Bildtaffären fortsätter


Det är med skräckblandad förtjusning jag ser att drevet mot Carl Bildt fortsätter med en allt häftigare styrka.

Carl Bildt får ägna praktiskt taget hela sin vakna tid åt att försvara sitt agerande på den egna bloggen, han väljer den arenan därför att inga journalister säger emot honom på den platsen. Igår mötte han Expressens PM Nilsson i radions Studio Ett. För andra gången i rad så fick vi höra att Bildt vägrade att debattera med den kritiska journalisten, men fick ett slutanförande efter att gästen i studion fått framföra sin kritik.

Det är en metod han använder för att villa bort korten. Det är förstås beundransvärt att lista ut hur man själv i alla lägen ska få det sista ordet i radio och i polemik mot kritiska tidningar. Men jag tror att det faktiskt skadar honom mer än vad han själv tycks inse. Att underskatta läsare och lyssnare har fällt fler ministrar än Bildt som bekant.

Det kan inte vara särskilt effektivt att ha en utrikesminister som är så upptagen av att försvara sig att han inte kan sköta sitt jobb. Han skriver på den egna bloggen att det inte tar någon tid, men alla som följer media vet att det är en lögn från utrikesministerns sida. Det också, behöver jag kanske inte tillägga. Den som vill få en uppfattning om hur medierna behandlar saken just nu kan titta igenom länkarna som avslutar dessa rader.

Att Reinfeldt har problem i kubik är självklart. Två moderater var han tvungen att sparka redan den första veckan, och skulle det nu gå dithän att han måste be Carl Bildt att säga upp sig av ”familjeskäl” eller något liknande så blir den självklara slutsatsen att Fredrik Reinfeldt saknar duglighet som statsminister. Han har helt enkelt uppvisat en historiskt helt enastående oförmåga att rekrytera ministrar som är kapabla uppgiften.

När något liknande hände senast vet jag inte, det jag först kommer att tänka på är Stockholms blodbad även om man inte behandlar adeln och regeringsmedlemmar inte lika drastiskt idag. Men huvuden har redan rullat, om inte bokstavligt så i alla fall bildligt. Och – jag törs nästan sätta min sista slant på att vi kommer att få se fler.


Är detta en minister som är på väg ut tro?

Vem som jag tror står på tur behöver jag väl inte nämna?

Ekot AB AB 2 Expr Expr 2 SvD SvD 2 DN Jinge

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Teflonministern, Lögner, Lobbyist för Irakkriget, Fredrik Reinfeldt, Kriget mot Terrorismen, Bush, Sudan, Darfur, Serbien, Politik, PM Nilsson, Expressen[/tags]


23 svar till “Bildtaffären fortsätter”

 1. Förvånansvärt att han håller ut så länge? Det borde väl framstå som klart att själva ifrågasättandet som sådant är skadligt för trovärdigheten i den svenska utrikepolitiken?

  Det verkar inte heller som kritiken avtar utan snarare ökar. Situationen borde väl rimligen bli ohållbar till slut?

  Kritikerna blir för många för att han skall kunna dra alla i öronen…

 2. Ja men Lena Mellin på Aftonbladet (en stark Bildt-beundrare liksom Elisabet Höglund på Aktuellt i TV) menar att den nesan att behöva sparka Bildt inte finns på Reinfeldts karta.
  Nja jag förstår både Mellin och Reinfeldt. För måste ytterligare en minister gå under dessa betingelser då borde även Reinfeldts plitiska kompetens att styra ett land ifrågasättas.
  Man bör observera att det nu framför allt är borgerliga tidningar som kör drevtåget och det finns tydligen mer att ösa ur!

 3. Jag försöker och försöker men misslyckas med att förstå exakt vad han gjort som är fel. Har han brutit mot någon lag?

 4. Calle:

  Det är inte bara vänsterdebattörer som går hårt åt Carl Bildt och dessutom är det väldigt svårt att hänga med i alla turerna kring hans affärer?

  Carl Bildt är en renodlad affärsman numera och nog verkar det lite trassligt det han håller på med?

