Bonnier angriper Internet


Carl-Johan Bonnier angriper idag internet i en lång debattartikel införd på DN/Debatt.

Han är väl den som kan känna sig mest säker på att debattredaktionen inte refuserar hans artikel. Han tar upp internet och den anonymitet som nätet erbjuder den som så önskar. Han skriver:

DN: ”Internetkulturen innehåller också ett mått av avsändaranonymitet och ibland slutna rum men med många deltagare, vilket inte alltid leder till en ansvarsfull samtalston… …Det publicistiska ansvaret försvinner givetvis inte för att det flyttar till nätet. För den som har tvåhundra år av tradition är det självklart också i nya medieformer. Men det känns angeläget att vi kan komma till en ordning också för nätet som vi redan har för andra områden.”

Jag är personligen av den uppfattningen att internet har blivit en allt större konkurrent till Bonniermedia. Färre och färre köper tidningar idag och många avstår helt eftersom informationen finns tillgänglig på nätet. Att antyda att det är mer ”bus” på nätet och ropa på lag och ordning är helt enkelt ett försök att påverka politiker att stifta nya lagar, ett försök att sätta stopp för yttrandefriheten.

För äger man huvudparten av den svenska medieindustrin som Bonniers gör så tjänar man inga pengar på att medborgarna i gemen utnyttjar sin yttrandefrihet. Det är i ljuset av det man ska se hans kritik. Och

jag kan till min oförställda glädje avsluta med att citera Carl-Johan Bonnier: ”Det är inte alltid som makthavarna gillar det vi gör. Detta är emellertid inget problem – det är ett hälsotecken.” (DN idag)

[ Lyssna på Fria Pro – Bonnieroperan ]

[ Carl-Johan Bonnier i DN ]

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, medier, samhälle, Carl-Johan Bonnier, bonnier, yttrandefrihet, pressfrihet, internet, bloggosfären[/tags]


3 svar till “Bonnier angriper Internet”

  1. Visst är det fantastiskt med alla dessa bokförlag, musikförlag och andra inom mediebranschen som uttalar sig om ny teknik.. Det känns så opartiskt och fräscht, på något sätt.

    Det är dock intressant att följa utvecklingen av IT och Internet och se hur den påverkar nya medier. Jag blir glad varje gång lobbyisterna stämmer upp till allsång om lagstiftning som begränsar yttrandefrihet eller personlig integritet, eller när skivbolagen stämmer sina potentiella kunder. Det känns som ett sån härlig och långsiktig affärsmodell i relation till den tekniska utvecklingen.

  2. Varför envisas du, eller din blogg, med att pinga nyligen trots att det inte finns nya inlägg? Det händer ganska ofta. Är det medvetet kan du väl sluta med det för det är rätt jobbigt.

  3. Hmm..

    Problemet är att det ligger inne i WP och då jag uppdaterar en text sker det. Hade iofs för mig att nyligen hade ett ”filter” mot sådana ping men uppenbarligen inte. Får deaktivera funktionen antagligen..