Blair, den höge representanten i MÖ


Ofta nog så tycker jag att verkligheten överträffar dikten när det gäller läget i världen. Att nu Tony Blair utsetts till mellanösternmedlare är ingenting annat än
– absurt.

Tony Blair och George W Bush borde givetvis, utan att passera Gå, ställas inför Haag-domstolen för sina brott mot mänskligheten. Men när Blair nu avgår så utses han i stället av den s.k. kvartetten till dess höge representant i Mellanöstern. Mannen som har mer arabiskt blod på sina händer än någon annan nu levande europé.

Igår skrev Jerusalem Post att det var det bästa som kunde hända Israel. Orsaken som anfördes till detta uttalande var att – Blair har Bush bakom ryggen. Det uttalandet säger egentligen allt. För det sällskap Bush och Blair borde ha i Haag-domstolen är givetvis en hel bunt av Israels politiska och militära ledare. Att så inte är fallet får helt tillskrivas den försvagning av demokratin som timat under bägges år vid makten.

För mig personligen så påminner de om Helan och Halvan, bortsett då från att de inte är ett dugg roliga. Olika tidningar har mer eller mindre positiva saker att säga om Blair idag. Visserligen tar man upp irakkriget men ännu har ingen tidning dominerat vare sig löpsedlar eller hemsidor med krav på att Blair ska ställas inför rätta.

Hur folk i mellanöstern ska betrakta västs demokratier när en sådan man utses till högste representant förstår jag inte. Rimligen bör det leda till omfattande protester. Det är givetvis ingen som på allvar tror att Blair ska försöka förmå israelerna att börja uppföra sig som folk mot palestinierna. Blair har under sin period som premiärminister stöttat israelerna i deras förbrytelser mot palestinierna. Det är ingenting han kommer att förändra nu, därav den glädje som uttrycks i Jerusalem Post.


Lika tragiska, men inte lika komiska…

I stället så gödslas väst draksådd än mer. Risken för att detta förstärker gapet mellan västländerna och arabvärlden är uppenbar. Det innebär också att fanatiska fundamentalister får än mer näring på elden och att risken för terrordåd riktade mot väst ökar.

I Irak så är man drastisk när det gäller att straffa de medborgare som begått brott mot folket. Hur Bush och Blair skulle behandlas där behöver vi inte tveka om. Men borde inte EU-länderna nu ta chansen och ställa Europas största brottsling inför Haag-domstolen?

Källor: SvD DN SvD2 DN2 DN3

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Tony Blair, Mellanöstern, Israel, Palestina, Folkmord, Haag-domstolen, Politik[/tags]


24 svar till “Blair, den höge representanten i MÖ”

 1. Suverän bild.

  Vem hade du själv villjat se som fredsmäklare i Mellan Östern?

 2. Jag vet faktiskt inte. Under alla omständigheter någon som inte har blod på händerna. Blair kommer inte att åstadkomma ett skapandes grand mer än att reta gallfeber på alla palestinier/araber.

 3. Jag har faktiskt ett urmärkt förslag till fredsmäklare i Mellanöstern, nämligen Rowan Williams, ärkebiskopen i Canterbury som länge följt situationen i Mellanöstern och varit oerhört kritisk mot Bushs och Blairs politik där, inte mins vad den betytt för den kristna närvaron i kristindomens vagga…
  Det hade varit ett val som väckt alla arabers respekt. Och han skulle ha varit hemskt välkommen!

 4. Varför inte en fri och klok kvinna som fredsmäklare i Mellanöstern? Det är ett patriarkalisk synsätt som styr och ställer i världen och skapar krig och orättvisor. Vi vanliga kvinnor börja tröttna på att böja oss inför den manliga krigslusten, maktfullkomlighet och grymheten.
  Jag personligen ser inte en enda man, förutom Mandela förstås, som jag skulle välja. Men ett flertal framstående kvinnor…
  Rawia Morra t. ex för hennes inkännande personlighet och bakgrund.

