Bluffar Reinfeldt?


Nu går drevet mot socialdemokrat-erna för ett antal mail som är skickade till media.

I mailen görs det gällande att Fredrik Reinfeldt utnyttjat lettiska barnflickor och dessutom haft svart arbetskraft som hantverkare i sitt hus. Men medierna koncentrerar sig på det faktum att dessa mail kommer från den socialdemokratiska partiexpeditionen.

Man koncentrerar uppmärksamheten på det faktum att avsändaren finns inom (s).

Borde man inte kolla upp sanningshalten i dessa mail också?

Uppdatering 14.30: Det är intressant att se omfattningen på det drev som nu är igång mot sossarna. Visserligen var det ett osmakligt och omoraliskt agerande från den anställde, men det är givetvis inget som inte borgarna gjort förut. Att svartmåla, ljuga och bedra har dessvärre varit ett standardinslag i politiken så länge jag minns.

Det ovanliga är väl bara att det kom fram, vilket givetvis berodde på att avsändaren var direkt okunnig om datorer och de spår de lämnar.

Hade vederbörande i stället använt sig av en anonymiseringsserver så hade bara Säpo eller FRA kunnat avslöja honom.

Reinfeldt säger enligt Ekot att han låter polisanmälan stå kvar mot personen. Det är slöseri med skattemedel. Det är inte olagligt att ljuga på politiker eftersom de är offentliga personer. Och Reinfeldt kan knappast bevisa att de påståenden som vederbörande kommit med är lögn även om alla tror det. Själv tror jag givetvis på alla illasinnade rykten jag hör om Reinfeldt…


48 svar till “Bluffar Reinfeldt?”

 1. ”Jag har känt stort ansvar för mitt parti och vår allians och varit orolig för att någon tidning ska börja dra på det här. Flera nyhetsredaktioner har ju satt i gång och försökt kontrollera de här mejlen.”
  – Reinfeldt, i DN

  Hade det funnits någon som helst sanningshalt hade det ju varit fruktansvärt tacksamt för tidningarna. Bara att börja slita i som pirayor med blodvittring.

  //JJ

 2. Ganska säker på att detta är något som kollats redan, eftersom detta har pågått i månader skulle nog någon skandal kommit upp till ytan om de var sanna.

 3. Det är ju möjligt att Reinfeldt har rent mjöl i påsen, men annars stämmer det ju överens med hans partis göranden och låtanden. Högern är ju de verkliga egoisterna och med 100% säkerhet kan jag påstå att svarta hantverkare är vanligare bland högern än hos vänstern.

 4. ”Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog medger nu att den förtalskampanj mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt med e-post som pågått i flera veckor utgått från partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.” DN

 5. Om någon nu har mer än bara påståenden från en anonym socialdemokratisk mailterrorist på fötterna så kan ju denna någon ta och göra en polisanmälan. Om inte det sker så funkar det ju så att Reinfeldt är oskyldig till anklagelserna. Tack och lov så är man ju i Sverige (än så länge) oskyldig intill dess att motsatsen bevisats.

  Vilka belägg har du för att svarta hantverkare är vanligare hos högern än hos vänstern, Jinge? Innebär det då i sin tur att de hantverkare som jobbar svart huvudsakligen tillhör vänstern? Du kan ju ändå inte mena att bägge parter är vanligast i de högras led, eller?

  Visst är det möjligt att Reinfeldt är skyldig till något av det som han anklagas för i mailen, och då ska han ha skit för det givetvis. Däremot så undrar jag just hur vettigt det är om en dylik klappjakt verkligen ska grundas på politiska motiv. Är inte politiken på väg att bli nog skitig ändå, utan mailbombningar och lösa anklagelser. Väljarna förtjänar faktiskt bättre.

 6. ”Det är ju möjligt att Reinfeldt har rent mjöl i påsen” skriver du, Jinge. Anta att så är fallet, vad tycker du då om att kampanjen kommer från (s)-högkvarteret? Det framgår inte av din post.

 7. Den är givetvis osmaklig. Lika osmaklig som Reinfeldts bok där han ägnar sig åt förtal av hela svenska folket..

  ”Svenskarna är mentalt handikappade..”

  Det synes mig som det är en förutsättning för alliansens seger i höst..

