Bodström tummar på rättsäkerheten, igen..


Att Thomas Bodström håller på att luckra upp rättsäkerheten i landet känner vi till. Hemlig avlyssning och husrannsakan mot icke brotts-misstänkta personer t.ex..

Nu kommer ytterligare en uppfinning som gör att termen ”likhet inför lagen” riskerar att urvattnas än mer.

Ekot: ”I framtiden kan brottsoffer och deras anhöriga få mer att säga till om när det ska avgöras om en livstidsdömd ska få sitt fängelsestraff tidsbegränsat eller inte. Justitieminister Thomas Bodström är positiv till tankarna från Lagrådet.”

I praktiken betyder förslaget att en mördare där offrets familj motsätter sig tidsbegränsat straff och/eller benådning får sitta längre i fängelse än den som mördar någon som inte har en sådan familj.

Att en jurist, tillika justitieminister, inte minns termer som likhet inför lagen är ytterst beklagligt. Thomas Bodström verkar i sin nya roll blivit en populismens främste fanbärare.

Vad det beror på vet jag inte, kan det verkligen vara så viktigt att få fortsätta som justitieminister att man oupphörligen ruckar på rättsäkerheten?

En mördare ska givetvis enbart dömas av en domstol och inget annat. Vi har länge

haft en läpparnas bekännelse om likhet inför lagen, nu börjar Bodström tumma på den också.


6 svar till “Bodström tummar på rättsäkerheten, igen..”

 1. Märkligt. Han ville ju inte ha ett sådant system som i usa men ändå är han beredd att införa det?

 2. Ni ska inte tro att Bodström agerar utifrån sina kunskaper på något sätt. Han jobbar endast i nuläget på att såssarna ska få behålla makten. Och därmed han själv. Sådant han sa i tidningarna som advokat är nu passerat tyckande. Vänta bara, det kommer värre saker längre fram!

 3. Hörde detta och reagerade med avsky. Hämdlystna brottsoffer eller -anhöriga ska inte påverka vår lagstiftning. Vi får ytterligare ett steg mot ett inhumant samhälle.

 4. Ja det är rätt. Men Bodström själv motiverade det i ekot med ”annars får vi det som i USA, se bara på Annika som sitter i fängelse i CA…”

  Jag fattar inte var karln menar ??

 5. Lagen skall vara blind. Den skall bedömma skyldighet och utmäta straff utefter var lagen kräver, inte vad revansch-sugna familjemedlemmar till offret/offren tycker.

  Detta systemet finns i USA, Bodström har väl själv kritiserat systemet om jag inte minns fel. Ändå vill han ha hit dit. Bodström är farlig.

 6. Karln pratar nyspråk… flytande.
  Det är ju därför Annika sitter kvar i fängelse – för att de anhöriga till offret är blodtörstiga på hämnd. Och att använda det som motsatt argument – det är nyspråk á lá Orwell. Eller ”tvärtomspråket” som jag säger ibland.

  Är karln hjärntvättad?
  I Norge säger Arbejderpartiet att de slutat med marknadslösningar – här hemma blir väl fängelserna privata snart också…
  Man kan ju emigrera till Norge om det blir för j-t.