Arbetslöshet bekämpas med ökad invandring?


På ekonomiekot säger Per Nuder att vi måste se till att få igång en arbetskraftsinvandring i Sverige från länder utanför EU.

Möjligen har jag drabbats av solsting, men jag begriper inte var han menar.

För i nästa andetag säger han:

”- Det kommer att öppna ögonen på arbetsgivarna så att de förstår att utnyttja de arbetslösa invandrare som finns i landet redan”.

Såvitt jag förstår har vi en omfattande arbetslöshet bland svenskar och nysvenskar i nuläget.

Minst 5% om sossarna får räkna.

Om andra räknar så är det 10%

Finns det någon som begriper hur Nuder tänker och som kan förklara det för mig?


14 svar till “Arbetslöshet bekämpas med ökad invandring?”

 1. Rimligen borde det finnas andra åtgärder att vidta än att ta hit ännu mer folk? Om siffrorna han nämner, att 115 tusen nysvenskar skulle få arbete om lika många bland dem som bland infödda skulle vara sysselsatta så visar ju det på ett gigantiskt politiskt misslyckande. Visst ska vi låta folk flytta hit, men vi måste hjälpa dem att komma in i samhället oxo.

  Det verkar lika begåvat som att man ska lära folk att simma genom att hålla dem under vatten i 60 minuter..

 2. Jag gissar att det handlar om att sätta press även på de välutbildade, så att inte heller dessa känner sig sitta säkra i sadeln, att vi ska gå från 2/3-samhället till 1/3-samhället alltså.
  Det är väl företagens krav på att få ta in högutbildade experter från Indien, och andra asiatiska länder, som ligger bakom. Man ska nog inte importera slaktare eller städare från Rumänien eller Turkiet, utan högt utbildade datatekniker och biokemister således, som ska bidra till att pressa ner lönerna för de intellektuella och välutbildade svenskarna.
  Endast om man förstår saken på det sättet blir finansministerns uttalande begripligt – och logiskt – eller hur?
  Hans argument verkar dessutom dikterat av de företag som han ska göra till lags.

 3. ”Hans argument verkar dessutom dikterat av de företag som han ska göra till lags.”

  Precis som Bush i USA således..

  Stackars socialdemokratin..

 4. Hmmm, hur mycket arbetskraft finns det egentligen i utlandet som är beredd att låta sig invandras till Sverige av Nuder? Beror förstås på vilka yrken som avses, om man nu har kommit så långt i planeringen.

 5. Ganska många faktiskt! För många i den delen av världen är Västvärlden fortfarande lockande, även Sverige, trots att landet härhemma svartmålas så kraftigt av högern. I Asien läser man ju inte DN och förstår inte vad som sägs i svensk radio och TV.
  Dessutom är det nog inte finansministern som ska importera arbetskraften utan de stora företagen, som länge hävdat att det inte finns tillräckligt med välutbildade i Sverige.

 6. Hur många människor behöver det vara i Sverige undrar jag, för att vi ska få råd att tex pensionera sig mm. och att ha råd med tandläkarstöd osv.

  35 – 50 milj.? Visst, får vi välan plats :-)

  Djurgårn – Bajen Jojo de blir en festkväll på Söderstadion.

  Är jag lite vid sidan om ämnet eller? Jo visst ja fotbollen hör välan inte riktigt hit förståss.

  Jag saknar alltså parametrar i frågeställningen, så därför lade jag dit en liten sådan.

  GP

 7. Jo det är klart, det blir jui fler att välja mellan vid uttagningarna till landslaget i fotboll – tänkte inte på den aspekten :-)

 8. Nuders utspel är ett föraktfullt slag i ansiktet på alla de som går arbetslösa och inget hellre vill än hitta ett jobb. Han bör se till att det blir fler arbetstillfällen, inte fler arbetssökande.

 9. Tyvärr är regeringen och dess stödpartier inte intresserade av att skapa möjligheter till fler jobb, utan bara att pressa ner arbetslösheten — och det enklaste sättet är att förtidspensionera fler.

  I en dynamisk ekonomi kan det i en större befolkning skapas fler företag, och därmed fler jobb. Det är inte så att det bara finns ett visst antal miljoner jobb som folk ska dela på… I Sverige har vi varit ganska dåliga på att dels utbilda folk till rätt saker, dels integrera invandrare i samhället, och dels få företagen att anställa mera.

 10. Tvärtom Jinge. Första gången jag hörde något som skulle kunna få Nuder att förtjäna epitetet intellektuell. Ett som f ö han själv eller sossarna visst gav honom nån gång… :-)

  Men en solfläck gör ingen sol… ehum.. en reva bland molnen gör inget solske… harkl… en fluga gör ingen… Äh!

 11. Sverige skulle kunna ta emot 1000000 eller 10000 nya svenskar om året, och gå bra. Ett stort land har f ö ofta vissa ekonomiska fördelar som små länder saknar. Men det är sannolikt bättre att vara ”något öppen” än ”något sluten”, d v s att öppenheten i sig innebär fördelar. T ex olika impulser i tänkandet, större förståelse för olikheter och annat som är viktiga i ett globaliserad värld vars signum f ö är just utbyte mellan olika kulturer!

  Men ekonomin beror mycket, och mest, på ett lands politik också. Om det är tillåtande relativt stimulerande för ekonomisk verksamheter. Irland går ju som tåget.

 12. Magnus!

  Irland som land då man mäter tillväxt må gå som tåget men hur är det för de fattiga, sjuka och icke framgångsrika? Jag anser att ett lands storhet mäts genom hur bra de sämst ställda har det. USA går bra ekonomiskt men har en stor grupp väldigt fattiga som inte alls har det speciellt bra, detta anser jag vara bevis på att USA inte är ett bra land.