Återerövra den svenska flaggan!


Det finns saker som jag irriterat mig på i många år utan att ha kunnat se en enda lösning eller förbättring.


Fornfynd 1

Symboler, som kanske inte har så stor egentlig betydelse, övertas ofta av olika mer eller mindre nazistiska grupperingar.

Personligen är jag fascinerad av historia, och framför allt sådant som man kan titta på än idag. De må vara Gripsholm Slott eller en gammal kyrka. T.o.m. gamla torpargrunder tycker jag är spännande.

Sedan 30 år tillbaka har jag en tors-hammare i en kedja runt halsen. Jag har fått den och jag tycker att den är fin. Det är en avgjutning av ett känt fynd från Uppsala.


Fornfynd 2

Men tyvärr så har alla dessa hel eller halvnazister lyckats muta in den som ”egen” symbol så jag ser alltid till att den inte syns.

Självklart, att bli misstänkt för att vara rasist / nazist är knappast något att se fram emot för en person som vill att Sverige ska upplåta så mycket plats som möjligt till flyktingar..


Nazist med stulna svenska flaggor

På samma sätt har det blivit med vår nationalsymbol, flaggan. Idag är det tämligen vanligt att folk sätter ut flaggan på balkongen eller utanför köksfönstret. Det gäller i särskilt hög utsträckning i invandrartäta områden.

Varför?

Jo är man inget så är man i alla fall svensk..

Kan jag då inte sätta en svensk flagga på min balkong?

Nej givetvis inte.

En gubbe med torshammare som har en svensk flagga på balkongen anses antingen vara med i Nationalsocialistisk Front, Sverigedemokraterna eller någon liknande organisation..

Så flaggan får vara..

Men hur ska våra nya svenskar kunna få en vettig relation till vår nationalsymbol? Problemet är ju att de klokare gammel-svenskarna knappt törs använda den.

Önskvärt vore om man intuitivt kunde känna ”- Så här ska vi göra!” men tyvärr så har jag inte en aning om vad vi kan göra åt detta missförhållande.

Be alla nya svenskar att sätta upp en svensk flagga på balkongen?


7 svar till “Återerövra den svenska flaggan!”

 1. I mina kontakter med invandrare (som givetvis inte är en homogen grupp) har jag inte märkt någon större känslighet/motvilja mot den svenska flaggan som symbol. Normalt sett är dom vana vid att man vördar en symbol för landet och fortsätter helt naturligt att hedra sin ”egen” flagga också. Det är vi ”svenskar” som är löjliga och i någon sorts missriktad välvilja försöker sopa bort allt som har med landet Sverige att göra, och öppnar därmed dörren för avskum att ta över våra gemensamma symboler.

  Rätt (och även fel) använda är symboler oerhört starka, mycket starkare än vi ”moderna” människor vill kännas vid.

 2. Nej jag vet att inte invandrare har någon aversion mot flaggan. Men det är på det sättet jag beskriver saken som jag upplever saken..

 3. att forsta nån slags vördnad eller stolthet över ens födelsenation hjälps inte när våra politiker (i detta exempel, Mona Sahlin) går och säger att hon tycker att våra svenska traditioner är larviga.

  Jag kommer ihåg när jag var 15 eller 16, så det var ju för nästan 10 år sen, .. när jag var och såg E-Type på liseberg på nationaldagen och han började med nationalsången, och många av invandrarna i publiken började bua. Det är ett sånt där minne som är fastbrännt i mitt minne :(

 4. Vad en politiker säger, om hon nu verkligen har sagt så, kan rimligtvis inte påverka mer än de närmast sörjande. Jag förstår inte varför de skulle bua? De flesta jag känner är tämligen glada åt Sverige och svenskarna, även om de tycker att vi är lite slutna och svårmodiga.. :)

  Kanske det var bara TON-åringar? Det är ju ett märkligt släkte.. :)

 5. Jag tror det bottnar i självförakt och elitism. Efter ha bott utomlands i 10 år märker man hur Svenskar är (iallafall stockholmare) väldigt beroende av att höra till en speciell priviligerad grupp – typ adeln. Nåt som vi burit över från medeltiden kanske.

  Jag tror helt och hållet på att det (som vissa PC förespråkare säger) svenska samhället genomsyras av en undermedveten rasism, där man tänker att ”ja du bor här och är svensk medborgare, men du blir aldrig Svensk”.

  Så på samma sätt tror jag att invandrare ser ett behov att försvara sig (psykologiskt) mot den svenska elitismen genom att antingen racka ned på svensk nationalism (bua åt nationalsången) eller att forma egna grupper att tillhöra som svensken inte kan vara medlem av.

  mina 2 öre

 6. Själv kör jag taxi. mina föräldrar härstammar från Turkiet. Träffar många människor, de flesta är svenskar. När man frågar dem vad svenska flaggan står för och vad dess historia är så vet ingen. Hade en disskution med en av mina svenska kompisar, som tycker att den svenska flaggan är vacker. HELT RÄTT. Det är inte det jag frågar om ens. Jag frågade vad den står för så vart han helt förlamad. vilket är tråkigt och tragiskt. Är det så svårt att lära sig sådana saker i skolan. Själv kommer inte ihåg att man fick lära sig sådana saker. (kanske inte lyssnade)
  Sjunga national sången i skolan är också en självklarhet. Tar vi bort sådana saker, så kommer vi att förlora mer och mer.

 7. Frågan om flaggan bottnar i frågan om Nationen är en idé värd att bevara, vilket jag inte tycker. Förutom en del rent juridiska aspekter har jag ingen känsla av ”svenskhet” som jag anser är viktig för min självkänsla eller -bild, och därmed är också flaggan irrelevant för mig.

  Vilka funktioner uppfyller Nationen som gör den värd att bevara och vilka funktioner uppfyller flaggan som gör den till något som måste återerövras av packet?