Borgarpressens förlorade heder?


Mathias Hellsten bad mig att kommentera att en kvinna med förtroendeuppdraget att sitta nämndeman har gripits av polis och anhållits för ”våldsamt upplopp”.

TV4: ”Att vänsterpartiets förtroendevalda nämndeman Lilly Näslund slänger en stol mot en polis på Sergelgatan är ett bevis på att Vänsterpartiet fortfarande har kopplingar till extrema grupper, menar experter…”

Själv känner jag inte till om hon verkligen har kastat en stol på en polis. Kanske. Men en sak är jag fullständigt klar över. Om ett antal huliganer tränger upp mig mot en vägg och försöker att spöa upp mig med batonger så kommer jag sannolikt att försöka sparka på deras genitalier.

Jag gillar nämligen inte tanken på att bli utsatt för misshandel och skulle absolut försvara mig med till buds stående medel. En stol? Självklart! Jag skulle försöka dra stolen i huvudet på den huligan som hotade mig mest. Dessutom skulle jag slå erforderligt antal gånger tills angreppet upphörde. Jag skulle gripa det tillhygge som fanns närmast till hands.

Helst skulle jag ha ett basebollträ och dunka dem i huvudet med.

De personer som ska föreställa poliser på bilden ovan har inget som helst på sig som visar att det inte är fotbollshuliganer från Råsundastadion, eller för den delen ett gäng nynazister eller något liknande. Polispersonal ska givetvis uppträda i uniform vid tillfällen som detta.

Polisen själva har internt medgett att agerandet var ett misslyckande från början till slut.

För se, skulle en uniformerad polisman-/kvinna vifta med en batong åt mig skulle jag under inga omständigheter använda vare sig en stol eller ett basebollträ. Poliser har en viss rätt att vifta åt folk som de anser stör den allmäna ordningen. Men om ett gäng huliganer angriper mig (som filmbilderna visar) så kommer jag att försvara mig.

Att de borgliga medierna talar om: ”Att vänsterpartiets förtroendevalda nämnde-man Lilly Näslund slänger en stol mot en polis på Sergelgatan är ett bevis på att Vänsterpartiet fortfarande har kopplingar till extrema grupper, menar experter…” är så korkat att det är roligt!

Var är Poliserna? Jag ser i alla fall ingen på bilderna.. (Ser du några Mathias?)

Kerstin Berminge på Motvallsbloggen har skrivit om det här också.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, huliganer, polis, reclaim, provokatörer, mediaspin, mediekritik[/tags]


10 svar till “Borgarpressens förlorade heder?”

 1. Är det inte den Mathias som härjar på Agentmagnus blogg? Vad menade han att du skulle tycka? Jag läste i någon av kvällstidningarna att polisens insatschef ligger risigt till efter den där skandalen. Och det har jag stor förståelse för. Jag har sett TV-bilderna och tacka fan för att hon försvarar sig! Vafan menar dom?

 2. Aha, Lilli är en av de som ”jobbar stenhårt på att vänstern ska få skulden för allt så att deras moderata mammor och pappor på Östermalm ska bli lugna”.

  Helt enligt Din analys den 1:a Maj. :-P

 3. Tillämpas numera selektivt läsande även på den egna bloggen Jinge? I ditt inlägg den 4:e maj kan man nämligen läsa att ”Det är rätt självklart att de ungdomar som var ute och ”reclaimade” skulle upptäcka att ett stort antal deltagare var huvudet längre, hade skyddsväst, fjäderbatonger och en spiralsladd in i ett öra”, vidare citerar du en artikel från SvD: ”Överraskningsmomentet när de [polisen]ingrep var lika med noll”.

  Men detta väljer du uppenbarligen att ”glömma bort” nu när det är en partikamrat som (till varje pris) skall försvaras. Ett sista citat från inlägget den 4:e maj:

  ”Därmed inte sagt att jag försvarar den lilla klick av huliganer som faktiskt stod för skade-görelsen, tvärtom.”

 4. Man får väl ändra sig? :-)

  Nej, men jag hade INTE sett några TV-bilder då. Jag har ingen TV och det är bara sådant som tidningarna lägger ut som jag kollar in. Detta exempel finns och är mycket tydligt. Det rusar fram ett gäng med batonger, på mig ser de ut som nynazister. Jag skulle bli skiitskraj och försvara mig, helt klart.

  Det är på inget sätt en motsättning till det jag skrev förut. Det talades dessutom allmänt om att det var poliser bland demonstranterna.

  Jag har själv demonstrerat åtskilliga gånger (Vietnam) och då brukade anarkisterna provocera fram bråk. Så att olika huligangäng dyker upp får man nog räkna med.

  Och ser man på filmklippet och inte bara vill inhösta några billiga poäng så inser man givetvis att det ligger mycket i vad jag skriver. Inser man inte det så beror det på något annat, inte på att det jag skriver är fel.. :)

  F.ö. försvarar jag på inget sätt de huliganer som stod för skadegörelsen. Däremot inser jag att den anklagade i detta fall inte kunde begripa att det var poliser som anföll..

 5. Jag har ingenting att tillföra, eller kämpa emot, i sakfrågan. Faktum är att jag håller med – om man inte kan visa för någon att man har statligt sanktionerad rätt att bruka våld mot andra medborgare, så får man räkna med att de man hotar eller brukar våld mot kommer försvara sig.

