Året 2017 avslutades vackert – inte minst i Afrika!


Min gamle skolkamrat Brage Norin vid hal (högre allmänna läroverket) i Boden för drygt 50 år sedan är också anti-imperialist, och socialist, före mig fast han är något yngre. Brage Norin är disputerad fysiker som arbetat i Kina. Han skriver från Skogså Tankesmedja utanför ”en stad i Norden där solen aldrig ler”, som det hette i soldatvisan om Boden. Men det märkte inte vi.

Boden_centrumBoden annodazumal
Nyårsbetraktelse.
Påvens jultal var en hyllning till världsfreden. Han hyllar tanken på fredlig samexistens i ”det heliga landet” och i hela världen. Tvåstatslösningen med en israelisk huvudstad i västra Jerusalem och en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem är den katolska kyrkans självklara ståndpunkt. Det är Guds mening att folken i Palestina och Israel ska leva i fred med varandra. Ett delat Jerusalem som huvudstad både för israeler och palestinier är en hörnpelare i den kommande fredsuppgörelsen.
Den protestantiska kyrkan, den katolska kyrkan, den grekisk ortodoxa kyrkan och hela den muslimska världen är överens. Jerusalem är absolut inte enbart Israels huvudstad. Det sionistiska försöket att lägga beslag på hela Jerusalem är dömt att misslyckas.
Netanyahu rasar över världens enade motreaktion.
påven-jpgPåven
DEN RYSKA FRAMGÅNGSSAGAN I MELLANÖSTERN FORTSÄTTER.
Turkiet köper fyra batterier av det ryska missilsystemet S-400. Det komplicerade köpet har förhandlats klart och betalningsformerna är klara. NATO hisnar. Trots massiva varningar på alla nivåer undertecknades köpet.
MINST LIKA OMSKAKANDE! 55% av köpeskillingen betalas genom upplåning i Rubel – ett lån som Ryssland godkänt. I praktiken betyder det att köpet i huvudsak sker i rysk valuta. Beslutet är extremt provocerande för USA. Turkiet har valt sida.
Erdogan drog nyss iväg till Saudiarabien. Även Saudiarabien befinner sig i slutfasen av sina förhandlingar om inköp av det ryska missilsystemet S-400.

LÄNDERNA STRÖMMAR TILL FREDENS PROJEKT – DEN NYA SIDENVÄGEN.
Även små länder strömmar till. Moldavien mellan Rumänien i söder och Ukraina i norr ser nu äntligen ljuset i tunneln. Den historiska chansen föll ner från himlen. Europas fattigaste folk kan äntligen börja drömma. En hel tredjedel av landets befolkning arbetar som gästarbetare utomlands. Inom några år kan tusentals familjer återförenas. Händelsen är så stor för det fattiga landet att hela folket hisnar.
Sidenvägen har många leder. ”Den marina Sidenvägen” berör många länder och ögrupper. Denna viktiga handelsled har skapat framtidstro i Maldiverna – en grupp öar väster om Sri Lanka. Massor av projekt planeras. Landets viktiga fiskeexport fick problem i EU-marknaden för några år sedan. Kina köper hur mycket marin kost som helst. Maldivernas fiskeindustri jublar.
KIna one-belt-one-roadOne Belt Road
DEN KINESISKA FRAMGÅNGSSAGAN I AFRIKA FORTSÄTTER.
Kina och Afrika förenas snabbt. Cirka 200 000 afrikaner jobbar i Kina. En miljon kineser lever i Afrika. Idag är Kina Afrikas viktigaste handelspart. Den kinesiska expansionen i Afrika har pågått lång tid. Under 1990-talets andra hälft ökade handeln mellan Afrika och Kina med hela 700 procent.
Den ömsesidiga handeln har exploderat under det senaste årtiondet. År 2006 var USA Afrikas viktigaste handelspart (91 miljarder dollar) – medan Kina låg på andra plats (53 miljarder dollar). Fem år senare 2011 hade den kinesiska handeln med Afrika stigit till över 166 miljarder dollar. Handeln gynnade de afrikanska länderna. Den kinesiska importen från Afrika översteg vida den kinesiska exporten till Afrika. Detta bygger välstånd i Afrika.

Nu exploderar handeln. Närmare 1 000 kinesiska företag är etablerade i Afrika. De flesta är privata företag som investerar inom energiområdet, infrastruktur och inom banksektorn. En stor del av den jättelika kinesiska importen av olja kommer från Afrika – varav huvuddelen från Angola. Många länder exporterar bomull till Kina. 20 % av Kinas bomullsimport kommer från Burkina Faso, Mali och Benin. Massor av mineraler och metaller importeras från Afrika. Diamantgruvorna i Zimbabwe genererar stora inkomster i detta fattiga land genom handeln med Kina.
Den kinesiska framgångssagan i Afrika är ett faktum.
KinaAfrikaChefsingenjören
För att underlätta de språkliga kommunikationerna har ”the Confucius Institute” upprättat över 20 studiecentra i 13 länder i Afrika. Allt fler afrikanska ungdomar söker sin utbildning i Kina. Buddismen har gjort en storskalig entré.

