Bloggkändis på Expressen?


Ibland drabbas jag av en matthet som inte är av denna världen. Idag skärmdumpade jag en bit av Expressens hemsida och nu sitter jag och ler.

De s.k. ”marknadskrafterna” gör att media måste anstränga sig alltmer för att locka till sig lösnummerköpare och numera också nätläsare. Därför försöker Expressen inbilla folk att de kan bli ”Bloggkändisar”, vad det nu är för något. Igår funderade jag på hur många bloggar det finns, mellan tummen och pekfingret så tror jag att det kan röra sig om tjugofem tusen. Skulle man dessutom sätta upp regelbunden uppdatering som ett kriterium sjunker den siffran väsentligt.

Men har någon blivit ”Bloggkändis” i Sverige? Jo, kanske ett par stycken, men ingen av dessa har blivit så kända att de känns igen på gatan. Ska man skapa en definition på ”kändis” så borde den rimligen bestå i att ”kändisen” ska vara igenkänd. Eller hur?

Det Expressen sysslar med är alltså falsk eller vilseledande marknadsföring. Men det är knappast nytt för Expressen, inte ens för kvällspressen, och om morgontidningarna går fria är väl tveksamt.

Jag har tittat lite på tidningarnas bloggportaler. Det finns givetvis intressanta bloggar, det ska inte förnekas, men de allra flesta har ytterst få besökare, om ens någon. Säkerligen finns många skäl till det, men främst tror jag beror på att det just är – kvällstidningsbloggar. De finns i en sådan mängd att de helt enkelt drunknar, eller dör sotdöden. Det måste vara något mycket speciellt om de ska nå ut.

Det viktigaste skälet, enligt min uppfattning, är att de normalt inte annonserar sin existens på Nyligen, Intressant, Knuff och Lemonad. Nu var det visserligen ett tag sedan jag själv skapade bloggar för att testa, men då fanns det inte någon vettig information om hur användarna skulle bete sig. Möjligen är det tur för oss andra, jag vet inte. Men känslan av parodi fullkomnas när man ser hur de själva lanserar sina tjänster.

Kanske är jag en elak gammal gubbe, men uttryck som ”bloggkändis” som reklam, gör mig – matt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Bloggkändis, Expressen, Mediekritik, Marknaden, Bloggportaler, Kändisar[/tags]


3 svar till “Bloggkändis på Expressen?”

  1. Ja, makten över dagordningen rasar vidare. Verkar även vara så att kvällspress och morgontidningar håller på att skapa sitt eget spöke.

  2. Angående att var kändis; jag brukar dela in dem i ”igenkändisar” och ”erkändisar”.
    Till den fösta kategorin tillhör Robbinssonarna – igenkända ifrån TV och t ex Nelson Mandela eller Roffe Wikström, som är erkända för e har gjort något få andra har klarat av! Då blir de lite enklare!