Bojkotta varor från Israel !


Säger Jeff Harper på Israeliska organisationen Israel Committee against House Demolitions.

Det är tidningen arbetaren som rapporterar från en paneldebatt som ordnats av Stockholms Universitet om möjligheterna till fred.

”- Palestinierna är 2000-talets indianer och de palestinska städerna och byarna liknar allt mer nordamerikanska indianreservat, sade Tuqan Tuqan från Palestinska föreningen. Jag ser inget i den israeliska regeringen som tyder på att man strävar efter fred.”

” – Det har aldrig funnits någon fredsprocess, inte ens under Osloavtalets dagar för Israel har aldrig erkänt palestiniernas existens och kollektiva rättigheter,” framhöll Jeff Halper.

”- Det är inte på väg att bli apartheid, det är inte nästan som apartheid, vi befinner oss i apartheid i dag. Israel har fortsatt ändra fakta på marken, USA har accepterat Israels annekteringar av stora bosättarblock. Det enda som behövs nu är en palestinsk quisling,” fortsatte han.

Arbetarens artikel visar på ett tydligt sätt de motsättningar som finns mellan den israeliska fredsrörelsens sympatisörer och förespråkarna för den förda politiken.

Frågan om bojkott har stötts och blötts. Själv köper jag aldrig israeliska varor om jag kan undvika det. Jag anser att FN bör skicka in fredsbevarande styrkor i konflikten för att säkerställa lag och ordning. Men det motsätter sig den israeliska regeringen..

Man kan ju undra varför..

Läs Arbetaren!


15 svar till “Bojkotta varor från Israel !”

 1. Om du använder en dator med en Intel-processor eller snart sagt vilken som helst mobiltelefon som helst så använder du redan nu teknologi utvecklad (och till viss del producerad) i Israel.
  Lycka till med din bojkott, Jinge.

  Läs mer fakta på http://www.israeliskt.com

  MVH

 2. Jodå det vet jag nog.. I mitt förra jobb använde vi den elektroniska fotbojan, made in Israel. Kommer inte ihåv vad företaget hette nu men de hade en jättetrevlig snubbe som reste runt och utbildade personalen på utrustningen. Han var inte heelt förtjust i vädret här hos oss.. :)

  Men man kan ju bojkotta sådant man VET är israeliskt och framförallt frukt och grönt. Olivolja bör man oxo vara vaksam mot. Det finns nån frukt som kallas ”Sharon” som ser ut som gula tomater. Den tog de bort från en av livsmedelshandlarna i Hanige sedan kunder klagat. Vet inte om det var namnet som inte passade, eller producentlandet…

  :-)

  Så fort 1967 års gränser är införda igen så tänker jag resa dit. Jag är JÄTTENYFIKEN på Israel…

 3. Det är fantastiskt egentligen att EU inte kan trycka på Israel mer än vad dom egentligen gör. EU är en mycket viktigare ”partner” för Israel än amerikanarna. Största delen av Israels export går till *trummvirvel please* .. Europa. Problemet är att man från israeliskt håll lyckats med konststycket att få europeeiska ledare att vara livrädda för att kritisera Israel genom att hålla ”anti-semit”-monstret över dom. Som Colin Powell sa ”It’s Not Anti-Semitism To Criticize Israel’s Politics”.

 4. Antisemitspöket är ju användbart. Tyvärr.. Kruxet är ju att man ska ha på fötter om man använder det, annars får det rakt motsatt effekt. Men eftersom jag är mycket kritisk till den politik Israel för gentemot palestinierna så kallas det antisemitism nästan oavsett vad jag än skriver.

  Det är lite trist eftersom jag aldrig träffat en otrevlig israel. Bara trevliga. Och dessutom kritiska till den förda politiken. Jag satt och surrade en gång med en kille som gjorde värnplikten i IDF och han berättade om sin famlijs oro för honom, hans syster och äldre bror.

  Det måste vara fruktansvärt. Lösningen är ju inte enkel, men 67 års gränser, överlämnande av alla bosättningar och tillåta en, låt vara begränsad, men ändå återflyttning.

  Och sedan levde de lyckliga i alla sina dar? Nää, kanske inte. Men om ett antal år så finns förutsättningarna för en verklig och varaktig fred. Helt säkert!

 5. Givetvis, .. man skall ju tänka på vilken värld vanliga israeler växer upp i. Är omöjligt för mig här uppe i (relativt) trygga sverige att sätta mig in den hjälp- och hopplöshet som många nog känner. Upptrissad militarism under ett halvt århundrade lär tära rätt rejält på människors psyke.

  Man borde upprätta en de-militariserad zon mellan Israel och de palestinska områderna. En buffer som patrulleras av opartiska soldater. Inte amerikanare, inga palestinier och inga IDF-soldater. Det är kanske inte den bästa lösningen, men det eliminerar möjligheten för båda sidorna (samt USA) att hävda att ”den andra” bryter mot fredsavtalet utan att hållas ansvariga för sådana uttalanden.

 6. Ja. Bortsett från risken att råka illa ut i ett terrordåd så förser de armén med pojkar och flickor. Att ha sitt eget barn ute i uniform bland folk som gärna ser vederbörande död kan inte vara någon höjdare.