 8. Vad socialdemokraterna än gör är moderaterna alltid värre?

  Om alliansen segrar i höst, tycker du också alltså att svenskarna är mentalt handikappade eftersom du ser det som en förutsättning för ett sådant valresultat…

 9. Den som på allvar tror att smutskastningskampanjen från s-högkvarteret är en mans verk är antingen 1) mer än lovligt naiv, eller 2) har skygglappar av modell större. En partiorganisation är ett team där alla jobbar mot ett gemensamt mål – särskilt inför en valrörelse. Man pratar politik jämt och jagar upp varandra i negativa beskrivningar av motståndare. Den består inte av ensamvargar som sitter och fnular i en hörna. Hade inte atmosfären varit tillåtande så hade väl den skyldige skickat mejl från en privat mailadress! Det nya i denna valrörelse är att det är så svårt för s att komma åt Fredrik R, han är för lugn och samlad och för trevlig helt enkelt. Desperationen ökar hos s och därmed lockelsen att ta till smutsiga metoder.

 10. Jag tror att du har fel Jan E. Snubben har säkert agerat på eget bevåg och inte insett att IP-numret alltid följer med ett mail.

  ”Om alliansen segrar i höst, tycker du också alltså att svenskarna är mentalt handikappade”

  Jepp. Precis vad jag skulle hävda i så fall..

 11. ”Jepp. Precis vad jag skulle hävda i så fall..”

  Trots att du tycker att det är osmakligt när Reinfeldt gör samma sak, lika osmakligt som att (s) smutskastar Reinfeldt, trots att du anser det vara förtal att hävda det?

  Ha ha, ja, det vore ju … konsekvent.

 12. ”Trots att du tycker att det är osmakligt när Reinfeldt gör samma sak..”

  Det är en viss skillnad kan jag tycka. Jag är inte politiker, jag är inte förtroendevald i något sammanhang.

  Tycker du inte att det är en viss skillnad så undrar jag över dina själsliga egenskaper i övrigt..

 13. Apropå Reinfelt-citatet, som förresten är så här i sin helhet: ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.”
  För det första är det en ungdomspolitiker som skrivit dessa rader, han hade uttryckt sig mindre provocerande idag. Men Jinge och många inom vänstern överdramatiserar detta uttalande. Det handlar inte alls om nån kränkning av ett helt folk. Det är en drastisk beskrivning av det faktum att många svenskar tror att den svenska modellen och det starka samhället är huggna i sten och därför kommer att bestå i evighet. Man har vant sig vid att samhället alltid finns där och tar hand om en när man får det knepigt. Det ska samhället fortsätta att göra, men kanske inte lika generöst som hittills. Sverige är inte en isolerad ö utan påverkas utifrån i allt snabbare takt. Därför kommer vi att behöva ompröva och anpassa ett och annat. Vi kommer bl a att tvingas ompröva både ersättningsnivåer i socialförsäkringarna och innehållet i arbetsrätten.

 14. ”många svenskar tror att den svenska modellen och det starka samhället är huggna i sten och därför kommer att bestå i evighet…”

  Nejdå. Det räcker med att alliansen vinner valet så försvinner det sista av välfärden..

 15. Erik:
  Nej, man är inte längre oskyldig tills man bevisats skyldig. Det visar fallet med killen som är satt i ekonomisk blockad, trots att man inte bevisat att han begått någon kriminell handling och han dessutom inte ens får veta varför han är satt i blockad.

 16. Faktum kvarstår… en lus på Sveavägen 68, kör sin egen melodi.

  Vad härnäst en ny IB affär? Som när den upptäcks så hade NATURLIGTVIS inte socialdemokraterna med det att göra.

  Sossarna är lite grann som små barn, blånekar vi idag herr Danielsson, vi har sparkat berörd person i fallet förtal.

  Man undrar ju om dom har alla hemma. Jag trodde man skulle ta ansvar för sina gärningar, tydligen styrs vi av ett stort gäng löngnare – det tycker jag är lite sådär halvjobbigt.

  Som politisk obunden, vet jag att socialdemokraterna tydligen har erhålligt hybris – det är fakta. Skall man rösta på lögnare och förtalare?

 17. ”Kör hårt med dina analyser och teorier Jinge, jag fortsätter läsa och skratta.”

  Bara du har trevligt så..

