Är socialdemokraten Ilmar Reepalu en skurk?


Idag börjar rättegången mot Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Det inträffar när det är fem veckor kvar till valet.

Ilmar Reepalu har varit åtalad förr, då för bokföringsbrott vid den Bomässa Bo-01 som hölls i Malmö. Ett åtal som väcktes strax före valrörelsen år 2002 där han sedan friades helt.

Att han nu åtalas igen innebär inte att han är kriminell. Det är upp till Malmö Tingsrätt att avgöra den saken, nu igen. Anser åklagarna det efter att han bjudits med på en resa till Afrika av en av Malmö kommuns IT-leverantörer, så ska de givetvis åtala honom.

Det som jag funderar över är förstås timingen. Att dessa åtal kommer upp i samband med att det pågår en valrörelse kan givetvis vara en ren tillfällighet. Slumpen beter sig lite märkligt mellan varven. Samtidigt kan jag inte annat än konstatera att chefsåklagaren i Malmö, Sven-Erik Ahlhem, själv ställer upp i riksdagsvalet för högeralliansen. Är det också en slump? Det kan jag givetvis inte avgöra eftersom jag inte har någon information om handläggningen vid Malmö Tingsrätt, eller hur åklagarväsendet utrett ärendet. Och är Ilmar Reepalu en skurk så ska han givetvis dömas och sedan förpassas bort från politiken, direkt och utan att passera gå.

Men döms han inte som skyldig så kanske man borde försöka ta reda på hur mycket slumpen har inverkat på de saker jag skriver om ovan, eller om det finns andra skurkar i den här soppan, eller hur?

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, Ilmar Reepalu, socialdemokraterna, malmö, val2006[/tags]


6 svar till “Är socialdemokraten Ilmar Reepalu en skurk?”

 1. Det här åtalet har varit på gång länge. Skulle vara mig ett nöje att se honom fälld, Malmö-politik är korrupt på ett geniunt skånskt sätt. Precis samtidigt som hans vän Percy Nilsson blev fälld, behagade Reepalu att skriva kontrakt med honom å kommunensvägnar. Vid frågan om Reepalu tyckte det var passande att göra affärer med en dömd ekonomisk brottsling, svarade Reepalu att det inte var några problem, för Percy var dömd för förehavanden i företag A och kommunen skrev ju kontrakt med företag B.

  Sedan kan vi ju börja prata segling också, tjohej.

 2. Till Illmars försvar måste man påpeka att det alltid i en så stor kommun som Malmö finns en transparens gällande offentliga upphandling och andra avtal mellan kommunen och privata bolag. Avtal sker i lägre tjänstemannanivåer och inte av politiker.

  Sen så är Illmar en privat vän till Dan Olofsson. Får man inte bjuda sin vän bara för han råkar vara kommunstyrelsens ordförande?

 3. Adrian: Visst, när vi pratar om normal-sizeade upphandlingar och liknande. Men när det gäller de riktigt stora projekten, och det är ju dom det stormar om, så sköts förhandlingarna på högre nivå. För du vill väl inte på fullt allvar påstå att förhandlingarna kring Hyllie-projektet inte skötts av Reepalu, Nillson och andra, utan av lägre tjänstemän? Skulle Reepalu inte kunna säga nej till ett gigantiskt projekt med en dömd ekonomisk brottsling om hans ens ville det?

  Transparens är jätte bra, när den finns och åtföljs av kontrol-mekanismer från oberoende instanser. Hur var det med transparensen angående segel-tävlingen, jag vill minnas att kommunen inte kunde ge ut alla delar av kontraktet.

  Och nej, det är inte vettigt att låta sig bjudas på en stor resa när man är ytterst ansvarig för ekonomiska avtal med bjudande part, oavsett om man är vänner eller inte. Det är ganska enkelt faktiskt.

 4. MJE: Nu pratar vi väl om affärerna med Olofssons bolag? De har inte skötts på ”högre nivå”.

  När det gäller Hyllieprojektet är det kommunstyrelsen som har bestämt att sälja marken till Nilssons bolag. Och där sitter nästan alla partier i kommunfullmäktige med. Och Percy Nilsson har inte bjudit Illmar Reepalu på någon resa.