Mystiska okända djur i bloggosfären


Idag hade radioprogrammet Godmorgon Världen i radions P1 ett inslag om hur en falsk journalist blev ackrediterad som reporter i Vita Huset.

Efteråt har det visat sig att ”reportern” varit finansierad av icke officiella högerorganisationer, och eventuellt också av Vita Huset självt. Att ”reportern” var extremt vänligt inställd till G.W. Bush och kriget i Irak är givet..

Lyssna på Godmorgon Världen!

En reporter talade i programmet om det viktiga i att alltid kunna veta VEMS röst som talar när man konsumerar nyheter.

Samma sak gäller givetvis i bloggosfären. Alla som regelbundet läser bloggar undrar givetvis varifrån de högerextrema bloggarna egentligen kommer, och vem som finansierar verksamheten.

Och varför det tycks vara mer regel än undantag att de själva uppträder under falska eller påhittade namn.

Nu talar jag inte om de nyliberaler som finns på nätet. De flesta av dessa är vare sig hemliga eller har någon dold agenda. De sköts dessutom på ett hyfsat sätt utan för grova personligt riktade påhopp.

I fallet som redovisades i Godmorgon Världen (andra timmen) berättades det att det faktiskt var bloggarna som avslöjade den falska ”journalisten”. Efter detta avslöjande så försvann vederbörande direkt.

Det är bra. Det är också mycket bra att bloggare läser tidningar och inte alltid sväljer vad som skrivs. Lika lite som de alltid ska svälja vad vare sig kända eller ”hemliga” bloggare skriver.

Själv väntar jag spänt på att få veta hur det egentligen förhåller sig med Stockholm Spectators finansiärer. Och vem döljer sig bakom låtsas-namnet Alicio?

En sak är jag i alla fall absolut säker på. – Den som lever får se..


7 svar till “Mystiska okända djur i bloggosfären”

 1. Ja det är ju möjligt Magnus. Men ska man tro ditt sensationella avslöjande så kvarstår ju frågan i allra högsta grad. Skrev du inte att ngn av herrarna var på ett ”assignment” i Sthlm? Vaddå för uppdrag? Vem har sänt ut?

 2. Nja deras agenda är kanske intressantare än deras finansiering. Att sätta upp en blogg idag kostar egentligen ingenting. En blogg på blogspot är helt gratis, och att hyra in sig på ett webbhotell och skaffa sig en egen domän kostar idag under tusen kronor per år. Så det viktigaste kapitalet är tid, inte pengar. Men det behövs destå mer tid.

 3. Det har varit två närbesläktade ”skandaler” i veckan.
  En helt okänd journalist som lyckats få ett presskort till vita huset och frågat Bush ”softballs” om demokraternas obstruktionism.
  Och CNNs nyhetschef som hävdade att USA medvetet dödar och torterar journalister i Irak och Afghanistan.
  Båda har nu avgått och höger/vänster bloggare var ansvariga för sitt respektive ”offer”.

  Personligen tycker jag då att Eason Jordan (CNN) är ett större villebråd än att gräva upp eventuella homoskandaler och GOP sympatier hos Jeff Gannon (talon news).

 4. De allra flesta betalar givetvis för sin egen blogg. Men när man ser bloggar som verkar drivas professionellt så kan man ju undra. Vilket jag gör. Och såvitt jag förstår är det lagligt att undra, och SKRIVA om sin undran.. :-)

  Om en blogg driver en extremhögeragenda och dessutom är himla notoriska så väcker det frågor utifrån ovan givna funderingar.

  ÄGS den av Loopia? Är det inte bara så att Loopia hostar den?