 18. Ja, här är vi många som har roligt när vi är inne på den här sidan, nästan som gamla fina spermaharen.

 19. Det dröjer nu en månad innan vi kan säga om alliansens konvent och socialdemokraternas senaste skandal påverkar väljarnas sympatier. En sak kan man klart säga att skandalen från port 68 inte kunde ha kommit mer lägligt för alliansen så det var helt klart ett genialt drag att vänta med offentliggörandet i fyra månader. Den ledsna min som FR visade upp har han ju haft god tid att öva in.

 20. Har det inte pågått sen i höstas? Intressant att de uppmärksammar detta nu när det borgerliga blocket tappar fart i opinionsundersökningarna…

 21. Med 100 % säkerhet kan jag påstå att svartarbete är vanligare bland vänstern än hos högern.

  Jag förstår inte hur någon kan ens ljuga ihop något annat påstående…

 22. 15/ Nej då Jinge, välfärden försvinner inte, den blir bara annorlunda. Kollektiviseringen minskar och individualiseringen ökar. Det blir både mer effektivt och mer rättvist.

 23. och Reinfeldt kan knappast bevisa att de påståenden som vederbörande kommit med är lögn även om alla tror det.
  Brukar inte folk vara ”oskyldiga tills motsatsen bevisats” i rättssamhällen?
  Kommer man med tvivelaktiga påståenden är det upp till den som häver ur sig påståendena att bevisa deras sanning, inte den beskyldes skyldighet att bevisa sin oskuld.

 24. Att drevet nu går får nog sägas vara naturligt. En sak ska man dock komma ihåg: det finns ingen politiker i Sverige som blivit så utsatt för lögnaktigt förtal som Olof Palme!

 25. ..f ö har jag alltid fascinerats över hur oskyldiga människor på ett övertygande sätt skulle kunna bevisa en icke-handling om bevisbördan åligger dem:
  – Bevisa att du inte anställt svart arbetskraft!
  – Jag har aldrig anställt svart arbetskraft.
  – Har du dokument som stödjer det påståendet?
  – Nej, för det har aldrig hänt.
  – Du är skyldig eftersom du inte har konkreta bevis på att det aldrig hänt!

  Hur framställer man konkreta bevis på något som inte hänt?..

 26. Wille: ”Brukar inte folk vara “oskyldiga tills motsatsen bevisats” i rättssamhällen?”

  Inte när det gäller moderater.. :-)

 27. Inte när det gäller moderater.. :-)
  Inte så lite häxjakt över det:
  – flyter de är de skyldiga.
  – drunknar de så.. oops..

 28. Storinkvisitorn Jinge: Man kanske t o m kommer fram till att mailen kommit från olika datorer i den häringa utredningen. Tänk vad pinsamt det vore.

  Politiske journalisten K-G Bergström uttryckte att det inte fanns en chans att moderaterna skulle driva detta som förtal under en valrörelse. Men å andra sidan: När ska förtal annars drivas när de nu några val kommit från S-högkvarteret mot borgerliga politiker just inför valrörelsen? K-G tror säkert att det är han, såsom tung politisk kommentator, som styr skeendet just med liknande uttalanden vilket kanske är hans kick mera än något ansvar för moderaterna? Men det finns säkert pro & con här för Reinfeldt, moderaterna och alliansen vad som än skulle hända.

  Fördelen bör vara att man kan finna att flera var inblandade och kände till mailen. Detta kanske man ändå får veta, men om ansvaret petas uppåt i en rättegång är det ju …spännande och intressant… :-] En kanske viktigare fördel för Reinfeldt är att han en gång för alla vill frikänna sig från anklagelserna (och sk-tkommentarer från vänsterinkvisatorer.)

  Nackdelen är ju att Reinfeldt kan framstå som en mes som inte kan ta lögnaktiga anklagelser om kriminalitet, sexköp och bara allmänt förtal om sig själv och hela sin familj spridda i massmail. Men denna nackdel är kanske jag inte så tungt vägande, då en rättegång också kommer att aktualisera vilka vidrigheter som kom i mailen från kansliet.

  (Sorry K-G Bergström. Tänk ett halvt varv till K-G…)

 29. Någon pååpekade att ursäkten från Lindström bara ytterligare användes för att sprida ut de obehagliga lögner som mailen hade spritt, nämligen när han urskuldade sig med att bara ha spritt några rykten som han kommit över.

