Är kvällstidningsköpare dummare än andra?


Ja rubriken är provokativ men jag menar faktiskt allvar med frågan. Att de har sämre utbildning än gruppen morgontidningsläsare har flera undersökningar visat.

Men jag undrar om de inte rent allmänt är lite mer korkade också.. Nej någon generaliserbar ”sanning” tror jag inte att man kan uppnå, lika lite som koncensus.

Men jag såg på bussen nyss en man som satt och läste en artikel om Gynning som tydligen har blivit misshandlad.

Igår läste jag på en blogg att nämnda Gynning troligen är någon sorts pseudokändis från någon såpa.

Är inte intresset för något dylikt ett tecken på en intellektuell svaghet frågar jag mig?

Nu låter det som om jag själv anser mig så himla smart men så är inte alls fallet.

Jag läste kvällstidningar så sent som för 7-8 år sedan, så mycket kan jag göra men inte gaffla.. Dessutom läser jag för närvarande bara triviallitteratur som deckare och thrillers och inga ”fina” böcker.

Men jag tror inte att folk abonnerar på Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet bara för att det är politiskt korrekt.

Visst har jag rätt? Kvällstidningsköpare ÄR faktiskt lite korkade, eller hur!?


13 svar till “Är kvällstidningsköpare dummare än andra?”

 1. Och vad sjutton finns det att välja på då?
  Jag menar att om det fanns en kvällstidning som höll god journalistisk kvalitet, då skulle man ju undra varför folk inte köper den. Nu tror ju tidningsbranschen att en sådan kvalitets-tidning inte skulle sälja för att folk vill ha lättläst smörja. Och jag tror faktiskt att det stämmer.

  Jag tror att många inte orkar bry sin hjärna med fakta om världen och samhället idag. Livet och vardagen är tungt nog ändå. Det är mina fördomar om svensson. Därför blir jag så glad när jag hittar godbitar i Aftonbladet. Det finns utrymme för kvalitet också mitt i slasket. Så jag hoppas att inte glöden på kulturen och debatten i Aftonbladet försvinner – där finns en klok oas. Där det har varit tunnsått senaste veckan, verkligen.
  Och visst är det sorgligt att slask-skriverier säljer.

  Jag hittade en bra artikel idag på kulturen:

  Myten om araben
  , av Tahar Ben Jelloun.
  Plus en bra på debatten:

  Gaza – eldprov för medierna
  , av Anders H Pers.
  Och jag håller inte med om att morgontidningarna skriver bättre än dessa två exempel.

 2. Kan det inte vara så att kvällstidningsköpare BLIR korkade!?

  Jag försöker låta bli att bli korkad genom att inte köpa kvällstidningar. Jag tittar ytterst sällan på teve. När jag väl tittar så väljer jag noga vad jag vill se.

  Exempelvis dokusåpor kanske inte är dumma programideer. Men att kvällstidningarna fyller helsidor med snaskiga historier från dessa program, och skapar kändisar av de medverkande, har jag svårt för. Tidningarnas uppgift borde vara att skildra verkligheten – inte att skildra tevekvällen.

  Det är möjligt det är förmätet att tycka att denna journalistik är fördummande – men jag tycker det!

 3. Du ville ju bli dagens blog på Aftonbladet, så den här gången har du nog rätt (om kvällstidningsläsare). Dumheter, t ex att Bush är korkad, kan ju dessa korkade då fortsätta läsa.

  Men nu läser jag ditt inlägg och ser att det är d*mt, som vanligt. Du länkar ju kvällspressen nästan varje dag, men påstår att du inte läst den på 7-8 år. (Vad ska man säga?)

 4. Skrev jag läst? Kanske, men inlägget handlar om de som KÖPER skiiten. Jag läser dem på nätet givetvis. Aftonbladet har dessutom den lilla egenheten att de oftast är före Ekot och TT med nyheter.

  Ville jag bli dagens blogg?

 5. Det ligger inte i alla människors natur att bry sig om politik och försöka få makt över andra. Jag anklagar dem inte.

 6. Är kvällstidningsläsare dummare än andra?
  Det borde vara en mer riktig titel.
  Alla har inte Internet, alltså köper de tidningen. Vad är det för skillnad i dumhet att läsa pappersutgåvan eller nättidningen?