 5. Om Bildt måste lägga ner en massa tid på att försvara sig så kan ju Expressen lika gärna kritiseras för detta som Bildt själv. Det är ju på grund av Expressens hetsjakt som situationen uppstår. Rim och reson bör väl även en journalist eftersträva? Det är skrämmande att se hur några journalister kan ge sig på en människa på detta sätt. Hade inte Bildt haft sin egen blogg hade han aldrig kunnat ge sin version av saken. Svenska folket har valt en borgelig regering. Det måste även journalisterna respektera.

 6. Det har annu inte kommit fram något som är graverande för Carl Bildt. Det konstigaste är varför Expressen har fått totalt järnsläpp. Deras anklagelser är väldigt långsökta. Carl Bildts koppling till turkiska generaler var så avlägsen att jag kände mig lika insyltad i affären som Carl Bildt. Och då har jag bara besökt Turkiet två gånger på semester. :)

  Frågan är om inte PM Nilsson måste avgå på grund av detta. Det här är otvivelaktigt det mest ogrundade han någonsin skrivit.

 7. Bildt kommer nog avgå själv, förutom att han kommer att få svårt att tjäna pengar på privata affärer nu när han är utrikesminister. Så inser han nog att uppmärksamheten han får skadar han framtida möjligheter att tjäna pengar. Och Carl Bildt har ju trots alla BARA engagerat sig i områden där han ansett sig kunna tjäna pengar.

 8. Precis Kurt!
  Du skriver i samma tankegångar som jag gjorde och lämnade in här på kommentarerna för någon timme sedan. Men den försvann ut i det blå eller så tog SÄPO eller CIA hand om den. Jag tycker inte Jinge inte skall trixa så in i h-e med sina bloggsidor utan återgå till den version han hade för två år sedan!!

 9. Christer:
  Men jisses. vad hände med oskyldig tills motsatsen bevisats? Bara för att vi normala människor inte förstår alla turer, betyder det att han är skyldig till något? För att jag inte kan läsa min skattsedel har jag rätt att få tillbaka mer på skatten? du hör ju hur dumt det låter.
  Denne renodlade affärsman lämnade väl sina uppdrag då han blev utrikesminister. Det betyder ju att han numera är politiker, eller?

 10. Fattar inte vad det är för gnäll om hetsjakt. Borgarna har ju alltid sluppit undan granskning så länge som dom inte var i regeringen. Medans det har varit hård granskning av sossarna nu när det är tvärtom så är det gnäll om hetsjakt. Sluta gnäll.

 11. Fredrik:

  Ingen rök utan eld heter det ju. Men jag överlåter nog till journalisterna att bevisa vad som är fel. Hela affären börjar bli lite för komplex för att man skall hänga med i alla svängar.

 12. Christer

  Där kom den också. Personligen är jag tveksam till att låta massmedia bevisa saker hit eller dit. Massmedia säljer tidningar/reklam/vill ha uppmärksamhet, ju större rubriker dess bättre alltså. Sånt bör överlåtas till konstitutionsutskottet eller eventuellt åklagare. Men det är talande att konstitutionsutskottet är tyst i frågan samt att åklagare friat från brottsmisstanke.

  Vad gäller bevis har jag inte sett bevis på hur detta skulle påverka Bildt i hans arbete. Han har ju dessutom sålt oljeaktierna nu.

 13. Jag undrar lite över var du tittar någonstans när du säger att drevet ”fortsätter med allt häftigare styrka”? Ingen av de stora tidningarna har Bildt som huvudnyhet. Andra nyhet då? Nope! Tredje? Nix. Och inte fjärde eller femte eller sjätte…

  Somna om säger jag bara. Det här är ett typiskt försök av några sensationshungriga journalister att laga till en nyhet. Problemet är att det inte finns så mycket som en spik att koka den på.

  Och självklart försöker vänstermänniskor som du att haka på i ett fåfängt försök att bli av med den absolut skickligaste minister Sverige har haft sedan Olof Palme.

  Ni gör er bara löjliga.

 14. Fredrik:

  Naturligtvis är svensk massmedia bara skit men är det så att de kan gräva fram fakta så får de naturligtvis presentera den.

  Vad jag tycker är mest intressant är ju att kritiken inte bara kommer från vänsterhåll och inte bara från journalister

 15. Benny: ”Och självklart försöker vänstermänniskor som du att haka på i ett fåfängt försök att bli av med den absolut skickligaste minister Sverige har haft sedan Olof Palme”.

