Blackwater mardröm i verkligheten


Det är otäckt när man idag möts av nyheten att Blackwater, de amerikanska lego-
soldaterna, kan skjuta ihjäl civila helt utan påföljd.

Det tycks bli resultatet av den skandal som nu fortsätter i media. De har uppenbarligen samma slags frihet som israeliska soldater, för inte heller de straffas för att avsiktligt skjuta ihjäl oskyldiga. Och detta är folk vars regeringar kallar sig själva demokratiska, det är mycket märkligt.

TT: ”Agenter från USA:s utrikesdepartement lovade vakter från säkerhetsbolaget Blackwater immunitet under utredningen av skottdramat i Bagdad i september, skriver amerikanska tidningar. Dessa löften kan komplicera försöken att åtala vakterna för händelsen, som kostade 17 civila irakier livet…”

Mord är mord och ingenting annat än mord. Mord ska givetvis bestraffas, och det i alla led, den som gett order till morden och den som beordrat armén, eller som i det här fallet Blackwater. Och man ska gå så högt upp som möjligt i hierarkin. Det var det man försökte göra i Nürnbergsrättegångarna och det bör man göra nu också. Bush, Blair och även Ehud Olmert bör gripas och föras till Haagdomstolen.

Men det kommer inte att ske, och kommande generationer kommer att kritisera oss för det, och det med rätta. För finns det egentligen några som bryr sig? Skriver tidningarna spaltkilometer om vad som faktiskt pågår i

verkligheten, idag år 2007? Nej, de rapporterar vissa saker och struntar i annat. Tidningar ger enormt mycket mer utrymme åt en Idol-tävling än vad de ger de övergrepp och brott mot mänskligheten som pågår.

Källor: DN SvD HD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Blackwater, Irak, Kriget mot Terrorismen, Politik, USA, Israel, Bush, Blair, Olmert, Demokrati, Folkrättsbrott, Mord, Politik[/tags]


15 svar till “Blackwater mardröm i verkligheten”

 1. ”Agenter från USA:s utrikesdepartement lovade vakter från säkerhetsbolaget Blackwater immunitet under utredningen av skottdramat i Bagdad i september,”

  Säger rätt mycket om vem som styr Irak eller hur? Inte är det irakier i alla fall.

  Har inte hunnit kolla upp mera om den information jag läste här om dagen att Blackwater och liknande firmor numera finns även i Somalia, Eritria och Sudan.

  Skrämmande hur vår traditionella media väljer att hjärntvätta människor med Idol och idioti istället för granskande nyheter som har enormt farliga konsekvenser.

 2. Det har väl ingen betydelse om de har immunitet i USA, de borde ju åtalas i Irak. I det avseendet är det ju en fördel att de inte är militärer, eftersom militärer aldrig skulle lämnas ut till Irak. Nu kommer de naturligtvis inte att lämnas ut till Irak, och Blackwater fortsätter väl att jobba som vanligt. Man betalar bara lite pengar till de familjer vars medlemmar dödades.

 3. Mig veterligen kan de faktiskt inte åtalas i Irak på grund av ett direktiv från den ursprungliga Amerikanska ockupations-myndigheten.

 4. Jag har för mig ha hört eller läst att direktivet har blivit upphävt av iraks parlament.

  Någon minnesgod läsare kanske minns att jag skrev tidigare i en debatt att det en irakisk regering måste göra är att upphäva direktivet och åtala blackwater om den överhuvudtaget ska ha en chans till förtroende oss befolkningen.
  Men vad som rice visar är att hon alltmer placerar sig i kategorin krigsförbrytare.

 5. Det blir mer och mer så att jag vänder mig direkt till en sån här bloggplats (Jinges)
  och helt undviker ’main stream media’ – –

  Har blivit värre än förr. Då märkte man ibland tendenserna att journalister i mest alla lägen och i alla tidningar hade tendens att undvika kritik av regeringen och makthavare i allmänhet. Numera är det så att man aktivt går in för att manipulera gemene man. Idol och TV-serierna görs viktigare än den verklighet vi lever i.

 6. Det verkar som om det faktiskt håller på att bli en lagändring i Irak angående PMI’s:

  http://english.aljazeera.net/NR/exeres/E2FAE25E-EF0D-4175-8097-86E074DE5B46.htm

  Jag gissar på att immuniteten inte kan fullständigt hävas innan det nya lagförslaget har gått genom, och att USA kommer att förhala detta. Sedan så är det tvivelaktigt om immuniteten kan hävas retroaktivt. Oavsett vad så visar det hela att Irak de facto är ockuperat och att ockupationsmakten gör vad de kan för att hålla sina soldater bortom lagens ramar.

