Bildt, Präster, Borgare och Bönder


Carl Bildt är sonsons sonson till Riks-
marskalken, friherre Didrik Anders Gillis Bildt. Denne man var förutom riksmarskalk även medlem av ståndsriksdagen.


En av dem som kommenterat
Bildts olika affärer på denna hemsida är Gina.

Gina skriver: ”Bildts uppenbara nonchalans och ovilja att ta bort kommentarerna han mycket väl kände till låter ana att han som frälse anser sig ”står över lagen” i sann 1700-talsanda, som jag raljerade om tidigare, eller bara är en beklaglig brist i karaktären, kan kvitta. Att kommentarerna är olämpliga på en utrikesministers blogg är det väl få som förnekar, egentligen. Om de också är olagliga är just det som nu ska prövas.

Varför han inte tagit bort dem kan man bara spekulera i. Jag för min del tycker att man kan börja se ett mönster i hur han reagerar när han blir kritiserad, dvs. med trotsig tystnad så länge det går, eller – om han konfronteras – bortförklarar och förnekar, och gör ingenting åt saken. Först när han själv får välja tidpunkten, eller åtminstone kan ge sken av att ha gjort det, agerar han och gör det som han borde/kunde gjort direkt. Det viktiga för honom tycks just vara att det är HAN som kontrollerar skeendet, inte att det rätta snarast möjligt blir gjort, (prestigebundet till tusen… och påminner faktiskt starkt om min 12-årings beteende).”

Carl Bildt har vid ett antal tillfällen, efter att han åter fått en plats i regeringen, varit utsatt för medias kritik. Han har mig veterligt ytterst sällan konfronterats med kritiska journalister. I stället har han valt att låta journalisten komma med sina kritiska påståenden och sedan besvarat dessa i efterhand. Inte i en direktsänd diskussion. När Ekot har försökt få till stånd en sådan har han vägrat att delta varför de tvingats böja sig för hans krav.

På det sättet har han också utnyttjat sin blogg. När media ställt besvärande frågor så har han vägrat att svara och i stället använt sin hemsida till svaromålet. Det har inneburit att han blir garanterad sista ordet, som nu igår när Ekot berättade att han fortfarande har fem oavslutade uppdrag. Först kommer det en snutt retorik på bloggen, sedan avslutar han kort och kärnfullt:

”– Så var det med den saken…”

Allt fler börjar nu reagera som Gina. De ser att vissa uppenbarligen lever kvar i det tidevarv som gällde på 1700-talet. Carl Bildts ätt är ur-
sprungligen dansk, och när han får kritik har han utbrustit i: ”– Mja, svenskarna har tydligen ännu inte glömt Stockholms Blodbad…” SvD DN SR/Ekot Bildts blogg

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Högerregeringen, Val 2010, Arrogans, Blogg, Media, Kommentarer, Politik[/tags]


8 svar till “Bildt, Präster, Borgare och Bönder”

 1. Redan som statsminister lyste hans arrogans igenom om man ville se den. Tyvärr var det många då som var imponerad av honom och kunde inte och ville inte se det. Om jag inte minns fel så var det några journalister som han inte ville tala med på den tiden. De var väl antagligen kritisk till vad han sa.
  Jag vill minnas att det blev mer märkbart i partiledarrollen att han stängde ute besvärliga journalister från intervjuer under valrörelsen.

  Jag blev förvånad när Reinfeldt gjorde honom till utrikesminister eftersom det hade blivit allt tydligare vad Bildt är och inte är.
  Att han skulle bli en belastning för den moderatledda regeringen var uppenbart från början. Dock har inte fokus legat på förväntat område.

 2. Han är så oerhört arrogant att man tappar hakan. Han sätter näsan i vädret på ett så oerhört oblygt sätt att han kommer att drunkna om han går ut när det regnar.

 3. Ja, det lyser igenom att CB inte är ”älskad”. Den som inte kan se att detta drev mot CB har fått löjet skimmer över sig måste vara helt förblindad av hat mot denna person. Visst är han arrogant ibland och kan reta vissa. Det arbete han utför för Sverige måste ändå vara avgörande och inte några föreningar som han råkar stå kvar i. Det får man väl vara-inte annat jag vet. Tidigare ministrar har säkert varit med i sådana! Ingen nämnd ingen glömd.

 4. men gud va arrogant av honom att skriva ett svar på bloggen. Det känns nu som att vissa personer försöker greppa efter halmstrån, allt för att Bildt ska avgå och dylikt.

 5. Edvin! Bildt kommer inte att avgå med mindre än att han får tjänsten som ”EU:s höga representant i utrikiska frågor”. Folkmordskommentarerna får han dagsböter för, och han har råd.

 6. Det var en djävla olycka att Carl Bildt valdes till um. hade jag vetat det hade jag hellre röstat på sossarna.

 7. Edvin, jag har ingen önskan att Bildt ska avgå. Ju längre han sitter kvar i regeringen och är utrikesminister desto bättre för läge för ett nyval.
  Du vet i bland har man sina bästa vapendragare i motståndarleden.