  Sedan Olof Palme? :-) Jag visste inte att du hörde till hans beundrarskara men jag välkomnar det givetvis. Iofs var jag inte positiv till Palme i alla avseenden, men han var en strålande debattör. Det som förvånar min ännu mer är att du kallar Bildt för skicklig.

  Jag fick faktiskt lägga pannan i mycket (!) djupa veck för att försöka komma på vad han gjort som var att betrakta som skickligt, tyvärr utan resultat. Vi har sannolikt ett antal likadana minnen av Bildts statsministertid och värderar dem med samma grad av sannolikhet på olika sätt.

  Det vi vet idag, ta t.ex. som Björn Elmbrant tryckte på i Ekots Fredagskrönika nyss: Carl Bildt deltog i en lobbygrupp, sannolikt startad av NeoCons i Vita Huset och Donald Rumsfeld. Den 18/3 2003 rekommenderade han Anna Lindh (?) att sända en eller ett par svenska pansarbrigader till Irak. Vi vet oxo att Carl Bildt bortsett från att vara lobbyist för Irakkriget under kriget tjänat stora pengar på sitt aktieinnehav i den amerikanska krigsindustrin.

  Och det är kombinationen av krigsprofitör, låtsasdiplomat och affärsman som nu gör att media fullgör sin demokratiska skyldighet, dvs. att granska makten.

  Det är väl den demokratiska skyldigheten du menar när du skriver: ”Ni gör er bara löjliga”, eller hur?

 16. Det lustiga är att det är bara i Sverige som Bildt anses skicklig. Hans efterträdare som fredsmäklare på Balkan sågade hans insats jäms med fotknölarna. Fast det var man tvungen att läsa i utlänsk press, i svensk press höll man tyst om saken.

  Hela hans karriär bygger på att han lyckades lura i svenska folket att det drällde av ryska ubåtar i skärgården. Vilket vi nu vet var lögn.

  Lyssna på vad han VERKLIGEN säger.

  Bildt är en nolla!

 17. Carl Bildt måste ju vara vår tids mest överskattade svenske politiker. Hans statsministerperiod var ett fiasko. Hans helgonresa till Balkan var inte heller en odelad succe, all svensk panegyrik till trots.

  mvh,
  Garm

 18. Till de debattörer som har svårt att förstå vad Bildt gjort: Läs Vad Bildt gjort för kriget på AB 26 okt 2006. Den finns på MikaelNyberg.nu/artiklar och är relativt utförlig. LÄS

 19. Bildt har aldrig någonsin imponerat på mig. Mest bludder utan något reellt innehåll. Har såna där figurer på jobbet också, som svänger sig med en massa fina ord och pratar riktigt länge och till synes sammanhängande.

  Den sorten verkar imponera på en del konstigt nog. Kanske beror det på att man inte vill erkänna att man inte riktigt begriper vad de säger.

  Att jämföra honom med Olof Palme är bara pinsamt.

 20. Företaget Legg Mason som Bildt arbetat för har investerat 0,00002 procent av sitt kapital i amerikansk försvarsindustri. Det är det som PM Nilsson menar är förklaringen till Bildts engagemang för Irak.

  Det är någon smart jävel inom vänstern som lyckats plantera ett rykte om Bildts affärer, och sen fått Expressen att tappa besinningen. Är det någon som vet vem?

 21. Varför ska man hata kvällstidningar när dom jagar Bildt (makten) men inte när dom jagar Person (makten)

  Hur blir det liberalt (liberalt på riktigt) att vara inkonsekvent när det gäller makthavande?

 22. Bildt är en pajas, men det är väl inte förbjudet att tjäna pengar?

  Vad gäller det pågående drevet är det väl uppenbart att det är uppblåst till orimliga proportioner och att Bildt dessutom tjänar opinionsmässigt på att han är föremål för en överdriven kampanj riktad mot honom.

  Dessutom är det svårt att bedöma Bildt då han ibland faktiskt har vettiga synpunkter samtidigt som han i andra sammanhang verkar närmast rubbad.

  Hans överlägsna och arroganta sätt i kombination med hans torra humor ger honom dessutom ett visst underhållningsvärde som en katrikatyr på sig själv.

  Jag tror faktiskt att Reinfeldt tjänar på att ha denna enmansteater i regeringen.