Är Linda Skugge en nyttig idiot?


Expressen har sedan några år marknadsfört sin kolumnist Linda Skugge på ett ytterst märkligt sätt.

Märkligt eftersom Skugge knappast har skrivit något intressant över huvud taget. Märkligt också eftersom hennes språkbehandling skulle anses som godtagbar enbart i jämförelse med skolelever i mellanstadiet.

Personligen har jag förundrats över hennes s.k. ”blogg” vid ett flertal tillfällen. Inte för att den skulle innehålla något uppseendeväckande, nyskapande, fräckt eller ens anstötligt. Utan tvärtom för att den inte innehåller någonting annat än ett visst mått av självförhärligande.

Jag har dock inte kunnat undgå att lägga märke till hennes klagan över att hennes katter gör sina behov på alla ställen utom där de ska. Att man ibland kan blogga om sitt husdjur är inte konstigt, det vet de som läser denna blogg. Men man behöver inte vara kattsambo för att begripa att katter inte kan göra ren i sina kattlådor själva.

Det är ytterst renliga djur men de behöver sina tvåbenta kamraters dagliga assistans för att deras avföring ska hamna på rätt ställe. Det är dessutom ett rimligt besvär eftersom de annars snart kommer att välja ställen som inte redan är förorenade. Så för allas välbefinnande så bör man inte skaffa sig husdjur om man inte är beredd att sköta om dem.

Igår meddelade Skugge i sin kolumn i Expressen: ”…man gör ju allt för att fixa för dem man tycker om, och jag tyckte om mina fina katter.” Sedan berättar hon hur katterna nu har det: ”RIP Zorro, detta var det bästa som kunde hända, du kommer få det jätte bra i katthimlen. Lägg dig tätt intill din katt-storasyrra Sebbe, så där som ni alltid gjorde hemma förut, ligg där och tvätta varandras fina pälsar.”

Hon har uppenbarligen avlivat katterna hellre än att se till att de hade rent i kattlådan.

Nu skulle jag utan vidare kunnat svälja att Linda Skugge är så dum i huvudet. Det finns egentligen ingenting som tyder på något annat.

Men nu är det den borgerliga och Bonnierägda skandaltidningen Expressen hon skriver för, så jag anar givetvis att det finns strikt kommersiella skäl till hennes agerande.

Att djurvänner kommer att uppröras är en självklarhet. Somliga kommer också att skriva otrevliga brev till Skugge. Det ger Expressen möjlighet att producera ett antal löpsedlar med utrop som ”EXPRESSENJOURNALIST MORDHOTAD!”, ”LINDA SKUGGE FÅR LIVVAKTER!”, ”ATTENTATSMAN JAGAR EXPRESSENREPORTER!” och liknande lögnaktiga och konstruerade nyheter.

Kvällstidningar är ytterst medvetna om att en artikel om en räddad kattunge finner tiofalt fler läsare än en artikel om dagspolitiken i Sverige. Människor har lätt att identifiera sig med djur som far illa men svårare att intressera sig för politiker som beter sig. I alla fall om inte samma politiker gör en ”SSU-runda” och pucklar på dörrvakter och kallar dem svartskallar.

Samtidigt kan jag inte göra annat än att undra över Expressen. De anstränger sig verkligen för att få folk att hata och misstro dem. Är det verkligen vad familjen Bonnier önskar?

Det verkar som behovet är större att uppfinna rumsrena journalister än dito katter..


7 svar till “Är Linda Skugge en nyttig idiot?”

 1. Fullständigt inkompetent är hon ju inte eftersom hon (antar jag?) lyckas övertyga tidningen att betala henne för att skriva sånt här. Blev hon inte dessutom nominerad till något journalistpris?

 2. Frågan är väl mer hur hon lyckats med den saken. Det finns säkert flera olika sätt.

 3. Ja, fast ärligt talat, varför uppröra sig så mycket över en blogg, är det inte bättre att ignorera den helt om man nu surnar till på den? Det är över huvud taget en lite märklig relation att ha ett husdjur, att ha rätten att bestämma över när de ska avlivas t. ex.

 4. Skugge hade inte funnits om det inte hade funnits myriader av mediokra existenser som besöker hennes blogg on a daily basis.

 5. Som sagt, vet man ingenting om djur ska man inte ha sådana! Skaffar man sig sådana ska man ta ansvaret för dem och acceptera jobbet med dem.
  Det du skriver om hennes inställning och agerande visavi sina katter gör mig ganska förb…. ren ynkedom!

 6. Om detta är är ett försök att dissa Linda Skugge så är det ett ganska kasst sådant. Hon har större svagheter än de där kattbloggarna hon skriver med jämna mellanrum, styrkor också. Men framförallt vet hon hur man försörjer sig med en penna! Det kan man om man vill irritera sig eller rent av vara avundsjuk på… men dum i huvet skulle jag inte kalla den tjejen!

 7. Linda Skugge är ingen tankens gigant. Den saken är fullständigt klar. Men att hon trots detta kan försörja sig på sitt skrivande visar ändå på ett skapligt ”bärgningsvett”, och någon nyttig idiot tror jag inte att hon är. Snarare är väl detta ett helt naturligt symbiosförhållande mellan Expressen och Skugge. All reklam är bra reklam, åtminstone i vissa kretsar.

  Men hela Skugges upplägg bygger på att hon är en (oftast)arg ung kvinna som utmanar det s.k. ”patriarkatet”. En manlig skribent med motsvarande kompetens skulle aldrig kunna ”leva på pennan”.