I början av 1970-talet gjordes en infrastruktursatsning i Afrika som har blivit världskänd. Det kinesiska bygget av den 185 mil långa järnvägen mellan Zambia och Tanzania har blivit en symbol för Kinas närvaro i Afrika. Kina finansierade projektet.

Få vet att den ekonomiska tillväxten i Afrika har kommet igång rejält. Tillväxten av BNP har i snitt legat över 5% under årtiondet 2000 – 2010. Tidvattenvågen av kinesiska investeringar är den viktigaste orsaken. Enbart under året 2014 beslutades om infrastrukturprojekt på över 70 miljarder dollar som Kina medverkade i. Idag beviljar kinesiska banker betydligt mera lån till länder i Afrika jämfört med Världsbanken.

ETT ”PARADIGMSKIFTE”
Kinas genombrott har djupa kulturella förklaringar. Kineser och afrikaner kan umgås med varandra. Kineserna ser inte ner på afrikaner. Det är precis detta som förklarar den kinesiska framgångssagan. Kina mutar sig inte fram för att lägga beslag på rikedomarna i Afrika. Den kinesiska filosofin är enkel, win-win projekt rakt igenom. Kinas ambassader är inte spioncentraler som intrigerar i ländernas inre angelägenheter. Diplomatin är öppen. Inget land har rätt att lägga sig i något annat lands inre angelägenheter – det är ett mycket vinnande recept.

USA:s multinationella företag har länge plundrat Afrika. IMF har förhandlat och beviljat lån i all oändlighet – lån som gått till mutor och korruption. Ländernas viktigaste tillgångar har stulits. IMF:s tjänster åt Wall Streets finansvampyrer är en afrikansk skräckhistoria. Det är västvärldens efterkoloniala politik som nu förebådar västs fall i Afrika. Först använde vi arméer för att med våld stjäla det vi ville ta. Sedan övergick väst till mutsystemet. Bägge metoderna fungerade fram tills nu.

ZIMBABWE.
Varje afrikanskt land har sin egen berättelse om hur samarbetet med Kina utvecklats. 2015 blev Kina Zimbabwes viktigaste exportmarknad. Kinas investeringar uppgick till nära 75% av alla utländska investeringar i landet. Kina beviljade 5 miljarder dollar i bistånd till Zimbabwe under 2016. Hela 46 miljoner dollar har anslagits för bygget av landets nya parlamentsbyggnad. Massor av samverkansprojekt planeras inom gruvindustrin.

Det är inte att undra på att ett tektoniskt maktskifte är på gång i Afrika. CIA:s terrorpolitik i Afrika är snart ett smärtsamt minne blott. Kontakterna med väst har krossat hela denna världsdel. Kontakterna med öst återupprättar Afrikas storhet. Inom några år upphör flykten från Afrika. Trummorna kommer att locka många i landsflykt att återvända hem.

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


14 svar till “Året 2017 avslutades vackert – inte minst i Afrika!”

 1. Några reservationer kan väl läggas in: det händer att förhållandet mellan kinesiska investerare och afrikanska arbetare inte är så bra. Vad jag minns slog gruvarbetare i Zambia helt enkelt ihjäl en kinesisk kapitalist för några år sedan. Den kinesiska exportoffensiven verkar också ha skadat Sydafrikas export.

  Och tyvärr är det nog för tidigt att räkna ut de gamla kolonialisterna och USA. Trupper från olika NATO-stater (samt Sverige!) finns i många länder och kan förmodligen ställa till med mycket otyg. Eftersom kineserna är politiskt och ekonomiskt mycket starka blir det så att motståndarnas enda stora tillgång blir viljan och förmågan att starta och underhålla diverse krig, oroligheter och ”västvänliga” diktatorer. Kort sagt: fler råvarukrig kan förväntas framöver, där Kina och västmakter står mot varandra, men där offren mest är lokala afrikaner. Tänk på Libyen eller Sudan/Sydsudan som färska exempel!

 2. Mannen är uppenbarligen galen. Aldrig läst så mycket osammanhängande svammel på sån liten ”yta” tidigare. Han kan uppenbarligen ingenting om ekonomi eller politik utan det han skriver är baserat på ett djupt och irrationellt hat mot USA.

