Att Blogga eller inte Blogga, det är frågan


Rosemari Södergren som driver Kulturbloggen har skickat mig ett antal frågor som hon vill att jag ska besvara.


Hon har skickat
samma frågor till fler bloggare och hon tror att några kan ha intresse av svaren. Är verkligen någon nyfiken på det så är väl de flesta av dem redan besökare, så därför väljer jag att svara här.

1. Hur vill du i korthet beskriva dig och din blogg.

Det är en omöjlig begäran, en 60+ f.d. social-
arbetare som är intresserad av politik och en massa annat. Bloggen är väl något slags reaktion på omvärlden, en skriven och personlig variant av radions Ring-P1.

2. Varför bloggar du?

Det undrar jag själv också med jämna mellan-
rum, jag har ännu inte kommit på något bra svar på den frågan, mer än vad som möjligen kan spåras som svar under punkt ett.

3. Du har en mycket välbesökt blogg, vad tror du är anledningen till det?

Samma där, ända sedan jag började blogga så har jag haft hyfsat många läsare. Till en del beror det antagligen på att jag försöker göra den snygg och lättläst, utöver det så tror jag att min oförmåga att vara politiskt korrekt lockar en del besökare.

4. Vilka råd ger du en bloggare som vill få fler besökare?

Jag har egentligen inga tips mer än att se till att annonsera sina blogginlägg via Intressant/Nyligen, Twingly och liknande tjänster. Skriver man sedan om det man är mest intresserad av så kommer andra med samma intressen att läsa bloggen. Man måste absolut uppdatera bloggen så gott som dagligen. Det fungerar inte med ett nytt inlägg varje vecka om man vill få många läsare.

En annan sak är att man bör avstå från att vara med i olika konstlade ”bloggstafetter”. Har man ingenting att skriva om så demonstrerar man det bäst genom att delta i olika konstruerade sammanhang arrangerade av andra bloggare. Man kanske till och med bör överväga sitt eget bloggande under sådana omständigheter.

Moderera kommentarerna och släpp aldrig fram idiotkommentarer. Dessa säger nämligen mer om bloggaren än om den som kommenterar.

5. Tjänar du något ekonomiskt på din blogg?

Det kan jag inte påstå. Tack vare att bloggens besökare klickar på Googleannonserna får jag in lite mer än kostnaden för mitt webbhotell, men långt ifrån mina kostnader för mitt bloggande. Det smartaste jag kunde göra ekonomiskt vore att säga upp bredbandet, sälja datorn och bli fågelskådare på heltid. Men är man grymt internetberoende så gläds man åt vartenda öre man slipper betala själv.

Andra om , , , , ,

[tags]Bloggar, Bloggenkät, Bloggosfären, Bloggtips, Politik, Jinge[/tags]


7 svar till “Att Blogga eller inte Blogga, det är frågan”

  1. Jinge ditt charmtroll ;-). Skulle du inte kunna kosta på dig en länk till Bloggtidningen?

    Att länka till varandra är ett sätt att stötta varandra i Bloggosfären, se på Svensson, han är ett föredöme som länkar åt alla håll…

  2. Vissa bara älskar stafetter visar det sig. På bloggtidningen kommer det folk hela tiden som vill vara med och skriva. Så det är olika. Överhuvudtaget finns det så många olika typer av bloggare – många gånger är det enda gemensamma vi har att vi använder ett bloggverktyg. Det är också det som är så kul.

  3. Jag förstår mig inte alls på det där. Det handlar om konstgjord andning när bloggaren har brist på inspiration.

    Då tycker jag att det är bättre att avstå.

  4. Äh, staffetten är ett kul koncept. Tyckte det var roligt att prova själv, fick skriva lite anorlunda. Tror knappast jag får några nya läsare av det dock, inte den typen av bloggar som verkar vara med annars.

  5. Stafetten är hur som helst väldigt populär – folk står på kö för att vara med och vi har fått in en väldig massa skojiga och bra inlägg. Många gillar det där.

    Men vi är alla olika. Men apropå att blogga – har ni märkt att det känns som om det är färre läsare på bloggarna på sistone? Eller så är det min som börjat dala i intresse ;-(

  6. Mary, min blogg har fått en stadig läsarskara på flera hundra om dagen. Men det där går väl upp och ner. Det räcker med att man är sjuk en vecka så får man börja om från början.

    Att länka till andra måste man. Det finns blogginlägg som det vore bra om de lästes av fler. Det är då man ska länka. Men jag känner att jag är för dålig på det! Måste skärpa mig!