  ”- Jag förstår nu att min metod naturligtvis var djupt omoralisk och stred mot de policies och regler som finns på arbetsplatsen. Jag gjorde det för att tipsa journalister om rykten jag snappat upp, det skulle jag naturligtvis inte ha gjort.”

  Undrars om han får Perssons stöd i denna förklaring (indirekt försvar) till vad han gjorde och innehållet i mailen? Rent formellt i förhållanden till moral, ”policies och regler” var METODEN fel, är det vi får veta. Metoden att tipsa journalister om rykten? Sanningen är ju känd, att man spred förtalet via maillistor, inte bara information till journalister. Förekom det ÄVEN detta förtal som information till journalister? (Tydligen har åtminstone DN tagit del av dessa mail.)

  Ursäkten upprättar knappast Reinfeldt på det sätt man vill se efter ett så grovt förtal.

 30. Ju mer jag tänker på den här saken, ju mer börjar jag undra. Hur många personer och till vilka skickade den här killen ut de här mejlen om Reinfeldt? Skickade han dem också till privatpersoner?
  Om han bara skickade dem till journalister måste han ju ha litat på meddelarskyddet, och att journalisterna inte skulle lämna ut hans identitet. Hur kom det egentligen fram vem som hade skickat mejlen?
  En fråga alltså – någon som vet?

 31. jaså Attila, du tror att det var Reinfeldt som läckte storyn till media.. Intressant. Vad har du för belägg för det?

 32. Kerstin: Han skickade inte bara mail till en dator.

  Man kunde prenumerera på en lista. ”Veckans Snackis”. Vidare har Stockholms Arbetarekommun i grannlokaler publicerat en brochyr i tabloidformat (som väl deladew ut gratis på tunnelbanan) med förtal om Reinfeldt. Vidare skickades mail direkt till Reinfeldt. DET VAR SÅ man spårade det socialdemokratiska partihögkvarteret. Lika omoraliska som dumma.

  Vidare kan man undra varför vissa anser att en del TV-material under inga omständigheter får lämnas ut för granskning för att det är totalt omoraliskt (t ex bilder från Göteborg eller JJ:s valsugereportage) medan det i andra för samma människor är exakt lika omoraliskt att inte ge ut TV-material (t ex Rubars Könskriget). Hur kan det vara diametralt dubbla standards?

  Vidare får ju vi som läser kommentarerna här en känsla av att några vill försvara skyldiga till mailen samt mera ifrågasätta Reinfeldt än själva förtalet. Hur detta har med brist på moral att göra kan jag inte mera gå in på (kommentarsregler… ;-).

 33. Troligtvis ligger det en någorlunda sanningsenlig fakta i de här mailen. Har dock inga sakargument men med tanke på att Reinfeldt vill sänka nivåerna för att överklassen ska kunna få billigare städhjälp är konspirationen ett faktum!

 34. Magnus:
  Inte för att jag blev riktigt klok på ditt svar heller, men det där låter som om någon verkligen tagit sin amerikanska spin docotor på allvar!

  Och NEJ, jag tycker inte att förtal är ursäktligt men taktiskt spridande av ofördelaktiga data är nog inte ovanligt, från någondera sidan, dessvärre.

 35. Det första man gör när man ger sig in i politiken är att rensa upp sin tillvaro, inget skattefiffel, ingen svart städhjälp etc. Ännu en gång Jinge, tror du att Reinfeldt använder samma lettiska barnflickor som du, då är du ute o cyklar på leriga skånska åkrar ;-)

 36. Jinge det spelar ingen roll att du nekar, vi VET att du cyklar omkring naken på den skånska landsbygden med 4 lettiska kulis :) …

 37. Jojo, men ingen rök utan eld. Skånska landsbygden kan lätt bli treriksrösettrakten – och bara 2 lettiska tvätterskor. Detta är ju en skandal Jinge; jag som trodde du satt där i Haninge och mumlade kattspråk.

 38. Har ordentligt läst igenom allt ni skrivit här ovan och med det som underlag kommer jag att utträda från det socialde-
  mokratiska partiet.
  De som inte kan se det brutala i vad som hänt på Sveavägen är heller inte kapabel att få min sympati – den har från och med nu tillfallit moderaterna och en viss herr Reinfeldt.

 39. ”Det första man gör när man ger sig in i politiken är att rensa upp sin tillvaro..”

  Attila: ta en titt bakåt i historien, det finns hur många exempel på skandaler som helst som totalt motsäger det där påståendet.