Bonnierägda Expressen, ljugarbänkens okrönte mästare!


Expressens ljugerier har väl aldrig varit direkt framgångsrika. Men de är trots det inte alltid humorbefriade..

Mycket av tidningarnas material produceras på olika nyhetsbyråer. För ett par dagar sedan visade jag en historia som BULL:s presstjänst redan hade sålt till konkurrenten. Det hindrade inte Expressen att komma med samma ”nyhet” två månader senare. (Historien om mannen som äter överkört vilt)

På 60-talet tröttnade Expressen på att jämt avsluta artiklarna med TT/New York eller vilken byrå som skrivit nyheten/notisen.

Man hittade helt enkelt på en fiktiv person som vi kan kalla Marcel Giovanni. Man gick till och med längre än så, man lät den egna bildbyrån tillverka en bild på ”Marcel Giovalli” som man använde i vederbörandes Bildbyline.

Plötsligt upptäckte konkurrenten att Expressens flygande korrespondent ena dagen var i Venezuela för att dagen därpå rapportera från New Delhi. Det var ett listigt drag för att öka på tidningens cred och många öl dracks på Tennstopet (dåtidens journalistsuparställe) för att komma på ett motmedel.

Jag är osäker på vem det var som kläckte idén, men jag tror att det var en av fotograferna.

– Vi dödar honom, sade han.

Dagen efter tog Aftonbladet den förfalskade Expressenbilden på korrespondenten ”Marcel Giovanni” och publicerade den med rubriken:

”Expressenmedarbetaren Marcel Giovanni tragiskt omkommen i en lavinolycka!”

Det är inte bara roligt, det är även fullständigt sant. Så visst kan journalister ha roligt när de ljuger.

Jag begriper dock inte varför Linda Skugge ska ljuga om sin placering på Bloggtoppen.se? Det verkar tämligen meningslöst. För under Lindas Bildbyline står det att hennes blogg är etta på bloggtoppen.

Det är den inte. Den ”blogg” hon har i tidningen har aldrig varit bättre än tvåa. Däremot har hennes privata fotoblogg legat etta men inte heller den ligger etta idag.

Fotobloggen är f.ö. något av de mest pinsamma jag sett. Inte ens hennes gamla mamma torde ha någon glädje av att titta på bilderna där. Den kan tjäna som typexempel på slätstrukna kolumnister som inte har ett vettigt ord att säga. När hennes katters fekalier och innepissande blir omskrivna på ”bloggen” så har ett antal gränser överskridits.

Det är så himla aningslöst dåligt att det faktiskt blir roligt. Hur en människa kan förnedra sig så till den milda grad förstår jag inte..


16 svar till “Bonnierägda Expressen, ljugarbänkens okrönte mästare!”

 1. Den trista sanningen är dock att Skugge är etta på bloggtoppen, inte totalt sett men i den kategori hon valt att lägga sin blogg, dvs ”personligt”. Men aningslöst dåligt är det fortfarande.

 2. Jag valde att lägga min blogg i ”kultur” – då kom jag upp mig ordentligt. Men jag har inte dåligt samvete – allt är ju kultur.

 3. Visst passar din blogg bra i Kultur, men att Sinda Lugges kvällstidnings-”blogg” ska hamna i ”Personligt” är direkt löjeväckande. Vore jag så pilsk på att ständigt ha en ”1:a” på sidan kunde jag ju kategorisera min som ”Fotoblogg”. Men jag skriver oftast om politik, och är det inte politik så lyckas jag ändå vränga det till just det ändå.. :-)

 4. Historien om Expressenjournalisten var en nyhet för mig – såna där saker är kul.

  Linda Skugge? Jag har aldrig läst hennes blogg, kanske jag ska kolla in hennes nya skidor…

 5. Funderar..ska jag klistra in Expressen-Ottos svarsmejl här..(frågan var om det är lönt att köpa Expressen framöver eller bara avstå.) Jinge får avgöra om det är görligt att publicera korrespondans.

 6. ?

  Är det ett mail han svarat på? Är hans svar skrivet som chefsred och ansvarig utgivare kan det inte möta något hinder. Då är han ju en offentlig person som uttalar sig om sitt jobb..

  Bortsett från det så har han säkert ingen lust att stämma någon i nuläget.. :-)

 7. Humor kanske var ett kul svar, men jag tycker att personligt passar bättre. Ang blogg eller inte så tycker Bloggtoppen.se att det är en blogg, annars hade de väl tagit bort den från sin lista.

 8. Bloggtoppen.se har givetvis ett intresse av att ha med den sortens ”bloggar” eftersom de räknar med att tidningsläsare upptäcker de riktiga bloggarna den vägen. Men det gör på inget sätt den bloggen till annat än en blogg inom citattecken.