 5. Snälla Sara!
  Du får mig att gråta faktiskt.
  Som överlevande från massakern i Tall al-Zaatar har jag aldrig haft mer ambition att arbeta för att det aldrig ska hända igen. Jag är glad om jag får gehör för det jag själv varit med om som barn och som jag vill bespara alla världens barn, oavsett vad deras föräldrar råkar ha för bakgrund!
  Tack för ditt förtroende i alla fall
  Känner mig verkligen hedrad

 6. Sara G
  Det var kommentar som borde ramas in på bloggen! Tack..! :)
  Vi behöver en KVINNA som ska ta hand om fredsfrågor med empati, erfarenheter, känslor, förnuft – motsatsen till maktgalna gubbar som talar bara om vapenindustri, möjlighet för attacker och nya krig, vilket kallas ”fredsprocess”.

 7. Ja kloka kvinnor finns det gott om.
  Kan en kvinna bli accepterad av parterna tycker jag det är ett utmärkt förslag.

  Jag är dock inte övertygad om att alla araber/judar/palestiner vill acceptera just en kvinna som medlare

 8. Rawia Morra, det är jag som ska vara hedrad.
  Du är stark som få, stark som moderskärleken!

  Emina och ni andra läsa Rawia Morras blog.
  Hon kan lära oss mycket…

  Rawia Morra:
  Palestinier från det ockuperade Suhmata i övre Galilén.
  Överlevande från Tall al-Zaatar 1976
  Överlevande Rashidielägret invasionen 1978
  Överlevande från Israels invasion i Libanon 1982
  Överlevande från Sabra och Shatila 2, 1985

 9. Sara G!
  Va..?!

  Tack Sara G, för att nu vet jag att jag har ära att utbyta några meningar med en tuff individ som Rawia Morra är…
  Jag har alltid varit fascinerad över hjältar, människor som är på rättvisans väg.

  Den som aldrig var offer – kan aldrig sätta sig att tala om fredsfrågor i överhuvudtaget.
  Verkligen!
  Rawa Morra, om det är inte du bästa möjliga förebild då är det ingen..!

 10. Om jag ändå vore så stark som du tror.
  Jag är fången i alla mina hemska minnen.
  Periodvis är jag bara handlingsförlamd.
  Det som räddade det lilla liv som finns i mig är Dr. Hans Peter Söndergaard på Krisochtraumacentrum vid Danderydsjukhus.
  Timme efter timme satt han där och lyssnade på alla hemskheter jag bar på inombords, alla minnen jag inte kunde bära ensam!
  Heder för en sådan människa som orkar höra det som jag måste bespara er alla!
  Det enda som håller mig uppe är min älskade son, viljan att inte läta bödlarna vinna och plikten att tala för alla som slaktats inför mina ögon, och som inte kan tala för sig själva!

 11. Rawia Morra
  Jag har sett dig flera gånger på TV i debatt och du formligen lyser av liv.
  Jag kan naturligtvis aldrig förstå vidden av dina hemska minnen, bara ana att du som barn med dödsskrämd blick fick
  titta ner i Helvetet flera, flera gånger.

  Men du ska veta att du med dina ord och din närvaro i livet hjälper oss andra att orka.