  Annica

 7. Annica! ”Vad är det för skillnad i dumhet att läsa pappersutgåvan eller nättidningen?”

  Vet inte. Möjligen att man inte behöver betala för den på nätet? Men visst finns det vissa skillnader. Jag tror (!) t.ex. att de som läser dem på nätet är ute efter snabbare nyhetsuppdateringar än vad en papperstidningsköpare normalt är. Hur du än beter dig så kan du knappast få tag i en ”färsk” kvällstidning. De lockar också köparna på et helt annat sätt. Igår hade de någon nyhet om svenska ungdomar som deltog i något slags orgie (enligt en tidning) och ”hetsades” till oralsex.

  Man talar alltså till den presumtiva köparen med att vädja till lågt stående reflexer. Det gör man givetvis även på webben även om det är tydligast på löpsedlarna..

  Mot det skulle man kunna hävda att lösnummerköparen i första hand inte är ute efter att få läsa nyheter utan mer att bli underhållen. Det är möjligt, jag vet inte.

 8. (sorry, min kommentar slant ur händerna innan den blev fullständig)

  Petra skriver:

  ”Jag tror att många inte orkar bry sin hjärna med fakta om världen och samhället idag. Livet och vardagen är tungt nog ändå.”

  Kan någon verkligen få ett lättare liv av kvällspressläsning. Aftonbladet och Expressen vill ju främst av allt skrämma folk.

 9. Jag skulle tippa att miljöförstöringen blir grövre om en tidning innehåller dylikt slask och blask? :-)

  På nätet väljer jag ju vilka artiklar jag vill öppna och läsa. I tidningen så är det inte lika lätt att hoppa över skräpet, det är min erfarenhet iallafall. Jag upplever stor skillnad i vart fall. Och nu kan jag samla alla godbitarna. Innan jag hade nätet så köpte jag Aftonbladet kanske 2-3 ggr per vecka, och missade således en del läsvärt.

  Men visst har tidningen sjunkit i lågvattnet i stora stycken…

 10. Bert skriver:

  ”Kan någon verkligen få ett lättare liv av kvällspressläsning. Aftonbladet och Expressen vill ju främst av allt skrämma folk.”

  Jag är övertygad om att många upplever att deras liv blir lättare av att följa kvällspressen. För det första tror jag att många läser de här tidningarna för att de är uttråkade. De blir inte tillräckligt stimulerade i sina egna liv så de intresserar sig kanske onaturligt mycket av andras.
  För det andra så håller jag med Petra (“Jag tror att många inte orkar bry sin hjärna med fakta om världen och samhället idag. Livet och vardagen är tungt nog ändå.”). Ibland kan det kännas lättare att låta andra tycka och tänka åt en. Att inte behöva bearbeta informationen själv.

  Jag tror inte att de som läser kvällstidningarna nödvändigtvis är dummare, kanske latare.

 11. dom dom intre läsrer kvällens tidneningar men kanske sparara dom till morgonen också läsrer dom är inte dom litelite smartare än dom andra det undrar jag nu yo

  hej jag läsrer kvällstideningingen men jag gör dte på natten då läsrer jag nattidnidening ellrer också läsrer jag den i morgon men gårdganens nyhetrer är lite gammla

  man kanske skullre göra en tidening som handlar om vad som händer nästa gågng till exsempel i morgon dte vore roligrare att läsa än om allt som rednan har händt det säjer jag nu

  men hur ska man vetra allt det det undrar jag nu yo?

  också vad skullade man kalla den tideningen inet morgontidening inet kvällstidneing kanske imorgontidening ellrre farmtidstidneing det säjer jag nu

  yo

 12. Leena.
  Jag tror inte att de är latare. Jag tror att människor i allmänhet har fullt upp med sina liv. En kvällsblaska kan vara en paus i vardags-stressen. Nåt annat att tänka på som inte handlar om obetalda räkningar m.m. Jag gissar att det kan vara mer avkopplande med en tidning än med dumburken. (Jag har själv ingen dumburk/TV…)
  Vänligen.