsduglig. År 2010 så får vi en kvinnlig socialdemokratisk statsminister, det är dessutom troligt att det sker inom ett par år redan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, göran persson, bodströmsamhället, val2006, opinionsundersökning, högeralliansen, socialdemokraterna[/tags]


14 svar till “Borgerlig valseger på gång”

 1. Vänstersidan brukar få fler röster i valet än vad valprognoserna säger i förväg.
  Visst har folk kort minne dessvärre!

 2. Ken!

  Dessbättre, kommer i år att rösta på Sossarna
  tror jag.

  ohly ålen, bara slingrar sig :-)

  Det bässta han presterat i år är att han gnällt
  lite på hur lite Person har kritiserat israel i
  dess slakt av Libanon :-( Han har möjlighet att skrika till bättre själv åxo i den frågan.

  Ang: Fastighetsskatten, så tycker ju Maud att den ska tas bort helt, när hon blir tillfrågad hur det ska betalas, så blir svaret att det ska göras på sikt. snacka om att göra det lätt för sig…

  Vad är det för sillstrypare till jornalister som inte tar musten av politikerna, vad gäller
  löften av dimmridåkaraktär…

  GötePöte

 3. Jag tror tyvärr att Lotta Gröning i sin analys i Aftonbladet tyvärr sätter fingret på det där som gör att sossarna förlorar i år. Det talas inte om arbete utan man förfaller hem till ökade a-kassebidrag i stället för att utöka den offentliga sektorn. Man blir liksom det bidragsparti som Reinfeldt hånfullt kallat dem det senaste året…

  Även om jag inte tycker att sossarna är så jävla bra tror jag ändå att de är bättre än den borgerliga alliansen, i alla fall för offentliganställda som mig.

 4. ”Glömskan är politikernas bäste vän”, var det någon som sa.

  Jag tror inte Persson eller Bodström är huvudorsaken till sossarnas backande utan den politik de över lag bedriver. Socialdemokraterna är inte längre ett arbetarparti. Och de har varken ett socialt eller demokratiskt engagemang längre. Enda orsaken till att inte Vänsterpartiet tagit 20 procent av sossarnas väljare är den kampanj i media som bedrivits och bedrivs emot Vänsterpartiet. Sen tycker jag personligen att Vänsterpartiets företrädare i riksdagen skulle passa bättre som företrädare för sossarna eller något borgerligt parti. Så vare sig S+MP+V vinner valet eller M+KD+F+C så blir det en borgerlig regering. Enda skillnaden är att när S+MP+V bedriver borgerlig politik så är LO tysta.

 5. Kl 14.00 idag intog Stockholms Hemlösa tillsammans med en mängd fraktioner av Osynliga Partiet medborgarplatsen, och bröt sig därmed in i den valrörelse som inte vill låtsas om vår existens. De 20000 öppet hemlösa som brukar slängas runt som valfläsk omgärdas av ett stort antal osynliga; antingen i fullständig avsaknad av bostad eller i gränslandet av svartkontrakt, tredjehandsboenden eller flyktinggömmor som finns runtom i Stockholm.
  Men vi står inte handfallna, om vi inte får bostäder så tar vi dem. Så nu flyttar vi in i valstugorna och får se hur det egentligen är ställt med solidariteten hos de politiska partierna, och vilka röster som egentligen får plats när det ska talas om ”samhället”. Vilket blir det första partiet att knuffa ut de hemlösa ur sina bostäder, något de annars brukar överlåta åt lägre tjänstemän. En festival kommer att hållas i samband med detta; musik kommer att spelas, kubb och fotboll spelas, debatter om bostadssituationen, kollektivtrafiken och vården av våra gamla kommer att avhandlas.
  Av de som direkt berörs, av de som lever i det de pratar om.
  Ingen kräver betalt. Alla vill förändra.
  Schema kommer att finnas på http://www.arg08.se och där kommer även rapporter, fotografier, förstahandsupplevelser och nya programpunkter att kontinuerligt dyka upp. Om vi blir bortkörda så dyker vi upp igen, oroa er inte. Vi kommer att göra oss hörda. Vi har inget val – Arg 08.

  http://www.arg08.se
  för scheman på aktiviteter och sånt. V for Vendetta visas som gratis utomhusbio ikväll! Be there.

 6. Hur det än går blir det ett ungefär likadant Sverige. Kanske lite fler jobb. Men alldeles för stor konfiskering av tillgångar med fängelsehot kvarstår.

 7. Varför förbjuda undersökningar Felix!? Ta ett snack med Bodström så kanske, kanske finner du en vän.

 8. Klart att aliansen (och även s) kan regera. Allt annat är bara tomt politiskt snack.

  Dagens allians kan knappast lastas för vad borgerliga regeringar på 70-talet gjorde. Det över 30 år sedan och det är inte samma personer. Sen var den borgerliga regeringen 1991-1994 stabil – trots att man inte hade majoritet. Inte för det har någon påverkan men den senaste politiska krisen skedde väl 1989 när sossarna förlorade ett misstroendevotum och Ingvar Carlsson avgick för att sen komma tillbaka. Bortser nu iofs. från tre-veckors-”spektaklet” hösten 2002 då miljöpartister hotade med att fälla regeringen samtidigt och hade samtal med folkpartiet.

  Angående krisen i början på 90-talet så berodde den på tidigare socialdemokratiska politiken och att staten(under borgerligt styre) försökte reglera fast valutakursen med statlig räntepolitik.

 9. Jinge. Statsskulden är och var inte borgarnas fel, läs gärna lite historia om det. Inte ens Riksdagensrevisorer kom fram till samma slutledning som dig;) Och då under den röd gröna röran.

 10. Det är förvånansvärt att någon fortfarande på allvar för fram den ohederliga dimridå som fortfarande finns mellan orsak och verkan, att det skulle finnas något samband mellan att Sverige hamnade i ekonomisk kris och borgerliga regering.

  Det tar tid att köra ett land i ekonomisk kris.
  I realiteten var det (s) politik under 80-talet som lade grunden för katastrofen. Det har till och med, om än motvilligt, socialdemokratiska nationalekonomer erkänt.