Bodströmsamhället kommer galopperande


Idag berättar Dagens Eko om den utredning som förre Säpochefen Anders Eriksson gjort på beställning av Justitieminister Thomas Bodström.

I allt väsentligt blev det så illa som vi haft anledning att förmoda. Att Bodström väljer en f.d. chef på Säkerhetspolisen som utredare visar med all önskvärd tydlighet det som många av oss inser, talet om ”Bodströmsamhället” är vare sig överdrivet eller obefogat. Det innebär också en del problem när man ser på alternativen i valet, mer om det längre fram.

Ekot: ”Polisen kan komma att få rätt att bryta sig in hemma hos folk för att installera övervakningsutrustning i deras datorer och rätt att ha ett register med datorernas identitetsnummer även om inget brott misstänks. Det är två följder av en utredning som ligger på regeringens bord och som kritiker befarar innebär kraftiga integritets-kränkningar. ”Utredningen om elektronisk övervakning” presenteras av justitieminister Thomas Bodström som att grova brott, som mord, människohandel och våldtäkter kan lösas tack vare avlyssning. Han säger också att det inte bara är polisen och åklagare som anser det, utan även utredningen. Men det som Bodström inte säger är att utredaren är den förra Säpo-chefen Anders Eriksson och att den i praktiken innebär att polisen kan få bryta sig in hemma hos ungdomar och installera hemliga övervakningsdosor i deras datorer.”

Ekot: ”I utredningen föreslås att polisen ska få större tillgång till alla ip-nummer – det är en internetadress som kan kartlägga en individs hela internetbeteende. Post- och telestyrelsen är mycket kritisk och säger att det är olämpligt att polis och åklagare ska ha tillgång till uppgifter som har ett stort skyddsvärde även om ingen brottsmisstanke föreligger.

Ekot: ”Utredningen vill också att polisen efter domstolsbeslut ska kunna bryta sig in hemma hos folk för att installera utrustning som övervakar datorn och det gäller inte bara grova brott, utan även lindrigare brott som hets mot folkgrupp och dataintrång. Och då inte bara om personen är misstänkt utan även om man kan tro att personen kan komma att bli misstänkt.”

Det är välkänt att poliser ofta har en generell inställning till folk som enklast kan sammanfattas med ”häktad, eller ännu ej häktad”. Det kanske är naturligt med tanke på hur stor andel av medborgarna som vill lura polisen på olika sätt, och som faktiskt också försöker. Men ett samhälle där polisen kan få bryta sig in i hem och installera övervakningsutrustning -även- om personen i fråga inte är misstänkt för något brott innebär en mycket allvarlig kränkning av människans självklara rätt till sin integritet.

Att frågan ändå sätts på pränt i en utredning visar att vår justitieminister helt saknar omdöme och sinne för proportioner.

Det är utomordentligt allvarligt och det kan också tyda på en patologisk misstänksamhet. Att förslagen emanerar ur den amerikanska The Patriot Act är uppenbart, men frågan är om vi i Sverige har råd med att vår regering är medlemmar i George W Bushs fanclub?

Nästa fråga måste givetvis bli – hur blir vi av med Bodström? Hade en röst på högeralliansen inneburit sorti för fancluben så hade jag för första gången röstat på dem i stället för att som vanligt rösta på vänsterpartiet. Det är en grym tanke eftersom en röst på högern med stor sannolikhet skulle innebära en rejält sänkt ekonomisk standard med tillhörande explosion av statsskulden, precis som det brukar gå de gånger högern suttit vid taburetterna.

Men i dagsläget är som bekant en röst på högeralliansen likvärdig med en röst på ett snabbare införande av polisstaten. Högeralliansen blir, hur otroligt det än låter, etter värre än Bodström.

Hur vi medborgare bäst ska bete oss i nuläget har jag inte en aning om tyvärr. Post och Telestyrelsen ställer tyvärr inte upp i valet…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]politik, thomas bodström, bodströmsamhället, polisstat, säpo, bush, usa, patriot act, demokrati, mänskliga rättigheter, integritet, storebror, orwell, polisen, säpo[/tags]


10 svar till “Bodströmsamhället kommer galopperande”

 1. Nä nu börjar det bli läbbigt! Dolda mikrofoner i sängstolparna och svarta lådor i datorerna. Vad håller han på med egentligen?

 2. Hur kan man få ett Domstolsbeslut för en person,och installera avlyssnings apparatur i dennes hem, som är oskyldig,inte misstänkt för något brott,men i framtiden äventuellt,(vem det nu är som skall avgöra den saken),kanske kommer att vara misstänkt för något brottsligt.
  Låter som att personen till idiotin lider av allvarlig Noija.
  Det finns säkert ett Medicinskt namn till Sjukdommen också.

 3. Verkligen en farlig utveckling! Gillar det inte alls.

  Att högeralliansen skulle bli ”etter värre” än Bodström, kan du kanske utveckla lite närmare. Jag har totalt missat vad den s.k. ”högeralliansen” anser om övervakningen. Jag skriver ”högeralliansen” inom (””) därför att dess Liberala idéer (välfärdstat bla.) i Nordamerika är ansedd som Left.

 4. Helt sanslöst. Precis som med utvecklingen i stort i världen blir det bara värre och värre för varje dag. Tills vi sätter stopp för det vill säga …

 5. Jag har ett förslag: Låt bli att rösta. Allihop som är trogna läsare av den här sidan, protestera och manifestera genom att inte rösta alls!

  Snälla?

 6. Jag har ett ännu bättre förslag än att inte rösta. Rösta på det parti som verkligen tar upp kampen för ett stärkande av demokratins stöttepelare. Informationsfrihet och integritet.

  Folkpartiet har Johan Pehrson som är lika despotisk som Bodström och Kd vill jag inte ens tänka på. Centerpartiet står visserligen för ett stärkande av integriteten. Men efter att de lagt sig platt i kärnkraftfrågan för restan av Borgarna litar jag inte på att de prioriterar den frågan. Piratpartiet är det enda partiet jag kan lita på att de verkligen tar upp frågan och kommer aktivt att driva den då de inte har mycket annat att driva.

 7. Piratpartiet är ett, i raden, av högerpartier. Dessutom ett vilsekommet enfrågeparti som inte har något existensberättignade. En röst på piratpartiet är en röst på högeralliansen.

  Att de inte har någon annan fråga att driva håller jag med om.. Men nu kommer de inte upp i mer än 1-2 promille max så vi kan glömma dem redan nu.

 8. Jag respekterar Piratpartiet och det arbete de bedriver.

  Bara faktumet att de finns och att de har en åsikt om mjukvarupatent, immaterialrätt, övervakningssamhälle mm gör att folk som är verksamma i andra partier har lättare att få upp dessa frågor på dagordningen i sina partier. Jämför med miljöproblem-miljöpartiet.

  Sen kanske jag inte håller med PP fullt ut i alla frågor (host, host). Och visst har PP en hel del kvar att göra innan de är ett alternativ för någon, oavsett vänster- högerskalan. Men de jobbar ju på saken…

  mvh /Jan Garefelt

 9. Att hävda att ett parti inte har något existensberättigande i ett demokratisk samhälle låter jävligt konstig måste jag säga. Låter det t.o.m. inte lite bodströmskt?