  • Nja skruven, uppenbarligen är ju inte allt Brage Norin skriver galet. Mycket har ju visat sig stämma senare. Sen är ju inte USA-hat speciellt irrationellt med tanke på allt jävelskap regimen i Washington hittar på. Tyvärr är det ju vanligt folk i USA som blir lidande av gangsterregimens upptåg i Vita Huset. Men visst kan man hålla med om att Brage Norins inlägg har ett mustigt språk med en del religiöst svammel men bortser man från det så är han inte helt ute och cyklar Brage.

   • Tyvärr Benny så är inte mycket av de orsak/verkan förhållandena som Brage för fram korrekta.

    Kineserna är på inget sätt mer populära än västerlänningar i Afrika. På vissa områden är det nästan tvärt om. Den infrastruktur som Kina har byggt syftar också enbart till att underlätta export av råvaror. Dessutom tenderar Kina att ta med egen arbetskraft snarare än att anställa lokala afrikaner. Den ekonomiska tillväxt som Afrika har haft sedan 2000 beror också knappast på kinesiska investeringar som det påstås. Istället är det ökningen i priset på råvaror som är förklaringen till den ekonomiska tillväxten i Afrika. Detta blev också tydligt 2015/2016 när priset på råvaror föll och BNP tillväxten i många afrikanska länder blev 0 eller negativ

  • Även om lilla Sverige var klar vaken så skulle den inte konkurrera med kina. Så yrvaken ex-presssen kan återgå till sitt vanliga sömngågar journalistik och skriva om Hillarys underkläder.

 3. SR har haft en serie om Kinas pengar, dvs hur Kina investerar i alla världsdelar. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=25610
  Grundtonen är positiv och reportagen relativt okritiska och betonar mer den ekonomiska nyttan för mottagarna av Kinas investeringar än riskerna för kinesisk imperialism. Kina har lärt av kolonialmakternas misstag men på sikt kommer Kina att agera som en ny imperialist. Kampen om jord och vatten för matproduktion och råvaror för industrin skärps och då kommer inte Kina att agera annorlunda än vad imperialistmakter gjort genom historien.

 4. Tyvärr måste jag blanda litet smolk i glädjebägaren. Kina agerar inte fullt så osjälviskt som det framgår av din beskrivning. Som vanligt är det statens egna intressen som ligger i botten. Bland annat så kritiseras Kina för så kallad ”land grabbing”, dvs man köper in eller arrenderar på ett visst antal år stora områden för odling av livsmedel som det råder eller väntas uppstå brist på i Kina. Vilket drabbar fattiga afrikanska bönder som skoningslöst körs över av sina egna myndigheter. Kinas bidrag till industrialisering och infrastruktur genom start av nya företag är positiva, men frågan är hur det fungerar bakom den schyssta fasaden. En viss kritisk distans rekommenderas. Men visst, Kina framstår inför afrikanerna som mycket bättre än de gamla vanliga kolonialmakterna.

  • Håller med om att Norin överdrivit en smula men är själv helt övertygad om att kinesernas avsikter i Afrika är långt ärligare än vad västs är, tyvärr får jag påstå att det nog är tvunget att Kina håller i projekten själva för i ärlighetens namn så brukar det sällan fungera väl när afrikanerna själva skall hålla i tåtarna.
   Vem glömmer Zimbabwes förvandling från Afrikas kornbod till dagens katastrof?

 5. Bra inlägg om Afrikas framgång med stöd av Kinas satsning på Nya sidenvägen av Brage Norin, Skogså tankesmedja.

  För den som vill veta mer om den Kinesiska satsningen är boken ”Extending the New Silk Road to West Asia and Africa” som en bibel, med den allra senaste utvecklingen. I november 2017 presenterade Hussein Askary boken på Schillerinstitutets konferens i Bad Soden i ett tal som är översatt till svenska här http://www.larouche.se/artikel/den-nya-sidenvagens-forlangning-till-vastasien-afrika-en-vision-om-ekonomisk-panyttfodelse

 6. Svar till Brita Ring: Det är en lögnkampanj som sprider uppgifterna om Kinas landgrabbing. Det är en sak som just utretts av Hussein Askary i boken om Extending the New Silk road to Westa Asia and Africa” och nämns i hans tal. Kina har bara enstaka mindre farmer för lokala jordbruksutvecklingsprojekt. Desom som bedriver den verkliga landgrabbingen är framför allt brittiska och skandinaviska bolags etanolprojekt.

 7. Herregud vilket pladder, det är som om författaren inte förstår att både Ryssland och Kina är kapitalistiska stater som har egna imperialistiska ambitioner. Sen ta bara detta: ”Den kinesiska importen från Afrika översteg vida den kinesiska exporten till Afrika. Detta bygger välstånd i Afrika.” Nej, det kallas utsugning när man tar mer än man ger!