Beväpnade lärare, inte bara i Israel?


Som bekant brukar jag med jämna mellanrum dissa USA och vissa fenomen i landet, främst inom den politiska ledningen.

Nu har vi själva fått en borgerlig regering, en regering där skolministern föreslagit att lärarkåren ska bli Säpoagenter och rapportera barn som kan utgöra en fara för rikets säkerhet. Så det finns all anledning att inte bara sprätta dynga på USA men jag vill helst samla på mig några veckors intryck innan jag på allvar kommer att börja skriva om vår nya regering.

Fram till dess får USA finna sig i att stå för underhållningen. För några dagar sedan skrev jag om USA:s inställning till skjutvapen som ni minns, idag på morgonen hittar jag på Ekots hemsida ett förslag som innebär att lärarkåren i USA ska beväpnas.

Ekot: ”Den senaste veckan har det varit tre dödsskjutningar i skolor i USA och nu har en politiker motionerat om att beväpna lärarna. – De barn som skjuter sina kamrater och lärare är ofta mobbare och de är fega personer. Om de visste att läraren kan ha ett dolt skjutvapen i klassrummet skulle de avskräckas, säger Frank Lasee, parlamentariker från Wisconsin, som motionerat om att lärare ska beväpnas för att möta det ökade skolvåldet.”

Man behöver inte särskilt mycket fantasi för att inse hur skämttecknare världen över kommer att hantera ett förslag som detta. Att George W Bush framställs i cowboymundering med en Colt i hölster på varje lår är självklart. Nu har

tydligen politikern Lasee tänkt sig att lärarkåren ska se ut som västernhjältar som Doc Holiday och Wild Bill Hickok, och att de behöver det eftersom vissa skolbarn beväpnar sig…

Vore jag skolbarn i USA skulle jag givetvis också beväpna mig, t.ex. med en Glock 9mm. Intressanta lektioner och extra spännande dagar då betygen ska delas ut…

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Vapenlagar, Vapenlobbyn, USA, Politik, Vapenfanatism, Skolan, Lärare, Folkpartiet[/tags]


10 svar till “Beväpnade lärare, inte bara i Israel?”

 1. Skrev du Israel i rubriken istället för USA? Det står inget om Israel i texten, bara om USA. Lärarinnorna i skolan där mina barn går har då inga vapen…det står visserligen en vakt vid skolingången, men sorry, beväpnade vakter är en sak och beväpnade lärare en annan. Korrigering?

 2. Här kommer inte någon korrigering. Du måste följa länkarna om du ska kritisera en bloggpost. Hänvisar den till någon källa så bör du innan du kommenterar – kolla källan!

 3. Inte i vår skola i alla fall…och är ett uttalande från en kille i Wisconsin tillräckligt för att du ska skriva ”beväpnade lärare, inte bara i Israel” som om alla lärare i Israel hade ett automatgevär på katedern. Hur det är i Thailand (som killen också nämnde i Ekoinslaget) vet jag inte, men varken lärare eller lärarinnor på vår skola har några vapen i klassrummet.

  Jag letade på nätet på hebreiska och engelska, inklusive på utbildningsministeriets websida, och det enda jag hittar är artiklar från 2001 som berättar att grupper av speciellt utbildade lärare på vissa skolor ska beväpnas för att kunna försvara skolan vid en eventuell terroristattack. När jag söker detta på utbildningsministeriets websida står att denna förordning annullerats. Så sorry, jag vet faktiskt inte vad den intervjuade Wisconsinmannen stöder sig på.

  Igen: det står beväpnade vakter utanför israeliska skolor och kontrollerar alla besökare. Och utanför inköpscentra, statliga verk, biografer, tågstationer, etc etc. Men din rubrik är i bästa fall missvisande.

 4. Anna: ”det står beväpnade vakter utanför israeliska skolor och kontrollerar alla besökare. Och utanför inköpscentra, statliga verk, biografer, tågstationer, etc etc.”

  Ja det är trist att det ska behöva vara så. Men med ett penndrag skulle situationen kunna förändras. Om Israel fullföljde de resolutioner som FN lagt fram, återgick till 1967 års gränser, rev apartheidmuren och erkände palestiniernas rätt till en egen stat samtidigt som man utrymde alla olagliga bosättningar skulle dessa beväpnade vakter kunna dras in.

  Personligen förstår jag att palestinierna är hatiska, och ja t.o.m. mer än hatiska. Tänk dig själv att det kommer inflyttande hundratusentals människor i ditt land och jagar bort närmare en miljon av dina släktingar, kamrater och bekanta. Skulle inte du bli rejält förbannad?

  Om de dessutom plöjde ner dina förfäders byar, om de schaktade bort deras gravar…?

  Nää, jag förstår att ni behöver ha beväpnade vakter lite överallt. Jag fattar inte hur det kommer sig att ni accepterar att leva på det sättet, men det är mycket jag inte fattar…

 5. Huh..?

  Kommenterade inte du att jag valde att citera vad Ekot skrev, att Israel hade beväpnade lärare?

  Nah, det är tidigt en söndagsmorgon, jag kanske minns fel.

 6. Är det inte ett normalt beteende hos sionistlobbyn att man hoppar på enskildheter? Sammanhanget, folkfördrivningen och den etniska rensningen går ju inte att angripa. Tack för en bra blogg, jag kommer fortsätta att följa den dagligen!

 7. Jag blir alltmer övertygad om att israel faktiskt behöver låta flyktingarna flytta tillbaka och bli en icke religiös stat och dessutom införa demokrati. Självklart behöver de beväpnade vakter fram till dess.

 8. Maria, är det ett normalt beteende hos Palestinavännerna att klämma in Israel i rubriken till ett inlägg som handlar om USA utan att kolla fakta? Är det att vara ”sionistlobby” och ”hoppa på enskildheter” om man påpekar att lärare i Israel inte har vapen i klassrummet? Inlägget handlade inte om varken ”sammanhanget, folkfördrivningen” eller den ”etniska rensningen”. Jag säger inte att du inte får tycka vad du vill. Men vill Jinge ha Israel i rubriken till en sådan här bloggpost tycker jag att han ska ha belägg för det. Annars kunde han lika gärna skrivit Thailand.

 9. Är det normalt bland israelkramarna att så fort den minsta chans yppar sig hoppa på fredsvännerna för vad som helst? Jo frågan är retorisk så du behöver inte svara. Det är lika vanligt bland israelkramarna som det är att behandla israelaraberna illa och diskriminera dem på alla sätt. Dessbättre är inte det något som kännetecknar just folkgruppen judar, det är bara kännetecknande för de judar som ockuperar palestiniernas hemland.

 10. På tal om USA så kommer det 2 högst intressanta dokumentärer för oss som…..ja….har lite bredare världsbild än vad näsan räcker till. Den första heter ”Shut up & sing” som handlar om efterspelet efter att en tjej i gruppen ”Dixie chicks” gjorde ett uttalande om George Bush. Vill du se förföljelse, terrorism, hat, svineri och munkavel-politik så ska du se denna (http://movies.yahoo.com/feature/shutupandsingqt.html).
  Den andra heter ”Jesus camp” som i korthet handlar om den hjärntvätteri som många amerikanska barn genomgår för att bli ”goda” kristna amerikanska medborgare. Och de har mage att klaga på länder som Afghanistan och Pakistan….. (http://www.apple.com/trailers/magnolia/jesuscamp/)