Betalar du inte dina skulder får du elektronisk fotboja


Ja inte i Sverige men i England är det på gång. Och eftersom England och USA tycks vara förebilder för svensk lagstiftning så dröjer det nog inte så länge..

BBC: Parents who fail to pay child support money could be tagged, Work and Pensions Secretary John Hutton said. Mr Hutton said the idea was being examined as part of reforms of the powers of the Child Support Agency. ”I want to get tough with those dads who are not paying for their kids,” he told BBC News. A review of the Child Support Agency is under way after Prime Minister Tony Blair said it was ”not properly suited” to its job.

I Sverige har man rätt att ansöka om fotboja om man dömts till ett fängelsestraff på upp till sex månader. Eftersom man blir villkorligt frigiven efter 2/3 så innebär det att den maximala tiden med husarrest är fyra månader.

Men det förutsätter givetvis att du 1) Har begått ett brott 2) Är dömd till fängelse 3) att Frivårdsmyndigheten bedömer att du kan klara straffet med fotboja.

Att engelsmännen nu tar till boja mot försumliga betalare av underhållsbidrag kan ju tyckas vara en bra idé. Barnen ska inte behöva lida för en förälders försumlighet.

Men som alltid när man stiftar nya lagar så väcks idéer om nya tillämpningar. Får man boja för att man inte betalat underhåll så kan man väl få det om man struntar i att betala parkeringsböter eller trängselavgifter.

Jag känner viss tvekan inför att skriva om detta på bloggen ska ni veta. Tänk om Bodström läser det.. Då har vi det som ett brev på posten..

[i] Artiken hos BBC


4 svar till “Betalar du inte dina skulder får du elektronisk fotboja”

 1. En liten detalj, bara: Jag vet inte hur det är i England, men i USA är det faktiskt brottsligt att inte betala underhåll till barn, vilket gör det lite mer begripligt att man skulle ta till rena bestraffningsmetoder.

 2. Förstår att du ser Piratpartiet som ett skämt, delar själv inte direkt alla deras åsikter.
  Däremot, precis som du skriver i ”Och eftersom England och USA tycks vara förebilder för svensk lagstiftning så dröjer det nog inte så länge..” så är Bodströmssamhället på gång.

  I en skräckversion så ser jag Bodström framför mej dreglande över en monitor med röda blippar, där varje blipp är en fotboja. Det skrämmande är att det är nog inte allt för långt in i framtiden innan det är genomfört heller.

  Även om du inte verkar se kopplingen så tror jag det räcker för att många i rent missnöje är beredda att lägga en röst på Piratpartiet. Detta även om det är ett enfrågeparti.

 3. Det där skulle man kunna göra en kul banner på Saolloman.. :-)
  Bodis som Frankenstein dreglande över en monitor..

  ”Även om du inte verkar se kopplingen så tror jag det räcker för att många i rent missnöje är beredda att lägga en röst på Piratpartiet.”

  Har du inte läst mer i min blogg så är det ju inte ditt fel. Men ”kopplingen” har jag tämligen gott grepp om, frågan är vad vägen leder..

  Pontus: Det är inte ett brott att inte betala sina räkningar i Sverige. Förr kunde man bli satt på gäldstuga, men det förvann för omkring 100 år sedan.. Jag tror att det fanns kvar något institut som gjorde att man kunde omvandla böter till fängelse långt in på 50-talet..