  Vad jag såg av bilderna, och mina egna erfarenheter av att ha varit på demonstrationer som spårat ut, gör att jag själv inte skulle ha tänkt ”poliser” när jag såg personerna på bilden, utan just ”nassar” – inte så att jag vill dra koppling ”nazi polizei”, utan att jag på fullt allvar skulle trott att det var boneheads som gick till angrepp – när polisen slår på en brukar de skydda sig av en mur kevlar, hårdplast och keramik.

  Dessutom finns det väl andledning till att poliser ska ha tjänstenummer på sig vid en upploppssituation, bland annat för att undvika att man kommer undan om man skjuter in i folksamlingar, som förekom i Göteborg -01.

  Anledningen till att jag skickade och frågade var att jag misstänker att borgare kommer att försöka göra en stor grej av detta, en ny skandal att lägga till de övriga i en valkampanj som börjar bli mer och mer smutsigt amerikansk, för att vara helt ärlig. Och då jag fått för mig att Jinge är v-are, även om jag inte visste i vilken grad han var aktiv, så tänkte jag att Jinge vore rätt person att bemöta detta i ett relativt tidigt skede.

  Det verkar som om mina intentioner missförståtts, men det är kanske inte så konstigt, eftersom folk fått för sig att jag röstar på samma parti som alla som skriver på Al-Hamatzav. Detta är nu inte fallet.

 6. Bra Mathias!

  Jo jag tolkade nog ditt mail som lite provokativt. Jag läste vad Kerstin Berminge hade skrivit och när jag fick ditt mail så kollade jag på den filmsekvensen som Aftonbladet hade lagt ut på nätet. Skulle det gängen komma rusande mot mig skulle jag bli skiitskraj. De ser mycket riktigt ut som nynazister hela bunten.

  Personligen tvivlar jag starkt på att den där tjejen kommer att åtalas. I vart fall inte utifrån den bildsekvensen. På den tiden det var Vietnamdemonstrationer deltog jag varenda gång. Ofta nog hade vi med oss barnvagn och alla poliser var jättejusta. Ett och annat rötägg givetvis, men så var det bland demonstranterna oxo.

  Ofta nog försökte anarkisterna bryta sig in mitt i demonstrationerna och då blev det en del batongviftande. En och annan bula fick nog huliganerna oxo men vi småbarnsföräldrar placerades alltid bakom en skyddande poliskedja.. :-)

  I princip anser jag att polisen gjorde ett flertal taktiska misstag när de spökade ut sig som huliganer. Vanligt folk undviker givetvis att bråka med poliser, och en tjej som sitter som nämndeman i tingsrätten är inget undantag. Men medierna drar på stora spin-valsen och det är trist ur flera aspekter. Främst därför att de förlorar i trovärdighet.

  Ingen är betjänt av en stark känsla av att medierna ljuger..

  ”folk fått för sig att jag röstar på samma parti som alla som skriver på Al-Hamatzav. Detta är nu inte fallet.

  Jag har aldrig funderat på vad du kan tänkas rösta på. Däremot har jag konstaterat att du inte tillhör gänget som vill gödsla med palestinier som vissa andra. Kruxet med detta är, som jag skrev i ett annat inlägg, att antisemitismen ökar. Och ökar rejält..

  Jag brukar få höra en hel del sådant när jag är ute och hamnar alltid på den sida som försvarar Israels rätt till sina gränser (67) och det känns underligt som bara attan.. :)
  Kommer att blogga om det inom kort.. :-)

 7. Polisen har ett flertal problem, strukturella sådana. Det har visat sig ett flertal gånger, dessvärre. Min morbror är kriminalkomissarie i ett större polisdistrikt, och det blir en del diskussioner. Den vanligaste invändningen är att poliser bara är vanliga människor. Vilket stämmer utmärkt. Men på det brukar påståendet komma att man alltså inte kan förvänta sig för mycket av dessa vanliga människor.

  Men då brukar det ta stopp. För om vi, samhället, har gett en grupp privillegiet och monopolet på att utöva våld mot andra i civila sammanhang, och dessutom ger dem utbildning i det, så förväntar jag mig mer av dessa människor än av andra. Annars kunde vi lika gärna bilda medborgargarden.

 8. Detta kanske är spammande, och då ber jag om ursäkt, men jag kom att tänka på följande:

  Det är talande att personen ifråga faktiskt har lämnat sitt förtroendeuppdrag efter detta. Med förlov sagt får man väl påpeka att det vore bra om alla hade så pass mycket ryggrad.

 9. Bilden är lite suddigare än vad den var i Metro, men jag är ganska säker på att man i bakgrunden kan se en polis i ljus jacka med batong slå på en demonstrant som ligegr ner. Som sagt är det lite svårt att urskilja poliserna.

  Här är ett fotografi taget strax före där det ser ut som om demonstranten redan låg ner innan polisen hann fram till honom.
  http://img.aftonbladet.se/nyheter/0605/24/lilly438.jpg

  Jag är inte våldsbenägen, men hade också förmodligen slängt ett och annat kanske även om jag misstänkte att det var poliser om de började slå på min vän som redan låg ner. Det är svårt att veta vad man själv hade gjort i en situation som man itne tidigare har upplevt.