 7. Nej, svenska tidningar är inte alls villiga att ge oss information om vad som verkligen händer.
  Tur att internet finns!
  Annars skulle vi vara så verklighetsfrämmande och oupplysta som de styrande önskar…

  Legoknektar har alltid funnits, men inte i den här omfattningen.
  Måste vara skönt för amerikanska soldater att ha andra tuffa grabbar omkring sig som åtar sig skitjobbet att skjuta civila kvinnor och barn rätt i ansiktet och sedan bussa hundarna på dem.
  Man kan undra om blackwater-killarna har fått utbildning av den israeliska krigsmakten?
  Det är i varje fall samma manschauvinistiska och råa människoförakt de uppvisar…

 8. Detta är helt fruktansvärt! Och ändå blir man inte förvånad över att detta finns inom USA-sfären. USA styrs i mångt och mycket av att inte ifrågasätta; vare sig det rör fasansfullt vapenhot eller tillsägelse på vanlig matvaruaffär. Do as you’re told! Man undrar förstås hur svensk militär reagerar på detta!

 9. Dessa legoknektar är ett intressant kapitel, läste att med sina femtontusen gubbar är de USAs största allierade i Irak.

  Rätta mig om jag har fel men Blackwater opererade väl även i New Orleans efter Katrina när den lokala polisen upphörde att fungera?

  Titta även på denna artikel i Newsweek om hur Blackwaters personal avväpnade USAtrupper i fjol. http://www.newsweek.com/id/42487

 10. Sluta klaga på media som rapporterar om strunt, det korrekta vore att klaga på den majoritet som intresserar sig för sådant.

  Vi får det medie-landskap vi förtjänar. Tyvärr.

 11. Kriminella element som bevisligen har mördat får immunitet och går fria.

  Personer som år efter år, utan rättegång eller någon åtalspunkt, fängslas och torteras i gulag/koncentrationsläger Guantanamo.

  Kan man bättre sammanfatta detta årtionde som vi lever i?

 12. Ivan, det där är ett vanligt PR-trick att påstå att folk får vad de vill ha, att dom får skylla sig själva om de har så dålig och usel smak att de går på allt.
  Marknaden cyniskt skapar och konstruerar helt nya s.k behov och bakom det ligger en hel vetenskap.

 13. Ivan jag håller med Saras ananyls. I min omgivning har jag frågat i många år om personer någonsin blivit kontaktade av en tidning för att fråga om vad de vill läsa och få nyheter om. ALDRIG är svaret jag fått. Själv har jag heller aldrig blivit tillfrågad av traditionell media heller. Har någon av er alla läsare här blivit det?

  Tänk så mycket Bush och varje USA presidents pegardonatorer tjänar på att folket bryr sig mera om Paris Hitlon eller Britney än vad faktiskt deras skattepengar går till och vad de sysslar med i andra länder. Nä låt folk fortfarande tro att lögner och tro att demokrati betyder att man har friheten att rösta på vem som vinner Idol eller Robinsson.

  Hur ofta talas det i USA om kuppen som var pg G i USA för ett antal decenier sedan? Det var högt uppsatta företagsledare som låg bakom den. Av allt vi sett de senaste åren så är jag förvånad över att inte flera tidningar inte tar upp detta. Ja just de det är ju samma tidningar som ägs av dessa ”företagsledare”….

 14. Jinge
  När Amerika har en president som startar krig helt utan anledning, och helt i strid med alla gällande internationella traktat, så är det väl den logiska konsekvensen, att hans legosoldater åtnjuter straffrihet…

 15. Jag(eller någon jag känner heller för den delen heller förmodligen) har heller aldrig blivit tillfrågad men det finns gott om andra indikationer. Vilka löp som säljer mest lösnummer exempelvis eller varför inte nu när man kan se på både svd och dn vilka nyheter som är populärast(just nu ligger ”Blottade brösten” högst upp hos svd).

  Jag säger inte att alla mediekonsumenter är ute efter lättsmält skvaller men det går inte förneka att sådant säljer och varför skulle kommersiella tidningar ha en annan agenda än att tjäna så mycket pengar som möjligt?

  Märk hur DN och SvD försöker bredda sig.

  Samma sak kan sägas om hela den debatt som Ernst Brunner drog igång, i sanningens namn har alltid ”lätt-tuggad” litteratur sålt mer än den något mer sofistikerade motsvarigheten men tidigare har det generellt sett inte varit svenska deckare som dominerat så totalt som dessa gör i dagsläget.