Att skriva om bloggosfären är populärt


En sådan bloggning attraherar om inte annat bloggare vilket kanske ger 40-50 extra läsare, jag vet inte så noga.

Nu pågår ständigt och jämt diskussioner om bloggar och deras funktion. Detta skrev Lennart Frantzell i natt: ”Men som medium har bloggosfären betydande restriktioner. Man skriver inte en trettio sidors uppsats om strängteori på sin blogg. Man skriver kortkorta inlägg, små notiser egentligen. 200 ord verkar vara en typisk längd.”

Lennart har nog rätt. Min förra postning om Kapten Svartskägg innehöll dock 381 ord och det är lite längre än mina genomsnittspostningar. Men varför är bloggposter oftast kortare än så?

Ser jag bara till mig själv och det jag läser på nätet så tragglar jag mig sällan igenom inlägg längre än 3-400 ord. Är inlägget tillräckligt intressant så skriver jag ut det, men ofta gör jag precis likadant som när jag läser tidningar på nätet. Längre artiklar och bloggposter läser jag i soffan..

Jag kollar ingressen och fångas jag inte av ämnet så går jag till nästa. Och jag är gemen nog att inbilla mig att de flesta gör precis som jag.

Med andra ord kan jag konstatera att har du läst så här långt så är du nog en bloggare.. Andra är säkerligen inte intresserade.

Jag ser bloggen som en sorts modernare sorts insändarsida. En sida där författaren kan spy galla över politiker, skriva om allt hon/han gillar, t.ex. katter eller pilbågar. Definitionen som går ut på att bloggen är en sorts dagbok är nämligen helt korrekt.

Somliga skäller bloggar med rätta för att vara ytliga. Det är också en riktig iakttagelse. Skulle jag själv plötsligt ödsla 1200 ord på att förklara vad jag tror om

orsakerna till regeringens brist på socialdemokratisk ideologi skulle möjligen 2-3 personer orka igenom texten.

Men att idiotförklara Bosse Ringholm kan jag göra på betydligt färre rader så att budskapet ändå går fram.

Det är också misstaget många gör i diskussioner om bloggarna. En blogg kan inte bli något annat än en mycket kortare och privat textsamling. Eller en privat insändarsida om någon så vill.

Det som skiljer det från en ”hemsida”, enligt mitt sätt att se det, är att folk kan kommentera varje insändare, och faktiskt också gör det.

Själv tillhör jag de lyckligt lottade som har 13-1400 besök på bloggen varje dag. Skulle jag övergå till att skriva inlägg på 6-700 ord varje gång skulle besöksfrekvensen sjunka drastiskt. Dessutom skulle bara ett fåtal orka traggla sig igenom mina alster..

(414 ord..)


5 svar till “Att skriva om bloggosfären är populärt”

  1. Det är väl självklart att bloggarna har sina begränsningar. Alla ting har sina begränsningar. Man kan inte äta m.h.a. en cykel. Klar begränsning. Man kan inte ens transportera familjen till Borås på en cykel. Men den är utmärkt för kortare enpersonstransporter.

    Samma med bloggar. Styrkor: lätt att använda, färdiga system för kommentarsfunktioner och uppdateringar, hyfsad infrastruktur runt om (nyligen, intressant m.m.), lätt att länka till likasinnade och olikasinnade.

    Sen: framgång kan inte alltid mätas i kvantitativa former (läs besöksräknare). För någon kanske själva kicken är att skriva något som hon/han känner sig riktigt nöjd med. Eller att ”rätt” tre personer läser inlägget.

    Kuriosa: betydligt fler läser detta inlägget här hos dig, än om jag skulle ha skrivit det på min egen blogg. Är det bra eller dåligt? Nej, det bara är.

  2. Ja det bara är. Du har givetvis rätt i allt detta. Var och en blir salig på sin fason och en besöksräknare mäter faktiskt inget annat än antalet besök. Thats it!

  3. Jag tror att en av hemligheterna bakom din höga besöksfrekvens Jinge, är att du ofta har flera inlägg varje dag, vilket gör att en hel del besökare säkert återkommer flera gånger/dag. Jag ser ju hur jag gör, det är få bloggar som det lönar sig att besöka mer än en gång om dagen, somliga bara en gång i veckan, medan din blogg har spännande, fyndiga eller intressanta inlägg flera gånger varje dag som regel.