Bloggen som avslöjar tortyr i Egypten


Ekot berättar om en blogg i Egypten som lagt ut filmade tortyrscener på nätet och därmed bevisar vad myndigheterna förnekat.

Ekot: ”I Egypten har filmsekvenser på internet som visar tortyrsekvenser från fängelser orsakat en mediestorm. Tortyr i Egypten har länge varit svårbevisat och frågan är aktuell i Sverige på grund av den kritiserade avvisningen av två egyptiska män. En naken man vrålar av smärta och ber om nåd medan ett polisbefäl misshandlar honom sexuellt med ett kvastskaft. Ytterligare en handfull poliser och vakter, vars ansikten inte syns, står runt mannen och ser på medan han misshandlas. Det är vad som utspelar sig på en av de smygfilmade tortyrsekvenser som bloggaren Wael Abbas la ut på sin hemsida misrdigital i november.”

Bloggen som jag länkar till här är på arabiska vilket bara några av mina besökare behärskar. För egen del så hade texten lika gärna kunnat vara på kinesiska vilket är lika obegripligt. Men jag tycker att det är mycket bra att samhällsproblem belyses oavsett vilket språk som än används. Det kan också skapa lite eftertanke kring det faktum att Sverige lät utvisa två misstänkta ”terrorister” till Egypten samtidigt som vi kan konstatera att de ännu ej fått resa tillbaka till Sverige, lika lite som de har fått något skadestånd för Sveriges uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]misrdigital.tk, Bloggosfären, Egypten, Tortyr, Samhällskritik, Politik[/tags]


4 svar till “Bloggen som avslöjar tortyr i Egypten”

 1. Synd att här inte finns någon som kan berätta vad det står där. För övrigt går det inte att komma fram till youtube.

 2. Jodå, jag har ett par besökare här som kan arabiska. Har vi tur berättar ngn av dem i korta drag vad det står på bloggen.

 3. Mänskliga rättigheter är endast avsedda för vita europeer.
  Glöm inte detta.
  Eller så är de bara två vackra ord på papper
  som ska få oss att somna fint om kvällen.
  Jag vet inte.
  Någon annan som vet?

 4. Hej Jan-Inge och andra läsare,

  Det som tas upp på arabiska texten är i anknytning på det program som man sedan kan se genom YOU TUBE. Där det handlar just om de Jan-Inge skrev; tortyr i Egypten. Jag försökte verkligen se programmet för att sedan ge er här en bättre inblick i de hela men tyvärr så min uppkoppling inte så bra just nu. Det blir bara hackigt med avbrott. Det nämns på sidan att vissa av människorna som torteras har varken varit del i en demonstration eller pga politik. Kvinna till exempel hon erkänner ett mord när hon hänger där upp och ner – skriker jo jag dödade honom. Skulle nog själv erkänna alla möjliga påhittade saker som jag aldrig gjort för att slippa tortyr.

  Jag har varit i Egypten och de är ingen hemlighet att tortyr förekommer i polisstationer och säkerhetspolisen. Så att Sverige trycker på att de fick garantier är löjeväckande och för mig personligen ytligare en pusselbit i hur dubbelmoralen mot människor utanför väst döljs med tomma ord.

  Många Egyptier vill ha politisk förändring och har jobbat för det i decennier. Inte lätt när man har världens mäktigaste land USA som proppar Hussni Mobarak och hans säkerhetspolis med miljoner i stöd och vapen sedan han kom till makten i början på 80:talet. Vad var det vapen handlaren i programmet Faktum sade? Den största bekräftelse en regering kan få är att vi säljer vapen till dem. Tortyr som sker i Egypten görs av egyptier som begår hemska brott och de är våran politik i väst som godkänt detta i flera decennier och har även använt oss av deras tjänster. Vad tror ni händer i Saudiarabien denna minut i ett fängelse? De land som jag och ni nu har ett militärt samarbete med. Tortyr har begåtts och begås i många länder – jag är inte alls chockad över vad jag hör eller läser. Internet hjälper människor till exempel i Egypten att göra vanliga människor i väst medvetna om vad de är vi ger stöd till. De är tanken i alla fall. Men vissa politiker vänder på de och lossas om som om vi är oskyldiga – de är vi inte.

  Denna tortyr händer i många länder – de vi ska begära är att vårt västerländska stöd stoppas till dessa ledare, regimer som begår dessa brott. Tyvärr ser så fallet inte ut i dag. Innan jul så var ju Blair i Pakistan och firade nya samarbetet i kriget mot terror med militära diktatorn Mosharef. Jag tror nog en och annan tå nagel rycks bort där också. Kommer ni ihåg Uzbekistan där fångar får skallen krossade med en hammare och kroppen kokad i vatten. Britiska diplomaten som tog upp detta avskedades och fick falska anklagelser från själva regeringen emot honom. Viss tortyr är bra för oss och ska hållas tyst om. Som under Saddams styre på 80 talet – då var hans tortyr bra.

  Kom ihåg vad USA soldater gjorde i Irak. Samma hemskheter där. En berättelse som jag kommer ihåg är en gammal man som berättar att under ramadan (fastemånaden) när han är i ett USA styrt fängelse i Irak, så kommer en kvinna in med en dildo runt hennes höft. Hon våldtar den gamle mannen. Dessa Egyptiska poliser vi ser filmen har många kollegor även i väst med sina avskyvärda brott allt som godkänns i namnet av nationell säkerhet och bevarande av makt.

  Internet har blivit en kraftull källa för människor som kämpar för mänskliga rättigheter i många länder. Många regimer ser detta som ett hot som i Kina där sensur förekommer i stor skala. Men jag tror snart kommer nog bilder att läcka ut därifrån också.