  Demilitäriserad zon. Visst, det skulle vara bra. Och FN-soldater.. Rimligtvis skulle svallvågorna lägga sig efter ett antal år, men det lär nog dröja ett tag innan det funkar som mellan Sverige och Norge t.ex.

 7. Sant, och det löser ju knappast problemet med Jerusalem och de heliga platserna där. Båda sidorna lär inte röra sig en centimeter på den punkten.

 8. Nej det är sant. Men jag har för mig att man talat om en situation där Jerusalem får vara ett slags allemansland för både palestinier och israeler. Hur realistiskt det låter i nuvarande situation behöver man ju inte fundera och spekulera om. Men samtidigt så kanske det är den enda lösningen, vad vet jag. Palestinierna har lidit nog nu tycker jag. Samma gäller israelerna. Men tittar du dig omkring i det lilla pseudosamhälle som ”bloggosfären” utgör så ser du att det är en tämligen infekterad sak även här. Jag har iofs inte sett ngn bloggare som talat om ”att köra ut judarna i havet” (om ens ngn palestinier sagt det vilket jag inte vet) men motsatsen finns ju här i alla fall. Folk som är så proisraeliska att man undrar hur det står till med förståndet..

  Och det när vi i Sverige knappast är speciellt berörda. Att vissa har en kraftigt antiarabisk/muslimsk agenda förvånar mig oerhört. Ja vissa judar kanske kan ha det, men folk som inte av religiösa skäl hyllar Israel?

  Mycket märkligt..

 9. Jag tycker det är intressant att jag tre gånger i veckan hör snack om antisemitspöket, men att det var flera månader sedan jag hörde det användas senast…

 10. Jaså? Jag har blivit skylld för antisemitism på ett par bloggar nu i april. I mars likaså.. Jag är kritisk till Isreals regering och då dras det alltid fram. En bloggare påstår att jag tillhör ”brunvänstern” vilket oxo är ett uttalande i samma riktning. Men du kanske inte läser nyliberala bloggar?

 11. Jag har bojkottat varor från Israel i snart ett par decennier. Det är inte alltid lätt att veta ursprungslandet, men så gott det går håller jag den linjen och tänker så göra i fortsättningen. Spelar kanske ingen roll, men det är i alla fall min lilla protest.

  Annica

 12. Faktum är att jag inte läst några bloggar som kallat dig anti-semit. Och jag lär knappast försvara dem som gör dig. Någon antisemitism har jag knappast sett dig göra dig skyldig till på något sätt.

 13. Jodå.. Jag har.. Att jag sedan oxo är kritisk mot palestinierna ser ju inte folk med alltför färgade glasögon.

 14. Hej Jinge (och Annica)!
  Du skriver:

  ”Men man kan ju bojkotta sådant man VET är israeliskt och framförallt frukt och grönt.”

  1) Israels inkomster från jordbruksexport ær marginella. Landet tjønar mer på high-tech. Ex: ær 150 israeliska føretag listade på Nasdaq; det ær fler æn vad alla europeiska lænder har _sammanlagt_ listade på Nasdaq.

  Det ær ofta palestinier som plockar frukt och arbetar på fælten. Denna frukt och dessa grønsaker sæljs sedan till israeliska føretag som exporterar; ex. Carmel, Top och så vidare. Bojkottar man frukt drabbar detta alltså inte direkt israelerna, men fræmst palestinierna.

  Angående 1967 års ”græns”: Det var ingen græns utan en vapenstilleståndslinje från kriget 1948 då 6-7 arablænder attackerade Israel då statet utropades. Det ær alltså ingen ”helig” græns utan det ær en vapenstilleståndslinje som skall _førhandlas_ fram till en permanent græns.

  MVH

 15. Israels inkomster från jordbruket kan mycket väl vara marginella. Men senast idag såg jag israelisk frukt i en butik. Och om man tar avstånd från israels politik mot palestinierna så är det lättare att avstå från sådant som är märkt med ursprungsland.

  Inte sjutton skruvar jag isär min mobiltelefon för att undersöka kretsarna med förstoringsglas innan jag handlar.

  Moje: ”Det ær ofta palestinier som plockar frukt och arbetar på fælten.” Sant. Men det är oxo sant att den mur som israelerna bygger skärmar av många palestinier från deras egna odlingar. Och att IDF är tämligen hårda när det gäller att släppa igenom palestinier. Ofta nog gör de det inte alls. Det är dessutom värre än så. Vissa palestinska odlingar har helt övertagits av israeler med stöd av denna mur, eller ockuperad mark.

  Detta får givetvis alla israeler svara för en dag. Enligt omvärldens moraluppfattning är det mycket allvarligt.

  Moje: ”Angående 1967 års “græns”: Det var ingen græns utan en vapenstilleståndslinje från kriget 1948…” Det är den gräns som omtalas i FNs resolutioner och det är knappast något som man kan förhandla om. Samma sak gäller muren. Den del av muren som är byggd på Palestinskt territorium ska bort.

  Alla israeliska bosättningar ska utrymmas. De flyktingar som vill tillbaka till Israel ska ha den rätten.

  Det är absolut ingenting att förhandla om. Om sedan palestinierna vill överta bosättningarna oförstörda så kanske de är beredda att diskutera något, men det är knappast något som är upp till dig eller mig att ha synpunkter på. Bara de får sin självklara rätt.