  Så är så enkelt och svårt är det…

 12. Tack Sara G
  Dina ord tröstar verkligen!
  Det ska jag försöka komma ihåg när det är som mörskast!

 13. Jinge,

  1976 belägrades flyktinglägret Tall al-Zaatar i 53 dagar av israels lakejer i Libanon, falangisterna. Man stängde av vatten och el och täppte alla vägar in och ut. Sedan bombade man dag som natt.(som Nahr al-Bared idag).
  De vuxna räkande ut att det föll 3 bomber i minuten i genomsnitt. Detta på ett ormåde som var 2 kvadratkilometer.
  Tusentals människor dog av sina skador. De flesta av kallbrand på grund av 40 graders värme den sommaren. Jag såg levande människor som hade likmaskar i sina sår.
  Det fanns varken medecin eller läkare till slut. Du kanske minns den svenska sjuksköterskan Eva Hammad som var där. Min pappa dödades av en bomb när han lagade mat hemma. (vi hade lite böner kvar som han kokade för att föda några svältande han sprang på.
  När vi upptäckte att han va skadad var jag och mina syskon ensamma hemma. Vi bara stod och skrek pappa, tills någon hörde oss och kom förde bort honom. sen såg vi honom aldrig mer.
  I 40 graders värme, drabbades de flesta skadade av kall brand. Massor av lik fick ligga kvar på gatorna för ingen kom åt att begrava dem. för då blev man beskjuten. Hundar och katter blev galna och attackerade oss. Några av mina släktingar, 3 familjer, dödades på en dag med yxa. När vi kom ut var vi sårade, skitiga, sjuka. Själv fick jag granatsplitter i bröstet och en kula i låret, av en krypskytt med en timmes mellanrum… alla mina syskon fick granatsplitter. Två allvarligt. En av dem var vi på väg att begrava men förstod att han skulle överleva för han slutade aldrig andas trots att han förlorat det mesta av sitt blod, så vi lät bli.
  Vill du veta mer så berättar jag gärna… någon annan gång.

 14. Jo, Jinge, jag glömde berätta att när vi lämnade Tall al-Zaatar, då man tillät oss och garanterade oss frilejd, tog falangisterna alla män, och alla unga kvinnor, och avrättade dem. Massor av mina släktingar som togs den dagen kom aldrig tillbaka.

 15. Jo den där historien minns jag väl, men märkligt nog förknippar jag den inte med namnet Tall al-Zaatar. Var inte falangisterna inblandade i ngn annan massaker oxo där Sharons soldater var passiva vittnen?

  Märkligt att jag inte minns namnet. Att du inte glömmer är lätt att inse.

  Har du inte redan skrivit ner en del om detta förut?

 16. Rawia!

  Jag lade in en länk till din blogg i högerspalten.

  Ska läsa mer noga i morgon då jag inte ser i kors pga trötthet. Har suttit och jokkat med bloggen nästan hela dagen…

 17. Den massakern du talar om är Sabra och Shatila.
  Gå och vila nu! Det kan du behöva!
  Och tack för länken. Jag är en teknisk idiot som inte har lärt sig länka någonting.

 18. Om man inte visste bättre så skulle man skratta åt att Blair av alla krigsherrar blivit vald till fredsmäklare i Mellanöstern…
  Men egentligen är det logiskt- Bush, Israel och andra med blodsbesudlade händer vill inte ha fred.
  I deras ögon är krig lönsamma…
  Alltså väljs man en man som går deras ärende. En man som
  följer Israels policy att hålla palestinierna svaga.
  För ibland får man absolut den känslan av det är Israel politik som styr över USA – och inte tvärt om…

 19. Bush plan för Irak, är samma som i Israel, om man ska tro följande artikel från AP där han jämför Irak och Israel. Demokrati kan fungera, trots att folk dör i attentat dagligen, och vårat mål är att införa demokrati, inte att hindra våldshandlingarna. Fin filosofi!

  ”NEWPORT, R.I. – President Bush held up Israel as a model for defining success in Iraq, saying Thursday the U.S. goal there is not to eliminate attacks but to enable a democracy that can function despite violence.” Bush cites Israel as model for Iraq (Yahoo!News/Associated Press)

 20. Oj – det var starka kommentarer!
  1978 hade jag ett förhållande med en libanesisk muslim – jag fick höra så fruktansvärda berättelser att de var svårt att ta till sig allt.
  Jag var så ung – kunde inte förstå att det fanns så onda människor, och att de fick hålla på utan att protesterna hördes i Sverige.
  Han hade foton på libanesiska falangister som satt på döda människor och drack champagne – de firade att de dödat.

  H.P. Söndergaard känner jag – en vän till min mamma. Jag blir stolt över att min mamma hade så goda människor i sin bekantskapskrets. Att han gjort en människa så gott. Ska jag säga till min mamma i himlen. Hon ler.

  Rawia Morra – jag kommer att länka till din blogg också – hade inte hört talas om den innan jag läste den här. Länkar till Jinges blogg också.
  Har ni läst Mia Gröndahls Kairo-blogg? Den är också bra: http://miagrondahl.wordpress.com/