Bloggtoppenfusket


Från och till slås jag av märkligheter när det gäller vissa bloggars uppgång och fall på Bloggtoppen.se

Oftast finns det logiska förklaringar till att en blogg tar sju skutt uppåt i den besökräknaren men tyvärr så förekommer det också rent fusk. Blir en blogg omnämnd i något av riksmedia så syns det direkt på bloggtoppen, men ofta så poppar bloggar upp där det inte skrivits en rad på flera månader. Då är det uppenbart att någon vill busa med, eller sabotera besöksräknaren.

Man kan nog inte heller utgå ifrån att det alltid är bloggaren själv som vill dra uppmärksamheten till sin egen blogg. Det kan också vara någon illasinnad som anmäler bloggen till de besökbytestjänster som finns bara för att misstänkliggöra bloggen.

Jag har varit i kontakt med Jimmy om detta och frågat efter metoder för att stävja missbruk och jag vet att han jobbar på saken. Tyvärr har han inte mycket tid över för bloggtoppen eftersom han pluggar, t.ex. har han ännu inte flyttat professionella företagsbloggar till en särskild kategori.

Men det kan vara bra att ha klart för sig att

Bloggtoppen inte är annat än en ren besöks-
räknare och sådana går det som bekant att manipulera. Att somliga gör detta är möjligtvis ett tecken på något, men jag avstår givetvis från att fullfölja mina funderingar omkring det. Men håll gärna koll på den kategori du är intresserad av på Bloggtoppen. Det är intressant, jag lovar!

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Bloggtoppen, Bloggosfären, Besöksräknare, Fusk, Manipulation, Moral[/tags]


7 svar till “Bloggtoppenfusket”

 1. Det finns bloggar som ligger högt på Bloggtoppen men inte alls lika högt på andra listor där besöksstatistik räknas. Jag förmodar att de då använder sig av någon slags felräknare. Varför fattar jag inte, för egentligen lurar de ju bara sig själva.

 2. Det begriper inte jag heller. Inte för att jag vet vilka andra räknare du talar om men under alla omständigheter är det löjligt att fuska. Vad vinner de egentligen? Jag tror definitivt inte att det är en bra metod för att skaffa sig fler besökare i alla fall.

  Dessutom så påverkar dessa fuskmetoder alla räknare, så jag fattar inte vad du menar?

 3. Jag vet inte, men mer besökare ger det nog? Hur som haver känns det som en ganska ointresant lista eftersom jag gissar att endast de som försöker toppa den granskar den…

 4. Mer besökare, mycket kortsiktigt isf. Enligt BT har jag haft 1254 unika besökare sedan 02.00 i morse (1660 unika enligt Statcounter sedan 00,00) och av dessa har 23 kommit via BT. Via Google har säkert 150 kommit och de flesta via Intressant/nyligen/Lemonad men allra flest via RSS-läsare.

  En blogg som fuskar sig till en bra placering får kanske ett antal nyfikna på besök men knappast fler.

 5. Det där har jag också funderat på.. Hur det räknas egentligen? WP har en egen räknare och för några dagar sen hade jag nästan 300 besökare under en dag enligt den, men mycket färre på BT och en annan statistikräknare jag har.. Himla skumt? Vilken ”ska” man lita på? :?

 6. vhcfan! Var det den dagen BT var nere 4-5 timmar?

  Enligt BT har jag 5-10 % lägre siffror än vad jag har på min Statcounter, men de följer varandra så de stämmer ”nästan”. Jag har gjort ett test med en annan räknare oxo och det diffade oxo. Men 5-10%, det gäller ju isf alla så..

 7. Det var den 8 januari, men jag har inte så fasligt mycket minne av om BT låg nere då, men det kan mycket väl ha varit så. :)