Bodströmssamhällets första dag


Idag är det en märkesdag för Thomas Bodström. Dels införs Stockholms trängselavgifter och dessutom får polisen möjlighet att ta DNA-prov på alla misstänkta brottslingar.

I praktiken betyder det att om du misstänks för att ha undandragit en slant från beskattning, ja då har polisen rätt att kolla ditt DNA som om du var misstänkt för mord. I morgonekot tog de en klottrare som exempel.

I praktiken kan de flesta brott i värsta fall vara belagda med frihetsstraff vilket gör att fältet nu är fritt för en utökad kartläggning av hela befolkningen.

SKL, som ska utföra alla tester tror att det i ett värstascenario kan bli uppåt 100 000 tester årligen.

Ekot: Nästan en tiodubbling av antalet DNA-tester och kraftigt höjda kostnader redan under det kommandet året blir konsekvenserna för SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, av den nya lagen som tillåter att fler brottsmisstänkta DNA-testas.

Att de trängselavgifter som infördes här i Stockholm innebär ytterligare hot skrivs det inte så mycket om i media.

Har jag förstått saken rätt kan jag begära ut en lista i morgon på vilka bilar som passerat kontrollstationerna, även om jag inte har med saken att göra. Det handlar om offentlighetsprincipen.

Får jag göra det så får givetvis även polisen att göra det.

Den personliga integriteten kan vi glömma bort. Smiter man från trängselavgiften så är det ett skattebrott, och då kan polisen begära att få ta del av personens DNA..

O.s.v. o.s.v…

[i] Ekots artikel


6 svar till “Bodströmssamhällets första dag”

 1. Kallt och eländigt ser det ut att bli i bodströmsamhället. Bara ett försök att riva en kontrollstation dock. Jag hade trott att gerillan skulle ta samtliga.

 2. Trängeselskatt..SUCCE´! Om varje morgon var som denna, ljuva tanke. Men måndag blir väl annat tyvärr..eller?

 3. Du behöver inte ens vara misstänkt för något brott för att de ska ha rätt att ta DNA-prov med våld. Det räcker att du blir utsatt för ett brott eller blir vittne. Beroende på hur man sen tolkar ”synnerliga skäl” tror jag att fältet är öppet för att gå ännu längre – till exempel tvinga alla om bor i ett visst område att lämna prov. Skulle inte förvåna mig ett dugg om de gör så för att försöka lösa fall som dubbelmordet i Linköping.

 4. Ja Lasse!

  Det jag tycker är otäckt med det hela är att vi inte har en aaaning om vad det är för regering år 2020. Det är fyra val bortom det kommande. Och agerar man inte nu så kommer det garanterat att vara för sent då.

  Det är givetvis angeläget att polisen kan utreda mycket allvarliga brott, som mord och liknande, men som nu, att kunna DNA-testa skattefuskare, klottrare och liknande öppnar dörren för ett riktigt storebrorsamhälle.

 5. Visst ska vi dra nytta av ny teknik, men inte bara för att den finns utan för att vi tycker den tillför något bra. Ett grundläggande problem är att vi slentrianmässigt låter vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt att styra samhällsutvecklingen istället för att tänka efter hur vi vill att samhället ska vara.

  Eftersom DNA tillhör en av de få sakerna som inte går att byta ut är det väldigt svårt att ta tillbaka makten att identifiera när man väl finns i något register. Därför är det extra noga att detta omgärdas med tydliga och rättssäkra regler.

  Tekniken i sig är visserligen moraliskt neutral och kan användas till både gott och ont. Tyvärr finns det en tendens att tro att den _bara_ kommer att användas till gott – alla som har sett CSI vet ju att DNA fångar rätt bovar.

  Som du säger vet vi inte vem som styr i framtiden och vad de väljer att använda registret till. Det kan lika väl visa sig bli ett verktyg för att ta reda på vem som slickat igen ett visst kuvert med en obekväm röstsedel i. När väl DNA-provet är lämnat är det för sent att protestera.