Blir det inbördeskrig nu i Irak?(SvD)

Krisen förvärras kontinuerligt i Irak. Idag sade den svensk-irakiske journalisten Urban Hamid i Ekot att han nu tror att ett inbördeskrig närmar sig.

SvD hävdar att det idag dödats 25 personer hittills medan det igår dödades 50 och 100 skadades. Ekot berättar att USA bara lyckats rekrytera hälften av de soldater man behöver för att byta ut de som redan är i landet. Intresset att bli soldater sjunker snabbt bland amerikanska ungdomar..

Jag har tidigare hävdat om att situationen i Irak påminner en hel del om Vietnamkriget. Det gör det inte om man ser till antalet döda, idag runt 1500 amerikaner och 100 000 irakier. Men kriget är inte över än. Om det kommer en dag i år då vi inte får höra om dödsoffer i kriget (som skulle vara över enligt Bush). ja då beror det inte på bristen på dödsoffer utan mer att media tröttnat på att skriva om det varje dag..

SvDs artikel!

Ekots rapportering!


4 svar till “Blir det inbördeskrig nu i Irak?”

 1. Det ar nog betydligt fler doda an 100000 tror jag. Sedan ska man nog se till hur manga som dodats pa grund av bristen pa el, vatten och kommunikationer.

 2. Intressant att se att Blair förlorade stort på Irakkriget. Tråkigt att han blir kvar som PM eftersom landet säkert skulle mått bra av en ny regering. Men du skriver 100 000 döda irakier. Det tror jag inte stämmer. Det är väl vad olika organisationer beräknat, inte fakta. Det är troligen betydligt fler som dödats, om inte annat så har fler dött i följderna av skador, brist på rent vatten o.s.v. Och hur många har sprängts ihjäl av alla terrorister som spränger folk på löpande band?

  Krigsförbrytarterminal för Bush & Blair!

 3. FEL FEL

  De 100 000 som J refererar till är den undersökning som florerar i diverse medier. Den säger att det med 95% säkerhet är någonstans mellan 8000 och 198000 irakier som dödats. Knappast någon kan därigenom ta siffran 100 000 på allvar!
  Den enda seriösa räkningen görs av iraq body count, och de rapporterar idag 6/5 mellan 21 447 och 24 324 bekäftade dödsfall. Då ingår alla de vanliga irakier på marknader, bröllop och i bussköer som dödas av fundamentalisitska terrorister.

 4. Att USA-kramarna försöker slå dunster i folks ögon är inte så konstigt. Men siffran 100 000 är tämligen etablerad. Den förekommer inte bara på bloggar utan media använder den beräkningen också. Detta -trots- att den säkert är i undrekant.

  Men tror du att USA:s brott mot mänskligheten skulle vara mindre om man mördat bara 25 000 oskyldiga irakier?

  Som Sören skrev! Krigsförbrytartribunal för Bush!